Tencuieli

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Tencuieli.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Merla Aliona

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Cuprins

Tencuieli.pag.2
Clasificare.pag.2
1. Tencuiala brută.pag.3
2. Tencuielile drişcuite.pag.3
3. Tencuielile sclivisite.pag.3
4. Executarea tencuielilor.pag.3
5. Întărirea tencuielilor de var.pag.4
6. Defecte şi alterări ale tencuielilor.pag.4

Extras din document

TENCUIELI

Mortarele pentru tencuială sunt mortare pe bază de argilă ,var ,ciment de marca M4T, M10T, M25T, M50T, M100T,şi ipsos.În raport cu condiţiile de expunere şi poziţia tencuieli în construcţie ,se deosebesc mortare pentru tencuieli exterioare şi interioare ale clădirii. De asemenea, mortarele se mai deosebesc în raport cu caracterul suprafeţei-compact sau poros-a elementului de construcţie pe care se aplică(zidărie de cărămidă, elemente de beton şi beton armat, pereţi şi tavane cu şipci şi trestie, elemente de construcţie cu suprafată acoperită cu plasă de rabiţ), după gradul şi modul de finisare a tencuielii(brută,obişnuită,drişcuită,sclivisită,gletuită) cum şi prin poziţia din tencuială (mortar pentru şpriţ,şmir,grund sau tinci). Mortarele pe bază de var , de marcă M4T şi M10T şi cele pe bază de pamânturi argiloase se utilizează în medii a căror umiditate relativă nu depăşeşte 60%, iar cele pe bază de ipsos –numai în medii uscate. La o umiditare de peste 60%se folosesc mortare pe bază de ciment şi var-ciment de marcă M25T.

Clasificare:

a) Dupa pozitia lor :

 interioare

 exterioare

b) Dupa natura suprafetelor pe care se aplica:

• pe suprafata de caramida

• pe suprafata de beton, beton armat sau piatra

• pe suprafata de sipci sau pe rabitz.

c) Dupa liantul intrebuintat.

Sunt tencuieli care nu rezista la apa si umiditate executate cu liant de var, ipsos etc si tencuieli rezistente la umiditate cu lianti de ciment, var hidraulic, etc.

d) Dupa modul de prelucrare a fetei vazute:

• 1. Tencuieli obisnuite (driscuite) si care se zugravesc sau vopsesc

o Tencuieli brute executate intr-un strat

o Tencuieli driscuite

o Tencuieli driscuite fin

o Tencuieli schivisite cu motor de ciment in doua straturi netezite cu drisca de otel

o Tencuieli gletuite in doua straturi: tencuiala obiscuita se acopera cu un strat subtire din pasta de ipsos sau var netezit cu drisca de otel.

• 2. Tencuieli decorative

• Tencuieli cu praf de piatra driscuite realizate cu praf pe piatra alb sau colorat

• Tencuieli stropite

• Tencuieli in imitatie de piatra (piatra artificiala sau similipiatra)

• Tencuiali de terasit, granulit sau dolomit cu agregate de marmura, ceramica, mica etc. Se utilizeaza la fatade.

• Tencuieli calcio-vechio, marmura artificiala.Se foloses la lucrari interioare pretentioase.

1. Tencuiala brută

Tencuiala brută se execută dintr-un singur strat de mortar ,în grosime până la 2 cm.În compoziţia mortarelor se foloseşte nisip 0-7 mm.

2. Tencuielile drişcuite

Tencuielile drişcuite se realizează în două straturi:primul numit grund se aplică din mortar preparat cu nisip 0-3mm şi are grosimea de 5.20 mm,al doilea strat numit strat vizibil sau tinci se execută în grosime de 2.5 mm ,din mortar preparat cu nisip 0-1 mm.Pe suprafeţele de beton ,ale zidăriilor de piatră,precum şi cele cu şipci şi trestie se aplică,în prealabil grundul,un strat denumit spriţ,care amorsează suprafaţa-suport ,asigurând o mai bună adeziune a moratrului.Pentru amorsarea suprafeţelor de beton şi ale zidăriilor de piatră ,şpriţul este format din ciment şi apă (lapte de ciment) iar pentru suprafeţe cu şipci şi trestie se amorsează cu şpriţ din mortar de var sau var-ipsos.Pe suprafeţele din plasă de rabiţ se aplică în prealabil grundul,un strat numit şmir,din mortar cu aceeaşi compoziţie cu a mortarului pentru grund sau din mortar de ipsos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tencuieli.doc