Activul Net Corijat

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Activul Net Corijat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Activul net corijat

Procesul de evaluare presupune estimarea credibila a valorii unui element bilantier sau a entitatii in ansamblul sau, bazata pe analiza tuturor informatiilor disponibile. Pentru estimarea valorii entitatii, evaluatorul poate utiliza trei abordari sau modalitati de evaluare si anume:

• abordarea pe baza de active (metode patrimoniale);

• abordarea pe baza de venit (metode bazate pe rentabilitate);

• abordarea prin comparatie (metode bazate pe comparatie directa).

Fiecare tip de abordare cuprinde mai multe metode si tehnici de evaluare, iar, in practica, se pot utiliza toate cele trei abordari pentru a estima valoarea entitatii. Selectia unui anumit tip de abordare sau a unei metode depinde de tipul de entitate, de situatia acesteia la data evaluarii, de informatiile disponibile, de scopul evaluarii etc. Standardele de evaluare recomanda, insa, ca evaluatorii sa utilizeze cel putin doua abordari atunci cand evalueaza un bun sau o entitate.

Evaluarea economica, in sensul doctrinei evaluarii si, implicit, al Standardelor de Evaluare Internationale si nationale, este un proces complex de estimare a unui anumit tip de valoare, de obicei „valoarea de piata".

Dintre metodele de evaluare utilizate in Romania cele considerate a fi reprezentative sunt urmatoarele:

A. metode patrimoniale:

- activul net contabil (ANC);

- activul net contabil corectat (ANCc);

- activul net de lichidare (ANL);

- valoarea substantiala;

- capitalul permanent necesar exploatarii.

B. metode bazate pe rentabilitate:

- metode de capitalizare a beneficiilor;

- metode de actualizare a cash-flow-urilor.

- metode de evaluare prin dividende, unde se includ:

- metoda Irving Fisher;

- metoda Gordon-Shapiro ;

- modelul Gordon-Shapiro elaborat;

- metode de evaluare a entitatilor in crestere, care se refera la: PER; modelul lui Bates; modelul lui Hoit.

C. metode bazate pe comparatie directa:

- metoda comparatiei cu societati similare cotate;

- metoda comparatiei cu vanzari de entitati similare necotate;

- metoda comparatiei cu tranzactii anterioare sau oferte de tranzactii cu participatii la capitalul entitatii evaluate.

Aceste metode de evaluare sunt regasite si promovate la nivel mondial prin Standardele Internationale de Evaluare (IVS) si Standardele Europene de Evaluare (EVS).

Activul net contabil reprezinta cel mai simplu si mai rapid mod de estimare a valorii unei societati.

Activul net contabil se calculeaza pe baza indicatorilor financiari din utimul bilant contabil. Metoda aceasta de stabilire a valorii unei societati este foarte usoara si rapida, ansa prezinta si unele inconveniente: pot exista erori de anregistrare contabila, pot exista costuri sau preturi neactualizate, sau erori an aplicarea regulilor fiscale, toate acestea ducand la un rezultat economic eronat. Pentru a minimiza aceste inconveniente, se impune necesitatea corectarii, a retratarii bilantului contabil pe baza caruia se face calculul activului net contabil. Retratarea indicatorilor financiari din bilantul contabil se va face an sensul ca acestia sa reflecte cat mai aproape de realitate patrimoniul net al societatii. Prin aceasta retratare rezulta un activ net corectat care exprima marimea capitalurilor necesare pentru a reface patrimoniul societatii. Activul net contabil este diferenta antre activul contabil corectat al unei societati si datoriile totale corectate. Acest mod de calcul al valorii unei societati nu duce la exprimarea unui pret la care poate fi tranzactionata societatea respectiva, deoarece pe langa determinarea valorii patrimoniului mai trebuie tinut cont de elemente care nu se reflecta an principiu an contabilitate, pentru stabilirea unui pret de piata. Aceste elemente pot fi reprezentate de calitatea managementului societatii, de vadul comercial, de autorizatiile si licentele detinute, de fondul comercial, de marca etc., elemente care de cele mai multe ori nu se regasesc an activul bilantier al societatilor. Activul net contabil este un punct de plecare an analiza de piata a unei societati si nu poate fi socotit o estimare a pretului de piata pentru acea societate.

In contabilitate, activul net contabil corectat (+/-) cu plusurile sau minusurile de valoare latente. Este o informatie primordiala in operatii de evaluare (de intreprinderi), de fuziune etc. Activul net corijat se determina fie pe cale de expertiza, fie printr-o evaluare a elementelor de activ nemonetar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Activul Net Corijat.doc