Bilantul Contabil

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Bilantul Contabil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Notiune si structura
2. Teoria bilantiera
3. Prezentarea bilantului
Bibliografie

Extras din document

BILANTUL CONTABIL

I NOTIUNE SI STRUCTURA

“Documentul oficial de gestiune al persoanelor prevazute la art.1 din

Legea contabilitatii il constituie bilantul contabil care trebuie sa dea o imagine fidela, clara si completa a patrimoniului, situatiei financiare si rezultatelor obtinute.”

Potrivit art.27 din Legea contabilitatii,bilantul contabil se intocmeste obligatoriu anual, precum si situatia fuziunii sau incetarii, potrivit legii, a activitatii agentilor economici.

Bilantul contabil se compune din:

- bilant

- contul de profit si pierdere

- contul de executie ( in cazul institutiilor publice )

- anexe

- raportul de gestiune

Bilantul este documentul contabil de sinteza, oficial, prin care se prezinta activul si pasivul unitatii patrimoniale la incheierea exercitiului, precum si in celelalte situatii prevazute de lege.

Bilantul unitatii patrimoniale care desfasoara activitatii economice, cuprinde toate elementele de activ si de pasiv grupate dupa destinatie si provenienta lor.

Activul bilantului cuprinde:

- activele imobilizate

- activele circulante

- activele de regularizare

Pasivul bilantului cuprinde:

- capitalurile proprii

- provizioanele pentru riscuri si cheltuieli

- obligatii

- conturi de regularizare

La intocmirea bilantului contabil, potrivit prevederilor art.28 din lege, se au in vedere urmatoarele reguli:

- posturile inscrise in bilant sa corespunda cu datele inregistrate in contabilitate, puse de acord cu situatia reala a elementelor patrimoniale stabilite pe baza inventarului

- compensari intre conturile ce se inscriu in bilant si respectiv intre veniturile si cheltuielile din contul de profit si pierdere nu sunt admise.

Alegand bilantul contabil ca document oficial al exercitiului financiar, care se suprapune cu anul calendaristic, sistemul contabil romanesc recunoaste anualitatea exercitiului financiar si isi dovedeste compatibilitatea cu sistemul contabil continental.

Bilantul contabil marcheaza etapa finala cu care se incheie lucrarile contabile dintr-o perioada data si prezinta punctul de plecare al contabilitatii din perioada urmatoare de gestiune.

Acoperind prin continutul sau totalitatea aspectelor legate de activitatea unei intreprinderi intr-o perioada data, bilantul contabil isi demonstreaza rolul important prin functiile sale:

- putand fi numit ‘’oglinda intreprinderii’’, este un mijloc de conducere si analiza ;

- de asemenea, este mijlocul principal de informare a tuturor celor interesati in ceea ce priveste activitatea intreprinderii;

- in sfarsit constituie un instument pentru calcularea indicatorilor macroeconomici si a elaborarii prognozelor datorita faptului ca ‘’serveste la stabilirea patrimoniului economiei nationale, executia bugetului de stat intocmirea balantelor financiare si a bilantului pe economia nationala.”

Schema bilantului adoptata in cadrul Noului Sistem Contabil este de tip hibrid, ea grupeaza si ierarhizeaza masa activelor si pasivelor, dupa mai multe criterii pe urmatoarele structuri:

Fisiere in arhiva (1):

  • Bilantul Contabil.doc