Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1948
Mărime: 16.16KB (arhivat)
Publicat de: Elisaveta Duță
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Staţiunea Didactico-Experimentala „Cruileni” (SDE), specializată pe producerea producţiei agricole şi petrecerea cercetărilor ştiinţifice de către Universitatea Agrară de stat din Moldova, a fost creată prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.147 din 02.03.1995, INDOO 1003601003668, înregistrată la Camera Înregistrării de Stat din Moldova sub numărul 13802397 din 20.09.1995 cu sediul juridic în satul Slobozia-Duşca raionul Criuleni.

SDE “Criuleni” este situată în partea de sud-est a Republicii Moldova (RM), la o distanţă de 6 km de centrul raional Criuleni şi 32 km de centrul republican.

Nivelul dezvoltării producţiei agricole în mare măsură este determinat de particularităţile condiţiilor natural şi economice. Toţi factorii, care influenţează la rezultatele finale ale activităţii întreprinderii agricole de obicei se impart în obiectivi, ce nu depind de colectivul de muncitori din gospodărie (clima, solurile,relieful, ş.a.) şi subiectivi influenţa cărora depinde de condiţiile colective (folosirea raţională a mijloacelor de producţie şi investiţiilor, organizarea proceselor de producţie etc.).

Raionul agroclimateric se include în zona cu climă temperat continental. Cantitatea anuală de precipitaţii este de 350-400 ml. Temperatura medie anuală a aerului este de +9,6°C. Temperatura maximă absolută este de +33,7°C, iar minimă absolută este de -20,9°C. Se caracterizează prin ierni cu varietăţi mari şi frecvente ale temperaturii aerului, cu puţină zăpadă, veri lungi, călduroase şi cu cantităţi nu prea mari de precipitaţii , ce cad în general sub formă de averse. Primele îngheţuri de obicei se ramarcă, de la jumătatea lunii octombrie, iar ultimele îngheţuri la jumătatea lunii aprilie. Durata perioadei fără îngheţuri constituie 180-190 zile, fiind suficientă pentru coacerea recoltei. Solul începe să îngheţe la sfârşitul lunii noiembrie şi se dezgheaţă la jumătatea lunii martie. Destul de frecvente sunt iernile fără zăpadă. Asupra repartiţiei stratului de zăpadă influenţează şi condiţiile locale, în special relieful. Care are un relief plat şi slab fragmentat. Pe alocuri , se întâlnesc unele văi înguste, nu prea adînci, vălcele, a căror adîncime nu depăşeşte 20-30 m. Procesele erozionale se manifestă slab. Ravenele au o răspândire limitată. Umiditatea aerului are o importanţă mare pentru agricultura. Umiditatea relativă se caracterizează prin valori medii anuale de 71-76%.

Întreprinderea SDE “Criuleni” dispune de 582 ha de pămînt, dintre care 552 ha – terenuri cu destinaţie agricolă, inclusive 4 ha de plantaţii multianuale tinere. Numărul de lucrători la situaţia 01.01.2010 constituia 23 persoane. Activele pe termen lung la începutul anului constituiau 3256 mii lei, inclusiv clădiri şi edificii - 1614 mii lei, maşini şi utilaje agricole – 785 mii lei. Pentru prelucrarea terenurilor agricole gospodăria dispune de 3 tractoare, 3 pluguri, 2 semănături, o combină “Niva” ş.a. Întreprinderea SDE “Criuleni” este administrată de către administrator care este numit în funcţie de către Fondator la propunerea Consiliului de Administrare a întreprinderii. La întreprindere lucrează 2 contabili, un şofer-depozitar, 6 mecanizatori, 13 paznici dintre care 4 – la depozit şi brigade de tractoare, 3- la livada tînără, 6 – la obiectele fostei ferme de animale.

Întreprinderea SDE “Criuleni” face parte din gospodăriile agricole de proporţii mici. Importanţa şi locul întreprinderii în cadrul unităţii teritorial-administrative (raion, zonă economico-climaterică) şi a agriculturii ca ramură a economiei naţionale este determinat de proporţia de producţie (mărimea acesteia). Proporţia de producţie se determină în baza unui sistem de indicatori, care reflecta dintr-o parte condiţiile necesare pentru organizarea activităţii întreprinderii (pămînt, forţă de muncă, mijloace fixe, resurse energetic, efectiv de animale etc.), iar din altă parte rezultatul utilizării acestora (producţia global (marfă) în preţuri comparabile, venit global, vînzări nete, profit brut etc.). Modificarea acestor indicatori (creşterea şi reducerea) în dinamică ne oferă posibilitatea să apreciem nivelul de dezvoltare a întreprinderii în perioada respectivă.

Preview document

Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca - Pagina 1
Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca - Pagina 2
Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca - Pagina 3
Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca - Pagina 4
Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca - Pagina 5
Caracteristica condițiilor de dezvoltare ale SDE Criuleni, raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dușca - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Caracteristica Conditiilor de Dezvoltare ale SDE Criuleni, Raionul Criuleni, Satul Slobozia-Dusca.doc

Ai nevoie de altceva?