Partile Componente ale unei Cladiri

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Partile Componente ale unei Cladiri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Alcatuirea generala a cladirilor:

Orice cladire are o destinatie precizata si indeplineste o serie de functiuni complexes I variate.

In alcatuirea functionala a unei cladiri, fiecare spatiu isi are utilizarea si functiunile lui specifice. Fiecare spatiu isi are relatiile lui cu celelalte spatii, relatii care pot fi de vecinatate, de legatura sau de separare. Spatiile din cladiri, care indeplinesc un complex de functiuni bine determinate, constituie un element functional, si acestea sunt:

- camere de locuit, bai, bucatarii etc., la locuinte;

- sali de mese, baruri, bucatarii etc., la restaurante;

- camere de cazare, receptie, saloane, baruri, etc., la hoteluri;

- camere de spitalizare, laboratoare, Sali de tratament etc., la spitale;

- spatii de fabricatie la hale industriale.

Elementele functionale se pot repeta frecvent in cadrul unei cladiri si formeaza un grup functional, de exemplu: toate camerele unui hotel formeaza grupul de cazare.

Cladirile civile pot grupa procese functionale cu un numar diferit de oameni, ca: locuinte, magazine, spitale, scoli, teatre, sali de sport, stadioane etc.

Cladirile industriale asigura desfasurarea unor pocese industriale dupa anumite fluxuri tehnologice, reprezentand totalitatea si succesiunea operatiilor prin care se trece d ela material prima la produsul finit. In functie de caracterul productiei industriale, cladirile industriale se realizeaza intr-o mare diversitate: otelarii, rafinarii, hidro si termocentrale, hale de fabricatie, depozite etc.

Cladirile agrozootehnice asigura desfasurarea unor procese de productie din ramura zootehnica si agrovegetala: grajduri, hale pentru cresterea pasarilor si animalelor, fabrici de nutreturi, rasadnite, sere, crame, remize, statii de intretinere si reparatii etc.

Partile principale ale unei cladiri sunt: fundatia, elevatia sau corpul cladirii si instalatiile.

a. Fundatia

Fundatia este partea din constructie executata sub nivelul terenului natural care vine in contact direct cu stratul bun de fundare al terenului si ii transmite toate incarcarile care actioneaza asupra constructiei. Peste fundatie se executa, dupa caz, zidaria parterului sau subsolului.

b. Corpul cladirii sau elevatia

Aceasta este partea din cladire situate deasupra terenului si cuprinde elementele de rezistenta, precum si lucrarile de finisaj si protectie.

Elemente de rezistenta. In aceasta categorie sunt cuprinse partile de constructie care au rolul de a asigura rezistenta si stabilitatea constructiei. Ansamblul acestora, impreuna cu fundatia, constituie structura de rezistenta a cladirii.

Elementele de rezistenta din corpul (elevatia) unei cladiri sunt:

- zidurile (peretii), care delimiteaza spatiul interior al cladirii de mediul inconjurator si impart constructia la interior in incaperi. Ele preiau incarcarile transmise de celelalte elemente de constructie (plansee, grinzi, acoperis etc.) si le transmit fundatiilor;

- stalpii, care constituie elemente verticale de rezistenta ce preiau, de asemenea, incarcarile provenite de la alte elemente de constructie si le transmit fundatiilor;

Fisiere in arhiva (1):

  • Partile Componente ale unei Cladiri.doc