Cadrul Conceptual Privind Intocmirea Situatiilor Financiare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cadrul Conceptual Privind Intocmirea Situatiilor Financiare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iuliana Georgescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Reglementarile romanesti precizeaza faptul ca “documentele pficiale de prezentare a situatiei economic-financiare sunt situatiile financiare anuale, caretrebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financicare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata”.

Denumirea de situatii financiare este utilizata atat in Standardele Internationale de Contabilitate (SIC), cat si de catre normalizatorii romani.

Situatiile financiare anuale reprezinta documente de sinteza prin care se prezinta intr-o structura formalizata informatii de natura contabil-financiara necesare majoritatii utilizatorilor.

Intreprinderi din intreaga lume intocmesc situatii financiare. Aceste documente de sinteza si raportare finaciare prezinta intr-o structura formalizata informatii necesare majoritatii utilizatorilor.

Consiliul pentru Standardele Internationale de Contabilitate (IASC/IASB) considera ca situatiile financiare intocmite in acest scop raspund necesitatilor commune majoritatii utilizatorilor.Aceasta se datoreaza faptului ca aproape toti utilizatorii iau decizii economice pentru:

- a hotari canda sa cumpere, sa pastreze sau sa vanda o investitie de capital;

- a evalua raspunderea sau gestionarea managerial;

- a evalua capacitatea intreprinderii de a plati si de a oferi alte beneficii angajatilor sai;

- a determina profitul si dividendele ce se pot distribui;

- a reglementa activitatea intreprinderilor.

Situatiile financiare constituie o parte a procesului de raportare financira. Un set complet de situatii financiare include de regula un bilant , un cont de profit si pierdere, o situatie a modificarilor pozitiei financiare, precum si alte situatii si material explicative care sunt parte integranta a situatiilor financiare. Pot fi incluse de asemenea, material si infoormatii suplimentare sau derivate care vin in completarea acestora. Astfel de informatii suplimentare se pot referi , de exemplu, la informatii financiare despre segmentele industrial si geografice si la prezentarea efectelor variatiei preturilor.

1. Utilizatorii si necesitatile de informare a acestora

Utilizatorii de situatii financiare includ inevstitorii prezenti si potentiali, personalul angajat, creditorii, furnizorii si alri creditori comerciali, clientii, Guvernul si institutiile acetuia, precum si publicul.

- Investitorii – au nevoie de informatii pentru a decide daca sa cumpere, sa pastreze sau sa vanda.

- Angajatii – sunt interesati de informatii privind stabilitatea si profitabilitatea intreprinderilor lor.

- Creditorii financiari – sunt interesati de informatiile care le permit sa determine daca imprumuturile acordate si dobanzile aferente vor fi rambursate la scadenta.

- Furnizorii si alti creditori comerciali - sunt interesati de informatiile care le permit sa determine daca sumele care le sunt datorate vor fi platite la scadenta.

- Clientii – sunt interesati de informatii despre continuitatea activitatii unei intreprinderi;

- Guvernul si institutiile sale – interesate de alocarea sumelor si, implicit, de activitatea intreprinderilor;

- Publicul – situatiile financiare pot ajuta publicul prin oferirea de informatii despre evolutia recenta si tendintele legate de prosperitatea intreprinderii si a sferei activitatilor acesteia.

2. Obiectivul situatiilor financiare

Obiectivul situatiilor financiare este de a furniza informatii despre pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare a intreprinderii financiare a intreprinderii, care sunt utile unei sfere largi de utilizatori in luarea decuziilor economice.

Utilizatorii situatiilor financiare urmaresc cu prioritate capacitatea intreprinderii de a genera numerar sau echivalente de numerar, inclusive, continuitatea activitatii acesteia.

Pozitia financiara a intreprinderii depinde de:

- resursele economice pe care le controleaza;

- structura financiara a acestora;

- lichiditatea si solvabilitatea dovedita;

- capacitatea de adaptare la scimbarile mediului economic.

Pozitia financiara reiese din relatia:

Capital propriu = active totale – datorii totale

Performanta intreprinderii – posibilitatea acesteia de a obtine profit.

Rezultatul contabil= venituri – cheltuieli

Modificarea pozitiei financiare rezulta din informatiile referitoare la modul de desfasurare a activitatilor de exploatare, finantare si investitii in perioada raportata. Pozitia financiara a firmei este reflectata in bilant, in timp ce performanta acesteia este consemnata de contul profit si pierdere.

3. Caracteristici calitative ale situatiilor financiare

Caracteristicile calitative sunt atributele care determina utilitatea informatiei oferite de situatiile financiare.Cele patru caracteristici calitative principale sunt: inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea si compatibilitatea

Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Conceptual Privind Intocmirea Situatiilor Financiare.doc