Instalatii pentru aplicarea bitumului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Instalatii pentru aplicarea bitumului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Bitumul este un produs solid, plastic, de culoare neagra, obtinut prin oxidarea la cald a reziduurilor de petrol sau prin distilarea huilei. Mai pe scurt bitumul este materialul care intra in compozitia asfaltului sau se toarna pe acoperisul cladirilor(blocuri,case), cea mai intalnita forma a lui este obtinuta in faza finala de distilare a titeiului dar aprare si sub forma naturala dar este foarte putin ca resursa si de aceea este mai utilizat cel obtinut din titei.

Cele mai cunoscute bitumuri naturale sunt bitumul de Trinidad (56% bitum pur), bitumul de Bermudez din Venezuela (96 % bitum pur), bitumul din Marea Moartă (98 % bitum pur) etc.

Fig. 1

Bitum natural colectat la malul Mării Moarte din Israel

Fig. 2

Bitum, sub formă de lichid vâscos, obținut din prelucrarea țițeiului

În România se exploatează bitum natural impregnat cu nisip, în bazinul Derna-Tătăruș-Voivozi (județul Bihor).

Acest bitum, în proporție de 10 20 % din masa nisipului bituminos, este de consistență foarte redusă și de aceea trebuie prelucrat în mod special pentru a se obține un bitum corespunzător pentru executarea diferitelor lucrări rutiere (Fig3). Se mai găsește nisip bituminos la Matița (județul Prahova) cu un conținut de 8 12 % bitum.

Fig. 3

Deoarece cantitățile de bitum natural sunt insuficiente pentru a acoperi cererea, în prezent, bitumul se obține prin oxidarea deșeurilor rămase după distilarea petrolului din combustibilul, rezultat în urma distilării primare a țițeiului de înaltă calitate, fără parafină. Produsul este foarte important datorită utilizarii în special în domeniul construcțiilor rutiere și al sistemelor de hidroizolare.

Bitumul topit, amestecat cu praf de piatra calcaroasa,fin macinata, alcatuieste asfaltul. Cantitatea de piatra calcaroasa se modifica in functie de intrebuintarea asfaltului: izolatii orizontale si verticale, trotuare si pavaje.Fig.4

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii pentru aplicarea bitumului.doc

Bibliografie

[1] STAN JERCAN, CONSTANTIN ROMANESCU, MIHAI DICU: “Construcția drumurilor, Încercări de laborator” - Institutul de Construcții București, 1992
[2] Normativ „Mixturi asfaltice executate la cald. Condiții tehnice privind proiectarea, prepararea și punerea în operă - indicativ AND 605”
[3] https://ro.wikipedia.org/wiki/Bitum
[4] http://www.utilaje-secondhand.ro/masina-dispersie-emulsie-bituminoasa-daf/
[5] https://www.induserv.ro/gallery/induserv_echipamente%20drumuri.pdf
[6]. Local developement Framework:„Parching provisions for new developements”
[7] . Normativ parcari-NP 24-25 1997