Balanta de Verificare

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Acest referat descrie Balanta de Verificare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Balanta de verificare este un procedeu specific al metodei

contabilitatii care asigura verificarea exactitatii inregistrarii operatiilor economice in conturi, legatura dintre conturile sintetice si bilant, legatura dintre conturile sintetice si conturile analitice, precum si centralizarea datelor contabilitatii curente.

Balanta este un tablou al sistemului de conturi in cadrul caruia sunt prezentate egalitatile structurale si globale proprii dublei inregistrari si corespondentei.

Aceste egalitati exprima un echilibru permanent intre aceste date de unde provine si denumirea de “balanta”.

Balanta de verificare contine toate conturile folosite de o unitate patrimoniala, fiecare cont fiind inscris cu soldul initial, rulajele perioadei curente, totalul sumelor si soldul final de la sfarsitul lunii pentru care se incheie balanta respectiva.

Legea contabilitatii Nr. 82/1991 prevede la articolul 22 ca “ pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitatea operatiunilor, se intocmeste lunar balanta de verificare”.

2. Functiile balantei de verificare

Functiile balantei de verificare sunt urmatoarele :

a. Functia de verificare a exactitatii a inregistrarii operatiilor

economice in conturi :

Aceasta consta in controlul si identificarea erorilor de inregistrare in conturi, prin intermediul diferitelor egalitati valorice care trebuie sa existe in cadrul balantei de verificare, precum si prin intermediul unei corelatii valorice stabilite cu ajutorul ei . Inregistrarea gresita a unor operatii economice ca urmare a nerespectarii principiului dublei inregistrari, trecerea eronata a sumelor din registrul jurnal in registrul Cartea Mare si de aici in balanta, efectuarea unor calcule gresite in formule contabile complexe, stabilirea eronata a rulajelor si soldurilor conturilor determina inegalitati intre totalurile balantei care se semnalizeaza cu ajutorul ei fapt ce-i confera caracterul unui instrument de verificare, de control. Lipsa unei egalitati valorice sau a unor corelatii constituie dovada existentei unor erori, care trebuie sa fie identificate si corectate.

b. Functia de legatura dintre conturile sintetice si bilant:

Balanta de verificare concentreaza informatiile din toate conturile

folosite in contabilitatea curenta a unitatii .

Aceasta legatura se concretizeaza in faptul ca datele din bilantul anual reprezinta soldurile finale ale conturilor preluate din balanta de verificare, prelucrate si grupate conform necesitatilor de intocmire a bilantului.

Soldurile initiale ale conturilor, la inceputul anului, sunt preluate din bilantul anual, potrivit principiului intangibilitatii bilantului de deschidere a unui exercitiu care trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere a exercitiului precedent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta de Verificare.DOC