Urmarirea Comportari in Timp a Constructiilor

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Urmarirea Comportari in Timp a Constructiilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 25 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neacsu Daniela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Constructii

Cuprins

Cuprins
Cap. I Generalitati; Urmarirea comportari in timp a constructiilor
Lucrari topografice la exploatarea constructiilor 2
Executarea observatiilor 5
Calculul tasarii si deformatiei fundatiilor constructiilor 6
Masurarea inclinarii 7
Calculul tasariisi deformatiei fundatiilor constructiilor 11
Cap. II Lucrari topografice la proiectarea,executia si exploatarea cailor de comunicatii
Lucrari topografice la proiectarea drumurilor si cailor ferate 11
Studiul pe harta 11

Extras din document

Recunoasterea pe teren consta in parcurgerea pe teren a tuturor variantelor studiate pe planuri si urmareste 12

Studiile pe teren 13

Urmărirea comportării în timp a construcţiilor se desfăşoară pe toată perioada de viaţă a construcţiei începând cu execuţia ei şi este o activitate sistematică de culegere şi valorificare (prin următoarele modalităţi: interpretare, avertizare sau alarmare, prevenirea avariilor etc.) a informaţiilor rezultate din observare şi măsurători asupra unor fenomene şi mărimi ce caracterizează proprietăţile construcţiilor în procesul de interacţiune cu mediul ambiant şi tehnologic.

Proprietăţile de comportament, ca şi fenomenele şi mărimile ce le caracterizează, se aleg pentru fiecare construcţie în parte, astfel încât cu ajutorul unor criterii de apreciere şi al unor condiţii de calitate legate de destinaţia construcţiei, să permită aprecierea aptitudinii ei pentru exploatare, respectiv a realizării calităţilor care o fac să corespundă cerinţelor proprietarilor şi/sau utilizatorilor.

Scopul urmăririi comportării în timp a construcţiilor este de a obţine informaţii în vederea asigurării aptitudinii construcţiilor pentru o exploatare normală, evaluarea condiţiilor pentru prevenirea incidentelor, accidentelor şi avariilor, respectiv diminuarea pagubelor materiale, de pierderi de vieţi şi de degradare a mediului (natural, social, cultural) cât şi obţinerea de informaţii necesare perfecţionării activităţii în construcţii. Efectuarea acţiunilor de urmărire a comportării în timp a construcţiilor se execută în vederea satisfacerii prevederilor privind menţinerea cerinţelor de rezistenţă, stabilitate şi durabilitate ale construcţiilor cât şi ale celorlalte cerinţe esenţiale.

Activitatea de urmărire a comportării construcţiilor se aplică tuturor categoriilor de construcţii şi va fi asigurată de către investitori, proiectanţi, executanţi, administratori, utilizatori, experţi, specialişti şi responsabili cu urmărirea construcţiilor a căror obligaţii sunt prezentate în capitolul 5. Se exceptează de la această activitate clădirile pentru locuinţe cu parter plus un etaj şi anexele gospodăreşti situate în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor precum şi construcţiile provizorii (Legea nr. 10/1995, art. 2, par.2).

Urmărirea comportării în timp a construcţiilor este de două categorii:

-Urmărire curentă;

-Urmărire specială

Categoria de urmărire, perioadele la care se realizează , precum şi metodologia de efectuare a acestora se stabilesc de către proiectant sau expert, în funcţie de categoria de importanţă a construcţiilor şi se consemnează în Jurnalul Evenimentelor care va fi păstrat în Cartea Tehnică a construcţiei. NORMATIV PRIVIND URMĂRIREA Indicativ: P 130 1999 COMPORTĂRII ÎN TIMP A CONSTRUCŢIILOR Înlocuieşte: P 130 1997 Elaborat de: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETAREDEZVOLTARE ÎN

CONSTRUCŢII ŞI ECONOMIA CONSTRUCŢIILOR INCERC

Aprobat de: MINISTERUL LUCRĂRILOR PUBLICE ŞI AMENAJĂRII

TERITORIULUI Cu ordinul nr. 57/N din 18.08.1999

1.1.Lucrari topografice la exploatarea constructiilor.

1.1.1.Masurarea tasarilor.

Masurarea tasarii constructilor se face de regula pe calea observatilor nivelitice asupra marcilor asezate pe constructiia respectiva,marci fixate conform proiectului intocmit pentru organizarea urmaririi tasarilor.Aceste repere incastrate in constructie,care de obicei se numesc marci de tasare se vor deplasa impreuna cu constructia si deci prin observatiile periodice facuite asupra lor se vor determina deplasarile unei parti ale constructieii sau ale intregii constructii.In fig.1 sant prezentate diferite tipuri de marci folosite ladeterminarea tasarii constructiilor.Capul semisferic al marcii pe care se aseaza mira este de dorit sa fie facut dintr-un metal care nu rugineste.Marca are partea finala (coada)mica ,de 8-10 cm pentru a fi asezata in beton.Marca are o parte care se inglobeaza complet in zidarie si o parte care se poate desuruba si apoi insuruba in pozitie inversa pentru a aseza mira pe capul sferic.

Proiectul de repartizare a marcilor se face luand in consideratie,forma si diimnsiunile fundatiei,incarcatura diferitelor parti ale fundatiei,conditile geologice hidrologice etc.Marcile se monteaza obligatoriu la colturile constriuctiei si in imediata vecinatate a rosturilor de tasare.Marcile se incastreaza intotdeauna in elementele de rezistenta ale constructiei(radier,stalpi sau grinzi)astfel ca sa se poata aseza mira pe ele.De aceea marcile au partea semisferica departata au 3-4 cm de perete.

In fig. 2 se prezinta repartizarea marcilor inauntrul cladirii si pe din afara.Se observa ca marcile din colturile cladirii trebuie fixate pe bisectoare,ca de exemplu marcile M-1,M-4,M-10,M-13.

Fisiere in arhiva (6):

 • Urmarirea Comportari in Timp a Constructiilor
  • Argument.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • cuprint.doc
  • final cu toate pozele.doc
  • PAG 1.doc
  • pag2.doc

Alte informatii

Urmarirea comportari in timp a constructiilor