Analiza Fluxurilor de Trezorerie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Analiza Fluxurilor de Trezorerie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Toate operatiile realizate de intreprindere se regasesc, imediat sau la termen, sub forma fluxurilor de trezorerie, intalnite si sub denumirile de fluxuri de lichiditati, de disponibilitati nete sau de numerar.

Fluxurile de trezorerie desemneaza ansamblul intrarilor si iesirilor de lichiditati si echivalente de lichiditati. Lichiditatile se refera la disponibilitatile banesti si depozitele la vedere. Echivalentele de lichiditati sunt investitii financiare pe termen scurt, cu grad de lichiditate foarte ridicat, care pot fi usor transformate in numerar si al caror risc de schimbare a valorii este nesemnificativ.

In tarile anglo-saxone fluxurile de trezorerie sunt denumite cash-flow-uri, care reprezinta cresterea sau descresterea marimii cash-ului sau echivalentelor cash-ului ce rezulta in urma tranzactiilor.

Fluxul net de trezorerie global, respectiv excedentul sau deficitul de trezorerie global, rezultat in cursul unui exercitiu, se stabileste ca diferenta intre incasarile si platile generate de intreaga activitate a intreprinderii si provine din: operatii de exploatare, operatii de investitii si de finantare.

1. Analiza fluxurilor de trezorerie în marime absoluta

a) Fluxul net de trezorerie al exploatării (FNTE)

Excedentul (deficitul) de trezorerie al exploatarii reprezinta expresia trezoreriei generate sau consumate in cursul exercitiului financiar de operatiile privind exploatarea, putandu-se calcula în două moduri:

a) ca diferenta intre incasarile si platile activitatii de exploatare (metoda directa):

FNTE = Incasari din exploatare – Plati aferente exploatarii

b) prin corectarea fluxurilor generatoare de nevoi sau resurse cu decalajele aparute intre aparitia fluxurilor financiare si realizarea lor efectiva in cadrul trezoreriei (metoda indirecta):

FNTE = EBE – ∆ NFRE – Alte ajustari (Productia imobilizata)

Dacă FNTE este pozitiv, inseamna ca exploatarea degaja trezorerie, incasarile fiind mai mari decat platile, întreprinderea avand capacitatea inclusiv de a-si asigura cresterea.

Daca FNTE este negativ, intreprinderea poate fi în incapacitate de a rambursa datoriile financiare si de a plati dobanzile aferente sau de a face fata nevoilor de autofinantare. Aceasta situatie poate fi consecinta unui excedent brut de exploatare insuficient (unei rentabilităti economice

insuficiente) sau a unei cresteri exagerate a nevoilor de finantare a activitatii de exploatare (cresterea NFRE).

b) Fluxul net de trezorerie al operatiilor de investitii si de finantare (FNTIF)

Excedentul sau deficitul de trezorerie al operatiilor de investitii si de finantare este degajat de ansamblul operatiilor respective, putandu-se determina pe baza relatiei (în ipoteza că nu există productie imobilizata):

FNTIF = Resurse durabile – Intrebuintari stabile – CAF = ∆ FR – CAF

Luate separat:

FNTIF = FNTI + FNTF

+ Incasari din vanzarea de imobilizări

- Plati privind achizitia de imobilizări

= Flux net de trezorerie aferent activitatii de investitii (FNTI)

Fluxul net de trezorerie aferent activitatii de investitii apreciaza efortul investitional al intreprinderii, atat la nivelul cresterii interne (achizitionarea sau vanzarea de imobilizari corporale si necorporale), cat si la nivelul cresterii externe (imobilizari financiare).

+ Variatia capitalului (cresteri de capital în numerar – rambursari de capital)

+ Variatia creditelor (contractari – rambursari)

- Dobanzi platite

- Dividende platite

= Flux net de trezorerie aferent activitatii de finantare (FNTF).

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Fluxurilor de Trezorerie.doc