The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2240
Mărime: 13.67KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Mircea

Extras din document

Promovarea eficientei si utilizarea rationala a energiei la nivel national a ajuns sa ocupe un loc important in politica de aderare a Romaniei.

Masurarile necesare, diagnosticul si definitivarea obiectivelor pentru imbunatatirea continua a calitatii in constructii sunt politici necesare pentru reabilitarea termica a cladirilor si sistemelor de alimentare cu caldura a acestor obiective.

Ponderea consumurilor energetice pentru alimentarea cu energie termica a cladirilor este relatic insemnata ocupand locul doi dupa industrie.

Alarmant, consumurile specifice de caldura si de apa calda de consum din Romania au ajuns sa aiba valori aproximativ duble fata de cele din tarile Uniunii Europene.

Ponderea consumurilor energetice conform INCERC in bilantul energetic anual al unui apartament mediu construit in perioada 1970-1985:

- energia temica pentru incalzire reprezinta 55,5%;

- energia termica pentru apa calda menajera reprezinta 19,5%;

- energia de pompare apa potabila reperezinta 1,4%;

- consumul de gaze naturale pentru prepararea hranei reprezinta 9,7%;

- consumul de energie electrica pentru iluminat reprezinta 13,9%.

Se observa ca odata cu reabilitarea termica a cladirilor cota de 55,5% reprezentand energia termica pentru incalzire va scadea semnificativ.

Desi energia de pompare a apei ocupa un segment relativ restrans, prin politica de optimizare, reproiectare si reabilitare a acestor echipamente, prin introducerea pompelor cu turatie variabila, automatelor programabile si conductelor din materiale plastice se tinde sa scada si mai mult in bilantul energetic.

Fig.1. Situatia fondului locativ de locuinte conform recensamantului polpulatiei si locuintelor din data de 18.03.2002.

Se observa ca majoritatea de 37% din imobile au fost construite in perioada 1960-1980, cu respectarea STAS-urilor 6472-61, 6742-68, 6742-73, 6742-75. In aceasta perioada rezistentele termice unidirectionale au fost cuprinse intre 0,76-0,8 m2K/w pentru pereti exteriori si 0,96 - 1,02 m2K/w pentru plansee terase.

Incepand din anul 1985 acesti coeficienti s-au marit ajungand la 1,2 m2K/w pentru pereti exteriori si 1,55 m2K/w pentru plansee (conform NP15/84, NP15/87).

CADRUL LEGISLATIV SI NORMATIV INTERN

Pentru reabilitarea cladirilor existente din tara noastra dispunem de cadru normativ si legislativ, în vederea inventarierii si diagnosticarii termice, precum si asigurarii fondurilor necesare pentru realizarea lucrarilor de reabilitare termica. Romania a elaborat urmatoarele masuri legislative:

- Ordonanta Guvernului României nr.29/30.01 2000 (OG 29/2000), referitoare la reabilitarea termica:

“Ordonanta privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice”. Aceasta ordonanta este valabila pentru reabilitarea si modernizarea termica a tuturor cladirilor existente si instalatiilor aferente acestora atat pentru urban cat si pentru mediu rural.

- Legea nr 199/13.11.2000 “Legea eficientei energetice” în conformitate cu prevederea

tratatului Cartei Energiei, ale Protocolului Cartei Energiei privind eficienta energetica si aspectele legate de mediu.

- Norme metodologice pentru aplicarea Legii 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, Hotarârea Guvernului României nr 393/18.04.2002, care defineste programele de eficienta energetica.

Preview document

The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms - Pagina 1
The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms - Pagina 2
The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms - Pagina 3
The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms - Pagina 4
The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms - Pagina 5
The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • The Importance of The Thermal Rehabilitee of Buildings Concerning The European Norms.doc

Alții au mai descărcat și

Consolidarea si Stabilizarea Pamanturilor - Studiu de Caz Pensiune Turistica Sinaia

Dezvoltarea volumului lucrărilor de constructii si a suprafetelor destinate acestora impune realizarea unora dintre aceste constructii pe terenuri...

Proiectarea Constructiilor din Zidarie

Zidăria este un material neomogen, anizotrop şi caracterizat de comportare inelastică chiar pentru niveluri reduse de solicitare. Realizarea unui...

Durabilitatea si Degradarea Constructiilor din Zidarie

Domenii de utilizare a zidariilor : Zidaria este una dintre cele mai vechi metode de constructie din lume. Termenul de zidarie se aplica, de...

Reparatii si Consolidari

Comportarea la act distructiva a ctiilor. Str ctive au o comportare diferita la act factorilor ditructivi,aceasta fiind dep de:-cond de...

Constructii cu Structura din Zidarie

Zidăria este alcătuită din blocuri de piatră naturală sau artificială de diferite forme şi mărimi, aşezate după anumite reguli, legate între ele...

Materiale Moderne pentru Constructii

1. Aspecte generale Printre exigenţele care se impun la realizarea şi exploatarea unei construcţii, conform Legii calităţii, este obligatoriu de...

Constructii Civile cu Structura Metalica

1. DESCRIEREA STRUCTURII ANALIZATE S-a analizat o structura (fig. 1) cu regim de inaltime P + 9E care are destinatia de magazin universal, cu...

Calculul Incarcarii din Zapada la Elemente de Beton Armat

Permanente qn n qc daN/mp daN/mp tabla+astereala +capriori 30 1,1 33 vata minerala 10 1,3 13 pane, clesti, contrafise 10 1,1 11 Total 50...

Ai nevoie de altceva?