Poduri Rulante

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Poduri Rulante.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Podurile rulante reprezintă tipul cel mai răspândit de instalaţii de ridicat, foloşite pentru deservirea suprafeţelor interioare ( hale, ateliere, magazii ) şi exterioare ( depozite ), de formă dreptunghiulară.

După construcţie, destinaţie şi caracterul operaţiilor executate, podurile rulante se clasifică în : poduri rulante de uz general ( normale ) şi poduri rulante speciale.

1. CLASIFICARE

Podurile rulante de uz general se clasifică după:

• Numărul mecanismelor de ridicat ( unul sau mai multe );

• Numărul grinzilor de rulare ( principale ) pentru circulaţia mecanismului de ridicat ( una sau două );

• Poziţia căilor de rulare pentru circulaţia mecanismului de ridicat ( cu cale sus, cu cale jos, cu cale intermediară );

• Sarcina de lucru: deschiderea de 5 – 32 m;

• Regimul de exploatare ( uşor, mediu, greu şi foarte greu, );

• Modul de acţionare a mecanismelor de ridicat şi electrică;

• Modul de acţionare a translaţiei podului rulant ( manual, electric );

• Felul mijlocului de prindere a sarcinii de ridicare ( cu un singur cârlig, cu două cârlige, cu graifar, cu electromagnet );

• Felul curentului electric ( curent alternative, curent continuu );

• Locul comenzii ( de la sol, de pe pod, din cabina căruciorului );

• Locul de funcţionare ( în hala, în exterior );

• Felul construcţiei metalice ( cu grinzi cu zăbrele, cu grinzi cu inimă plină, cu grinzi combinate);

• Natura atmosferei în care funcţionează ( atmosfera obişnuită, prăfuită, corosivă, umedă, cu temperatură ridicată, cu temperatură joasă ).

Gabaritele podurilor rulante electrice cu cârlige pentru sarcini de la 5 pana la 50 tf sunt standardizate. Construcţia metalică a podurilor rulante trebuie să satisfacă condiţiile, echipamentului electric. Podurile rulante au trei mişcări perpendiculare una după alta; deplasarea podului pe calea de rulare ( longitudinal ), ridicarea sarcinii şi deplasarea căruciorului mobil pe pod ( transversal ). În cazul acţionării electrice, două dintre aceste mişcări se pot executa simultan.

Uneori se mai poate da sarcinii o mişcare suplimentară; de exemplu, o mişcare de rotaţie.

2. PODURI RULANDE CU O SINGURĂ GRINDĂ PRINCIPALĂ ŞI ACŢIONARE MANUALĂ (MONOGRINDĂ).

Podurile cu o singură grindă principală – denumite şi grinzi rulante ( fig. 1 ) – reprezintă tipul cel mai simplu de pod rulant. Aceste poduri se compun din grindă principală 1 , de obicei din oţel profil I, pe a cărei talpă inferioară se deplasează căruciorul-monoşină 2, de care se suspendă palanul cu lanţ 3, pentru ridicarea sarcinilor.

Fig. 1. Pod rulant cu o singură grindă principală

Grindă principală se fixează pe două grinzi de capăt 4, fiecare dintre ele fiind construită sub forma unui cadru din două profiluri U.

Pe grinzile de capăt se montează axele roţilor de rulare, formând astfel carucioarele de rulare pentru deplasarea longitudinală a podului. Fiecare carucior de rulare are două roţi, dintre care una motoare 5 şi una liberă 6, care rulează pe şine.

Mecanismul de deplasare este alcătuit din roata de manevră 7, acţionată prin lanţ, care pune în mişcare arborele 8, la extremităţile căruia se găsesc roţile dinţate 9, care angrenează cu roşile dinţate 10, aflate pe acelaşi ax cu roţile motoare 5.

În plan orizontal, grindă principală este ridigizată prin grindă secundară 11 şi contravîntuirea 12 ( grindă de frânare ).

Mecanismul de ridicare poate fi troliu cu melc şi roată melcată sau cu roţi dinţate. El se fixează pe căruciorul mobil. Căruciorul mobil este acţionat prin roata de manevră cu ajutorul unui lanţ de pe sol, manevrantul deplasându-se o dată cu podul.

Podul este prevăzut cu o frână automată, acţionată de sarcină.

Căile de rulare sunt montate de obicei de-a lungul pereţilor halelor, pe stâlpi speciali sau pe console fixate în perete.

Avantajul acestor poduri constă în investiţiile mici, iar dezavantajul în realizarea unor viteze mici de ridicare şi de deplasare, mai ales în cazul sarcinilor şi deschiderilor mari.

Ele se utilizează când nu există posibilitatea de a folosi energie electică sau când manevrele sunt puţin frecvente.

Podurile rulante cu o singură grindă şi acţionare manuală se construiesc pentru sarcini de 1 – 5 tf, deschideri de 5 – 14 m şi înălţime de ridicare de 12 m.

Fisiere in arhiva (1):

  • Poduri Rulante.doc