Capitaluri Proprii si Asimilate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Capitaluri Proprii si Asimilate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicolaescu Daniel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Capitalul poate fi definit ca expresia baneasca a obligatiilor bancii fata de persoanele fizice si juridical care a u participat la cosntituirea sa.

Banca Nationala a Romaniei defineste si reglementeaza capitalurile bancare si astfel intalnim 2 categorii de capital:

a) capital propriu

b) capital suplimentar.

Pe ansamblu, capitalul bancar include capitalul social varsat, prime legate de capital,profitul nerepartizat din anii anteriori si reportat pt exercitiul current, rezultatul net al exercitiului current, reserve, diferente din reevaluare, subventii, provizioane reglementate pentru riscuri si cheltuieli si imprumuturi pe termen lung reprezentand datorii subordinate.

Pt evidentiere in contabilitate, capitalurile dispun de clasa 5 – Capitaluri proprii assimilate si provizioane dn planul de conturi pt societ. Bancare.

Capital social

Capitalul social e alcatuit din totalitatea valorilor nominale al actiunilor emise de banca. Actiunile pot fi nominale sau la purtator. Pt societ,bancare, BNR stabileste si actualizeaza nivelul minim al capitalului social. Bancile comerciale pot majora nivelul capitalului social in baza hotararii actionarilor si cu acordul BNR utilizand urmatoarele surse:

a) emiterea de noi actiuni

b) prime legate de capital ramase dupa acoperirea cheltuielilor legate de operatiunile respective

c) reserve constituite din profitul net

d) diferente din reevaluarea patrimoniului

e) obligatiuni,dividende si datorii convertibile in actiuni

f) reserve constituite din diferente favorabile de curs valutar, conform normeloe legale.

Diminuarea capitalului social se poate face prin rascumpararea actiunilor proprii, prin acoperirea pierderilor din exercitiile financiare anterioare sau prin alte operatiuni conform normelor legale.

Contabilizarea operatiunilor

Pt evidentierea capitalului social se folosesc conturile din Grupa 50.

Contul 501 – capitalul social este un cnt de pasiv, ce prezinta analitice pt capitalul varsat sic el nevarsat. De asemenea, exista analitice pt fiecare actionar sau asociat. Contul se crediteaza la constituirea capitalului social sau la majorarea lui si se debiteaza la diminuarea acestuia prin anularea actiunilor si acoperirea pierderilor inregistrate de banca.

Exemple de contabilizare

1. Subscrierea capitaluli social in lei de catre actionari sau asociati:

508 = 5011

Actionari sau asociati Capital subscris nevarsat

2. Varsarea capitalului social subscris

5011 = 512

Capital subscris nevarsat Capital subscris varsat

3. Majorare de capital social prin includerea profitului net si a rezultatului reportat din anii anteriori

% = 5012

581 Capital subscris varsat

Rezultatul reportat

592

Repartizarea profitului

4. Reducerea capitalului social pt acoperirea unor pierderi reportate sau unor pierderi inregistrate la sfarsitul exercitiului:

5012 = %

Capital subscris varsat 581

Rezultatul reportat

591

Profit sau pierdere

Prime legate de capital

Primele legate de capital apar ca un plus de valoare inregistrat la valoarea de emisiune fata de valoarea nominala, in cazul actiunilor sau partilor sociale si imbraca urmatoarele forme:

a) prime de emisiune- apar la emisiunile de actiuni, in conditiile in carea valoarea de emisiune este mai mare decat valoarea nominala a titlului

b) prime de aport- apar ca diferenta intre valoarea majorarii de capital in natura si valoarea nominala a actiunilor emise

Fisiere in arhiva (1):

  • Capitaluri Proprii si Asimilate.doc

Alte informatii

Am prezentat referatul "Contabilitatea capitalurilor" la cursul de contabilitate din cadrul Facultatii de Stiinte Economice. Referatul contine si exemple de inregistrari contabile aferente capitalurilor, conform Planului de Conturi General.