Accizele

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Accizele.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionascu Maria

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Taxele speciale de consumatie sau accizele sunt asezate asupra unor produse care se consuma în cantitati mari si care nu pot fi înlocuite de cumparatori cu altele, pentru ca în acest fel impozitul sa aiba în mod constant un randament fiscal cât mai ridicat. Drept urmare, accizele se instituie asupra unor produse care au o cerere neelastica, cum sunt: vinul, cidrul, berea, apele minerale etc. (în Franta); tutunul, cafeaua, zaharul, ceaiul, uleiurile minerale etc. (în Germania); berea, vinul, spirtul, cidrul, tutunul, uleiurile minerale etc. (în Marea Britanie); produsele din tutun, alcoolul, zaharul etc. (în Indonezia); produsele petroliere, tutunul, uleiurile vegetale, produsele industriei chimice, produsele textile si din iuta etc. (în India); hidrocarburile (în Tunisia); spirtul, produsele petroliere, bauturile nealcoolice si cimentul (în Thailanda) etc.

În România se practica accize armonizate pe produse cum sunt: bere, vinuri, bauturi fermentate altele decât bere si vinuri, produse intermediare, alcool etilic (produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% în volum chiar atunci când aceste produse fac parte dintr-un produs încadrat la un alt capitol al nomenclaturii combinate; produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% în volum; tuica si rachiuri de fructe; orice alt produs, în solutie sau nu, care contine bauturi spirtoase potabile), produse din tutun (tigarete, tigari, tigari de foi, tutun de fumat), uleiuri minerale (benzina cu plumb, fara plumb, motorina, pacura, gaz petrolier lichefiat, gazul metan, petrol lampant, benzen, tolue si alte amestecuri de hidrocarburi aromatice). Alte produse accizabile în România sunt: cafea verde, cafea prajita, cafea solubila, confectii din blanuri naturale (cu exceptia celor din iepure, oaie, capra), articole din cristal, bijuterii din aur si platina (cu exceptia verighetelor), autoturisme, produse de parfumerie s.a.

Taxele de consumatie pe produs se calculeaza fie în suma specifice pe unitatea de masura, fie în baza unor cote procentuale aplicate asupra pretului de vânzare. În mod normal, produsele provenite din import trebuie impuse cu aceleasi taxe ca si produsele indigene, iar cele destinate exportului, de regula nu sunt impozitate. Nivelul cotelor utilizate pentru calcularea accizelor difera de la o tara la alta si de la un produs la altul. În tara noastra, în perioada de dupa Revolutia din decembrie 1989, regimul accizelor a fost instituit prin Legea nr.42/1993, pentru ca în prezentat acestea sa fie reglementate prin Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal si Hotarârea Guvernului nr. 44 din 22 ianuarie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Conform acestora accizele sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat din categoria veniturilor curente fiscale si fac parte din impozitele indirecte. Ele se datoreaza pentru produse provenite din productia interna sau din import. Accizele datorate bugetului de stat sunt accize specifice exprimate în Euro/unitatea de masura cu exceptia tigaretelor la care acciza este combinata dintr-o acciza specifica exprimata în Euro/1000 tigarete la care se adauga o acciza ad valorem aplicata asupra pretului maxim de vânzare cu amanuntul. Sumele datorate bugetului de stat drept accize se calculeaza în lei.

Produsele care intra în sfera de aplicare a accizelor sunt accizabile în momentul producerii lor în România sau la momentul importului lor în tara. Acciza este exigibila în momentul eliberarii pentru consum sau când se constata pierderi sau lipsuri de produse accizabile.

Este considerata eliberare pentru consum:

- orice iesire a produselor accizabile din regimul suspensiv;

- orice productie de produse accizabile în afara regimului suspensiv;

- orice import de produse accizabile, daca produsele accizabile nu sunt plasate în regim suspensiv;

- utilizarea de produse accizabile în interiorul antrepozitului fiscal, altfel decât ca materie prima;

- orice detinere în afara regimului suspensiv a produselor accizabile care nu au fost introduse în sistemul de accizare.

Nu este considerata eliberare pentru consum miscarea produselor accizabile din antrepozitul fiscal catre:

– un alt antrepozit fiscal in Romania, autorizat pentru respectivele produse accizabile;

– o alta tara.

Fisiere in arhiva (1):

  • Accizele.doc