Analiza Cost-Volum-Profit

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Cost-Volum-Profit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Analiza CVP este una dintre cele mai puternice instrumente pe care managerii le folosesc. Aceasta analiza îi ajută să înteleagă relatia dintre cost, volum și profit concentrându-se pe interactiunea dintre următoarele 5 elemente:

1) Pretul produselor;

2) Volumul sau nivelul de activitate;

3)Costul variabil;

4)Costurile totale;

5)Mixul de produse.

Deoarece analiza CVP ajută managerii să înteleagă relatiile dintre cost, volum și profit aceasta este vitală în multe decizii de afaceri. Aceste decizii includ, de exemplu, ce produse să fabrice sau să vândă, ce politică de stabilire a preturilor să urmărească, ce strategie de marketing pentru angajare și ce structură de bază a costurilor să folosească.

Pentru a fi înteles rolul analizei CVP, se ia în considerare cazul Acoustic Concepts companie fondată de Prem Narayan.

Prem Narayan a fost un absolvent în inginerie, care a conceput un nou model de difuzor pentru sistemele de sunet auto. Difuzorul numit Sonic Blaster, utilizează un microprocessor avansat pentru amplificarea sunetului. Prem contractat cu un producător taiwanez de electronice, cu bani de la familia sa, face o comandă cu producatorul său și rulează o reclamă în magazinele de mașini.

Produsul Sonic Blaster a avut un imediat succes, iar vânzările au crescut atât de mult încât Prem și-a mutat compania din aparatamentul său într-o nouă locatie închiriată lângă un parc industrial. A angajat un receptioner, un contabil, un manager de vânzări și un număr de angajati care să vândă în magazine. Contabilul, Bob White, a mai lucrat la câteva firme mici ca consultant de afaceri, precum și contabil.

Bob White pregătește ședinta de joi care va începe cu studiul comportamentului costurilor, contributia profitului și pierderii contabile. Contributia profitului și a pierderii scoate în evidentă comportamentul costurilor și prin urmare este extrem de ajutător pentru manager în judecarea impactului asupra profitului de modificări în pretul de vânzare, de cost sau de volum.

Bob se va baza în analiza sa pe datele referitoare la declaratia de venituri din luna iunie:

Tabelul nr. 1

Total Pe unitate

Vânzări(400 produse) 100,000 250

Cheltuieli variabile 60,000 150

Marja de contributie 40,000 100

Cheltuieli fixe 35,000

Profit 5,000

- Algebric modelul CVP poate fi scris după cum urmează:

Profit=(p - v) q- F sau Profit = cm*q - F

unde, p= pretul de vanzare ;

v= costurile variabile;

q= cantitatea;

F= costurile fixe;

Marja de contributie este suma rămasă după ce sunt deduse cheltuielile variabile. Astfel, este suma disponibilă pentru acoperirea cheltuielilor fixe și apoi de a oferi beneficii pentru perioada respectivă. Dacă marja de contributie nu este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor fixe, atunci a fost înregistrată o pierdere. Pentru a exemplifica, se folosește un caz particular în care

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Cost-Volum-Profit.doc