Miniexcavator - Utilaj de Mica Mecanizare

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Miniexcavator - Utilaj de Mica Mecanizare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Petre Zafiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Excavatoarele sunt mijloace de muncă specializate pentrut lucrările de pământ, ele execută săparea şi transportul la mică distanţă a pământului, pentru a-l descărca în mijloace de transport sau în depozite apropiate. Din punct de vedere al modului de funcţionare, excavatoarele se împart in 2 grupe:

A – excavatoare cu o singura cupa, având functionare ciclica

B - excavatoare cu mai multe cupe, având functionare continua

Excavatoare cu o singură cupă - Sunt utilajele terasiere cel mai des folosite cu ajutorul cărora se executa 45- 65% din volumul total al lucrărilor de pământ.

Echipamente uzuale de lucru:

- cupa (lingura) dreapta;

- cupa (lingura) inversa;

- cupa draglina;

- cupa graifer.

În funcţie de capacitatea cupei, excavatoarele se împart in:

- excavatoare de capacitate mic (<0.5 mc)

- excavatoare de capacitate medie (0.5 – 1 mc)

- excavatoare de capacitate mare (peste 1 mc)

Sistemul de deplasare al excavatoarelor poate fi: pe roţi, pe şenile, pe căi rutiere, păşitoare.

Caracteristicile principale ale excavatoarelor cu o singura cupa sunt:

- capacitatea cupei q(n,c) – volumul de pământ proiectat sa încapă in cupa excavatorului

- raza de săpare R(s) – distanţa pe orizontala de la axa de rotire a excavatorului pana la vârful dinţilor cupei, indicând dist maxima de săpare a terenului dintr-o singura poziţie a excavatorului

- înălţimea de săpare H(s) – distanţa pe verticală între cota platformei pe care circulă excavatorul şi capătul dinţilor cupei atunci când excavatorul sapă sub cota pe care se circulă , această distanţă se numeşte adâncime de săpare U(s)

- raza de descărcare R(d) – distanţa pe orizontală între axa de rotire a excavatorului până la centrul de greutate al cupei

- înălţimea de descărcare H(d) – distanţa pe verticală de la nivelul pe care circula excavatorul până la marginea inferioară a cupei deschise

* (x) = indice

Principalele tipuri de excavatoare:

1. Excavatorul ocupat cu lingură (cupă) dreaptă – sapă deasupra nivelului de staţionare (registru pozitiv).

Domeniu de folosire: săparea terenurilor pământoase si încărcarea în vehicule a materialului rezultat din derocarea tuturor categoriilor de roci stâncoase. Dificultatea de săpare creste de la o categorie de teren la alta, necesitând utilizarea unor cupe cu capacitaţi din ce in ce mai mari.

2. Excavatorul echipat cu lingura (cupa) inversa – sapă sub nivelul de staţionare (registru negativ). Este utilizat îndeosebi pentru executarea debleelor, a gropilor de fundaţie, a danturilor pt conducte, a canalelor etc.

3. Excavatorul echipat cu draglină – sapă sub nivelul de staţionare . Draglina sapa in teren uscat sau sub apa. Prezintă avantajul unei lungimi mari a braţului, corespunzătoare unei raze de săpare si de descărcare mare.

4. Excavatorul echipat cu graifer – sapă sub acţiunea greutăţii proprii si a socului produs la căderea cupei cu fălcile deschise. Este indicat pentru săparea gropilor de adâncime mare şi suprafaţă relativ redusă, pentru aşezarea pamantului în straturi la lucrările de umplutura etc.

B. Excavatoarele cu rotor port-cupe

Pot fi utilizate in abataje care se afla sub nivelul platformei de staţionare sau aflate la o cota superioara caii excavatorului, Lucrând împreuna cu instalaţiile benzii transportoare, alc unui agregat cu funcţionare continua de mare eficienta economica pentru mecanizarea complexa a execuţiei apaturii unor volume mari de pământ.

Săparea se execută în principal prin bascularea mânerului faţă de articulaţia de prindere a acestuia la braţ. După încărcarea cupei cu pământ săpat, întregul echipament de lucru este ridicat la înălţimea necesară descărcării. Cupa se descarcă prin bascularea ei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Miniexcavator - Utilaj de Mica Mecanizare.doc