Amortizarea Imobilizarilor Corporale

Referat
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3893
Mărime: 24.22KB (arhivat)
Cost: 8 puncte

Extras din document

Managementul amortizarii imobilizarilor corporale

In economia unitatilor patrimoniale,mijloacele de productie,de natura imobilizarilor corporale sau a capitalului permanent,ocupa un loc important,fiind acea componenta a patrimoniului care defineste capacitatea tehnica de productie sau potentialul de a crea venituri,in concordanta cu obiectul de activitate.

Grupa imobilizarilor corporale se imparte in doua categorii:terenuri si mijloace fixe.

Pentru evidentierea existentului si miscarii(intrarilor si iesirilor) imobilizarilor corporale sunt utilizate urmatoarele conturi sintetice de gradul I :

211,,Terenuri si amenajari de terenuri

212,,Constructii

213,,Instalatii tehnice,mijloace de transport,animale si plantatii

214,,Mobilier,aparatura birotica,echipament de protectie a valorilor materiale si umane si alte active corporale

Contul sintetic de gradul I 211 ,,Terenuri si amenajari de terenuri functioneaza desfasurat pe doua conturi de gradul II (subconturi),astfel:

2111 ,,Terenuri

2113 ,,Amenajari de terenuri

Contul sintetic de gradul I 213,,Instalatii tehnice,mijloace de transport,animale si plantatii functioneaza desfasurat pe conturi de gradul II,astfel:

2131 ,,Echipament tehnologic(masini,utilaje si instalatii de lucru)

2132 ,,Aparate si instalatii de masura,control si reglare

2133 ,,Mijloace de transport

2134 ,,Animale si plantatii

Toate aceste conturi sunt conturi de active imobilizate,cu functie contabila de conturi de active,deci isi incep functiunea prin debitare.

Debitul acestor conturi reflecta intrarile de imobilizari corporale in intreprindere pe diverse cai:achizitionate de la furnizori,aduse ca aport la societate,primate prin donatii cu titlu gratuity,investitii-constructii,plusuri constatate la inventariere.

Creditul acestor conturi reflecta iesirile de imobilizari corporale din patrimonial intreprinderii pe diverse cai:casare,vanzare,donatii,lipsuri constatate,distrugeri datorita calamitatilor naturale.Au solduri debitoare care reflecta existentul la un moment dat.

Pentru evidentierea amortizarii imobilizarilor corporale se utilizeaza contul sintetic de gradul I 281 ,,Amortizarea imobilizarilor corporale,care functioneaza desfasurat pe conturi de gradul II,astfel:

2811 ,,Amortizarea amenajarilor de terenuri

2812 ,,Amortizarea constructiilor

2813 ,,Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de transport,animalelor si plantatiilor

2814 ,,Amortizarea altor imobilizari corporale

Toate aceste conturi au functie de conturi rectificate ale valorii de inregistrare a imobilizarilor corporale si functie contabila de conturi de pasiv.Deci incep sa functioneze prin creditare.

Creditul acestor conturi reflecta amortizarea calculata si inclusa in cheltuieli.

Debitul acestor conturi reflecta amortizarea aferenta imobilizarilor corporale iesite din patrimoniul intreprinderii.Au solduri creditoare care reflecta amortizarea inregistrata a imobilizarilor corporale.

Exemple de utilizare a conturilor de imobilizari corporale.

1.Se inregistreaza cumpararea unui autocamion in valoare de 380.000.000 lei.Se calculeaza TVA 19%.

Operatia de achizitionare a bunurilor de natura imobilizarilor va modifica elementul de activ ,,Mijloace de transport in sensul cresterii,ceea ce semnifica majorarea activului patrimonial cu valoarea bunurilor cumparate.Totodata,operatia va modifica elementul de activ,,TVA deductibila in sensul cresterii,ceea ce semnifica cresterea dreptului de creanta de a deduce la sfarsitul lunii TVA platita furnizorilr.Operatia economica va modifica concomitent si elementul de pasiv ,,Furnizori de imobilizari in sensul cresterii,ceea ce semnifica cresterea obligatiei intreprinderii de a plati furnizorului,atat contravaloarea bunurilor cumparate,cat si taxa pe valoare adaugata.Cele trei conturi in care se va inregistra operatia au acceasi denumire cu elementele de bilant modificate.

