Degradarea Betonului Armat

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Degradarea Betonului Armat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Protectia otelului in beton

Otelul beton este protejat impotriva coroziunii prin pasivitatea data de alcalinitatea betonului(valoarea pH-ului in porii umpluti cu apa trebuie sa fie mai mare de 12,5).

La asemenea valori ale pH-ului,formarea peliculei microscopice la suprafata otelului face imposibila degradarea lui,chiar in prezenta umezelii si oxigenului.

Mecanisme de coroziune

Prin carbonatarea sau prin actiunea ionilor de clor,pelicula miicroscopica formata la suprafata otelului poate fi distrusa local sau pe zone mai mari(schema 6).

Carbonarea betonului

Carbonatarea este reactia chimica care are loc intre hidroxizii de calciu si dioxidul de carbon,care patrunde prin pori in interiorul betonului.

Penetrarea CO2 se face de la suprafata spre interior.Dupa ce betonul a fost carbonat,valoarea pH-ului scade spre 9.

Observatie importanta:Fenomenul de carbonatare nu conduce in mod automat la coroziunea armaturii.Daca sunt indeplinite anumite conditii de umiditate,chiar daca betonul e carbonatat,armatura poate sa nu corodeze.Acest aspect a fost evidentiat prin cercetari in situ,efectiv la constructii vechi.

Astfel,au fost depistate armaturi in stadii avansate de coroziune in medii cu umiditate ridicata(bai,bucatarii)si armaturi neafectate,in medii “uscate”,pentru aceleasi valori ale pH-ului betonului.

De aceea,pare hazardata afirmatia ca durata de viata a unei constructii din beton poate fi considerata drept timpul dupa care adancimea de carbonatare a betonului este egala cu adancimea stratului de acoperis cu beton a armaturii(teorie prezentata in unele studii stiintifice).

Carbonarea este mai rapida cand umiditatea relativa este de 50-60%.

Penetrarea clorurilor in beton

In afara de CO2 ionii de clor (prevenind,de exemplu din apa marii)patrund prin pori in interiorul betonului.Difuzia clorurilor este un proces care are loc total sau partial in porii umpluti cu apa,existand,intotdeauna,un echilibru intre clorul legat si ionii de clor liberi.

Dupa carbonatare,clorul este desfacut inca o data,crescand riscul de coroziune.

Observatie:Acest fenomen se intalneste si in cazul folosirii substantelor pentru desghet,cand,datorita umezelii si uscarii suprafetei betonului,ionii de clor patrund in beton prin suctiune capilara,iar prin uscare,apa migreaza in exterior ,producand o imbogatire in cloruri a zonei afectate de umezire si uscare.Grosimea acestei suprafete are o mare importanta ,in special in legatura cu acoperirea cu beton a armaturilot(schema 7).

Depasivizarea in zona fisurilor

Atat CO2 cat si clorul pot patrunde la armaturile din otel prin fisuri,mai repede decat prin betonul nefisurat.,timpul de depasivizare depinzand de deschiderea fisurilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Degradarea Betonului Armat.doc