Intretinerea si exploatarea drumurilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Intretinerea si exploatarea drumurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Drumurile fac parte din sistemul național de transport.

Drumurile sunt cai de comunicație terestra special amenajate pentru circulația vehiculelor și pietonilor.

Fac parte integrantă din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcțiile de apărare și consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclisti, locurile de parcare, oprire și stationare, indicatoarele de semnalizare rutiera și alte dotări pentru siguranta circulației, terenurile și plantațiile care fac parte din zona drumului, mai puțin zonele de protecție.

De asemenea, se considera ca făcând parte din drum clădirile de serviciu și orice alte construcții, amenajări sau instalații destinate apărării sau exploatării drumurilor, inclusiv terenurile necesare aferente.

În scopul menținerii stării tehnice corespunzatoare a drumurilor, este necesara executarea periodică a lucrărilor de întreținere și reparații de diferite categorii.

Aceste lucrări trebuie realizate la intervale adecvate, în conditii tehnice și economice corespunzătoare, care să asigure confortul și siguranta circulației, pentru toate categoriile de vehicule reglementate prin lege.

Lucrările de întreținere și reparații trebuie să satisfacă atât cerințele traficului actual, cât și ale traficului de la finele duratei normale de funcționare.

Lucrările de întreținere și reparație a drumurilor se clasifică astfel:

- lucrări de întreținere;

- lucrări de reparații curente;

- lucrări de reparații capitale;

- intervenții accidentale.

Lucrările de întreținere - au caracter permanent executându-se în tot cursul anului pe întreaga rețea stradala a unei localități în scopul menținerii tuturor elementelor componente ale străzii în condiții tehnice corespunzatoare desfasurarii continue și fără pericol a circulației. Lucrarile de intretinere includ si operatiile pentru asigurarea curateniei si esteticii strazii, precum si activitatea de combaterea poleiului si indepartarea zapezii.

Lucrările de reparații curente - se execută periodic in scopul compensarii partiale sau totale a uzurii sau degradarii elementelor componente ale strazii, spre a fi repuse in functiune in conditii normale de exploatare si siguranta a circulatiei. Lucrarile de reparatii curente asigura, dupa caz, imbunatatirea, repararea sau chiar inlocuirea elementelor care au suferit deteriorari, in cazul in care nu mai pot fi remediate prin lucrari de intretinere.

Lucrarile de reparații capitale - reprezintă complexul de lucrari care se executa la intervale mai mari de timp - la sfarsitul unei durate normale de functionare - in scopul compensarii totale a uzurii fizice si morale a strazii. Reparatiile capitale vor asigura caracteristicile tehnice necesare elementelor componente ale strazilor corespunzator cresterii traficului pe durata normala de functionare ulterioara reparatiei capitale.

în cadrul lucrarilor de reparatii capitale se cuprinde si refacerea la parametrii initiali sau la un nivel tehnic superior, a strazilor desfacute cu ocazia introducerii de instalatii tehnico-edilitare subterane.

Intervenții accidentale - sunt generate de cauze neprevazute si ca urmare sunt lucrari neplanificate.

Din aceasta categorie de reparații fac parte: eliminarea degradarilor provocate de accidente de circulatie, burdusiri aparute pe suprafetele carosabile datorita fenomenului inghet-dezghet, restabilirea urgenta a circulatiei intrerupta de calamitati naturale (inundatii, cutremure, alunecari de teren, etc.), interventiile la retelele edilitare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Intretinerea si exploatarea drumurilor.doc

Bibliografie

1. Ordonanța de Guvern nr. 43 din 28 august 1997, privind regimul drumurilor, republicată și completată
2. REGLEMENTARE TEHNICA*) din 15 februarie 2005 Normativ pentru intretinerea si repararea strazilor, indicativ NE 033-04 (revizuire C 270-1991)*)