Cambia si Trata

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Cambia si Trata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Carmen Cheaburu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Denumirea şi forma cambiei

Cambia este un titlu de credit, sub semnătură privată, care pune în legătură, în procesul creării sale, trei persoane: trăgătorul, trasul şi beneficiarul. Titlul este creat de trăgător în calitate de creditor, care dă ordin debitorului său, numit tras, să plătească o sumă fixată la o dată determinată în timp, fie unui beneficiar. Fie la ordinul acestuia din urmă.

Cambia este unul dintre cele mai vechi instrumente financiare, folosita incepand cu secolul X de catre comerciantii arabi, fiind cunoscuta si sub numele de trata sau polita.

Noţiunea de trată este un termen care se foloseşte în mod frecvent în relaţiile de plăţi internaţionale, deşi la intern se foloseşte noţiunea de cambie.

În temeiul art.1, din Legea nr. 58/1993, modificată prin Legea nr. 83/1994, cambia cuprinde:

a) Denumirea cambiei, trecută în însuşi textul titlului;

b) Ordinul necondiţionat de a plăti o sumă determinată;

c) Numele aceluia care trebuie să plătească (tras);

d) Arătarea scadenţei;

e) Arătarea locului unde trebuie facută plata;

f) Numele aceluia căruia sau la ordinul căruia trebuie facută plata;

g) Arătarea datei şi locului emiterii;

h) Semnătura celui care emite cambia (trăgător).

Cambia are mai multe functionalitati. Aceasta poate fi un instrument de plata sau instrument de credit. Cambia poate fi utilizata ca si credit comercial atunci cand vanzatorul vinde marfa acordand cumparatorului un termen de plata. In acest timp, cumparatorul va vinde marfa si va obtine banii cu care va plati vanzatorului initial, care nu este obligat sa astepte ziua platii, ci va putea sconta cambia la banca.

Cambiile vor purta menţiuni clare privind ziua, luna şi anul emiterii, pentru a permite:

- Calculul datei scadenţei;

- Constatarea capacităţii legale a semnăturilor pe titlu;

- Determinarea drepturilor semnatarilor privind acţiunea cambială împotriva obligaţilor cambiali.

Cambia trebuie să fie completată în întregime, cu cerneală sau pix de culoare albastră sau neagră ori prin dactilografiere.

Denumirea de cambie trebuie să figureze în document şi prin formula „Plătiţi în schimbul acestei cambii”.

Cambia fără arătarea scadenţei este socotită plătibilă la vedere. Vor fi acceptate cambiile care au suma de plată indicată atât în litere, cât şi în cifre.

Părţile principale ale cambiei

Trăgătorul este persoana fizică sau juridică ce dispune/ordonă plata şi care, în practiva comercială internă/externă, poate fi:

- Vânzătorul, prestatorul de servicii, creditorul sau exportatorul faţă de o firmă;

- Cumpărătorul, importatorul, debitorul, beneficiarul, unor prestaţii încă neachitate faţă de o terţă firmă (beneficiarul) şi care, prin „tragerea” unei cambii, doreşte să-şi onoreze creanţa sa proprie.

Cambia este un inscris prin care o persoana (tragatorul sau creditorul) da ordin altei persoane (trasul sau debitorul) sa plateasca unei a treia persoane (beneficiar), sau la ordinul acesteia, sa plateasca o suma de bani, la o anumita scadenta si intr-un anumit loc.

Cambia poate fi trasă:

- La ordinul trăgătorului însuşi (caz în care devine şi beneficiar);

- Asupra trăgătorului însuşi (situaţie în care devine tras);

- Pentru contul unui terţ (beneficiarul cambiei).

Trasul este cel care primeşte ordinul de a plăti şi care are obligaţia fermă de a efectua plata cambiei la scadenţă. Acesta se află în situaţia de cumpărător, importator, beneficiar al unei prestaţii de servicii neachitate sau de debitor al trăgătorului.

Beneficiarul este cel în favoarea căruia trebuie făcută plata, fiind totodată şi deţinătorul (posesorul) cambiei. Beneficiarul poate fi, la rândul său, vânzător, exportator sau creditor al trăgătorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cambia si Trata.doc

Alte informatii

Cambia si Trata - Notiuni generale folosite ca instrumente de plata