Conturile ,,Mijloace de transport si ,,TVA deductibila se vor debita cu cresterile de activ,iar contul ,,Furnizori de imobilizari se va credita cu cresterea de pasiv.

Formula contabila este urmatoarea:

% = 404 ,,Furnizori de imobilizari 452.200.000lei

2133 ,,Mijloace de transport 380.000.000lei

4426,,TVA deductibila 72.200.000lei

2.Se calculeaza si se inregistreaza amortizarea anuala a unui utilaj cu valoarea de 160.000.000lei si durata utila de viata 4 anl.

Calcule:

A =160.000.000 =40.000.000lei/an

4 ani

Operatia de inregistrare a amortizarii anuale a unui utilaj va modifica elementul de pasiv ,,Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de transport,animalelor si plantatiilor in sensul cresterii,ceea ce semnifica cresterea amortizarii inregistrate.Totodata,operatia va modifica si elementul de activ ,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilorin sensul cresterii ceea ce semnifica cresterea cheltuielilor cu valoarea amortizarii incluse in cheltuieli.Conturile in care se va inregistra operatia economica au aceea denumire cu elementele de bilant modificate.

Contul ,,Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor fiind cont de activ,prin crestere se va debita iar contul ,,Amortizarea instalatiilor mijloacelor de transport,animalelor si plantatiilor fiind cont de pasiv,prin crestere se va credita.

Formula contabila este urmatoarea:

6811= 2813 40.000.000lei

,,Cheltuieli de exploatare ,,Amortizarea instalatiilor,mijloacelor de

privind amortizarea imobilizarilor transport,animalelor si plantatiilor

3.Se inregistreaza vanzarea unei constructii la pretul negociat cu clientul in suma de 600.000.000lei.Cladirea are valoarea contabila de 1.000.000.000lei si amortizarea inregistrata de 520.000.000lei.

In contabilitate se vor face doua inregistrari contabile:

A.Vanzarea cladirii la pretul de vanzare negociat

B.Scoaterea din evidenta a bunului vandut

Preview document

Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 1
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 2
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 3
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 4
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 5
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 6
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 7
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 8
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 9
Amortizarea Imobilizarilor Corporale - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Amortizarea Imobilizarilor Corporale.doc

Alții au mai descărcat și

Delimitări și Fundamentări Teoretice privind Imobilizările Corporale

1.1 Dualismul contabil Pentru a putea vorbi despre un dualism contabil consideram oportuna definirea notiunii de sistem contabil. Prin sistem...

Politici și Tratamente Contabile privind Evaluarea Inițială și Ulterioară a Imobilizărilor Corporale

Politici şi tratamente contabile privind evaluarea iniţială şi ulterioară a imobilizărilor corporale CAPITOLUL I – STADIUL CUNOAŞTERII IN DOMENIU...

Reglementariile Taxei pe Valoare Adăugată după Aderarea României la Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1.TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ (TVA) ÎN ROMÂNIA DUPĂ ADERAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ Taxa pe Valoarea Adăugată ( TVA ) este un impozit...

Studiu privind Organizarea Contabilitatii Imobilizarilor Corporale la SC Fotoxpress SRL

INTRODUCERE Contabilitatea este un instrument de cunoastere, gestiune, si control al patrimoniului si al rezultatelor obtinute care asigura...

IAS 16 - Imobilizari Corporale

PARTEA I Introducere În martie 1982 Consiliul IASC a aprobat norma IAS 16 ,,Contabilitatea imobilizarilor corporale“. Ultima revizuire a...

Contabilitatea Mijloacelor Fixe

Cap. 1 Contabilitatea mijloacelor fixe Structura imobilizarilor corporale Imobilizarile sunt bunurile si valorile de folosinta îndelungata...

Analiza Activitatii la SC Ser – Glass SRL din Punct de Vedere Contabil

CAPITOLUL I “Consideratii generale privind activitatea si organizarea întreprinderii la S.C.”Ser-Glass”SRL 1.Scurt istoric SC”Ser-Glass”SRL a...

Contabilitatea Imobilizărilor

Imobilizarile sunt bunuri economice, parte a activului patrimonial, care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea...

Ai nevoie de altceva?