Fizica Constructiilor

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Fizica Constructiilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier rtf de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Politica energetica globala are in prim plan diminuarea emisiilor de dioxid de carbonIntroducere

Politica energetica globala are in prim plan diminuarea emisiilor de dioxid de carbon (pana in 2005 cu 25%, iar pana in 2050 cu 80% - conform hotararilor Conferintei Mediului de la Berlin din 1995), a implicatiilor acestora asupra efectului de sera global. Unul din marii consumatori de energie ai lumii este, fara indoiala, industria constructiilor.

Pe langa economia de energie, o solutie in acest domeniu poate fi trecerea de la constructiile traditionale la o conceptie ecologica a casei, folosind inclusiv ultimele inovatii tehnologice. Casa ecologica, organic captatoare, se afla intr-o relatie de colaborare si de echilibru energetic cu mediul natural, asemenea unui organism viu. Orientarea, conceptia functionala si volumetrica de ansamblu, materialele folosite sunt determinante in crearea acestei relatii.

Studiul miscarii predilecte a maselor de aer , a modului cum energia solara sau eoliana directa atinge cladirea nu este o descoperire a zilelor noastre . El a existat ca preocupare spontana din cele mai vechi timpuri , cand casele Orientului Apropiat indreptau spre soare un portic realizand astfel umbrirea fatadei ; cand satele indiene erau asezate la umbra versantilor ferite de iradierea directa si incalzite prin convectie . Inovatia zilelor noastre e trecerea acestei tendinte in proiectare deliberata .

Dar chiar daca proiectam cu materiale traditionale sau ne incumetam sa concepem o constructie « constienta » din punct de vedere energetic, in primul rand trebuie facuta o trecere in revista a factorilor ce pot influenta alegerea unor anumite solutii. Aceasta inseamna, intr-o prima etapa, teme de cercetare, care au ca parametri de baza, includerea si integrarea in bilantul energetic al edificiilor a energiilor naturale si in special a energiei solare. Daca o constructie functioneaza bine sau prost se datoreaza si aplicarii corecte in practica a unor concluzii teoretice, din pacate un aspect deseori neglijat la noi.

Sisteme solare

Conceptele de constructii inteligente, constiente, cladiri bioclimatice, sisteme solare pasive sau active, arhitectura ecologica sunt din ce in ce mai des folosite pe plan international. Energia solara este solutia cea mai la indemana pentru inlocuirea energiei obtinute din combustibili fosili. Dar aceasta nu poate inlocui complet energia conventionala, datorita multiplelor variabile ce intervin in drumul radiatiei solare spre Pamant. Eficienta maxima din punct de vedere al captarii si transformarii energiei solare se obtine in cazul in care iarna se produce un maxim de incalzire, iar vara nu exista pericolul supraincalzirii cladirilor.

Din punct de vedere tehnic, in prezent exista mai multe sisteme de captare:

- sisteme pasive, care prin conformatia or realizeazã dialogul cu energia solara;

- sisteme active - cu instalatii suplimentare cu captori plani (cu aer  schema 1 - sau cu apa - schema 2, cu sau fara pompa de caldura) sau captori concentratori - schema 3;

Fisiere in arhiva (1):

  • Fizica Constructiilor.RTF