Caracteristici a Materiilor Prime si a Materialelor

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Caracteristici a Materiilor Prime si a Materialelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Pistritu Alexandru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Contabilitate, Stiinta Materialelor

Cuprins

1. Definirea stocurilor de materii prime si materiale
2. Evaluarea fluxurilor de materii si materiale
3. Documentele privind evidenta operativa a stocurilor

Extras din document

1. Definirea stocurilor de materii prime si materiale

Alaturi de activele imobilizate, un rol si loc important în gestiunea si activitatea unitatilor patrimoniale îl au activele circulante (mobilizate) . Activele circulante sunt acele bunuri care se caracterizeaza prin faptul ca participa Ia procesul de productie cu întreaga lor valoare de utilitate si care se consuma si îsi transmit dintr-o data valoarea de utilitate asupra noului produs.

Datorita destinatiei si naturii lor din punct de vedere economic si financiar, activele circulante nu au vocatia de a ramâne durabil în întreprindere, ele aflându-se într-o continua fluenta valorica, schimbându-si forma materiala si functionala în cadrul circuitului economic al patrimoniului.

Sub aspectul lichiditatii caracteristica de baza a activelor circulante este aceea ca perioada lor de rotatie este mai mica de un an, ele intra si ies din unitate de mai multe ori sau cel putin o singura data în de cursul unui exercitiu financiar.

În raport de forma pe care o îmbraca si destinatia pe care o primesc în

cadrul ciclurilor de exploatare, activele circulante se împart în:

- Stocuri si comenzi în curs de executie;

- Creante sau valori în curs de decontare;

- lnvestitii financiare pe termen scurt;

- Disponibilitati banesti.

Stocurile de materii prime si materiale sunt constituite din mijloace circulante materiale din sfera productiei cum sunt: materiile prime, materialele consumabile, obiectele de inventar .

Acestea cuprind ansamblu bunurilor si serviciilor care intervin în ciclu de exploatare al întreprinderii, destinate:

- fie a fi vândute în aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor în procesul de productie ;

- fie a fi consumate la prima lor utilizare .

Materia prima constituie substanta principala care intra în componenta produsului finit în care se regaseste total sau partial în forma ei initiala sau transformata, cum sunt: faina din industria de panificatie otelul din industria constructoare de masini caolinul în industria de portelan etc.

Materialele consumabile participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare, fara a se regasi de regula în produsul finit. Materialele consumabile cuprind: materialele auxiliare, combustibilii, piesele de schimb, materialele de ambalat, seminte si materialele de plantat, furajele, materialele de natura obiectelor de inventar.

În procesul de productie, materialele auxiliare se adauga materiei prime în scopul de a ajuta Ia transformarea ei (drojdia în industria panificatiei, ata, lipiciul, substantele de vopsit în industria de încaltaminte), sunt consumate de echipamentele de lucru (carbunii folositi Ia cazane pentru producerea aburului) sau se folosesc pentru asigurarea functionarii acestora (uleiurile pentru ungerea masinilor). De regula, materialele auxiliare contribuie Ia desfasurarea procesului de productie fara a se regasi în produsul finit.

Combustibilul participa direct sau indirect Ia procesul de productie. În functie de destinatia lui distingem:

- Combustibil tehnologic folosit în procesul tehnologic de modificare a materiilor prime;

- Combustibil energetic utilizat Ia producerea energiei electrice necesare procesului de productie sau pentru punerea în miscare a masinilor

- Combustibil neindustrial sau gospodaresc folosit Ia încalzitul birourilor, atelierelor etc.

Piesele de schimb servesc pentru înlocuirea pieselor uzate în timpul efectuarii reparatiilor Ia mijloacele fixe (piulite. roti dintate, arcuri etc.).

Materialele de ambalat sunt materiale folosite pentru protejarea

bunurilor pe durata transportului, depozitarii sau desfacerii (hârtie, cartoane, cutii, recipiente).

Semintele si materialele de plantat sunt acele produse agricole care servesc la înfiintarea unor culturi vegetale, legumicole sau de zarzavat.

Furajele reprezinta acele produse agricole vegetale sau de natura animala si minerala, în stare naturala sau prelucrata, care servesc Ia hrana animalelor (fân, graunte de plante furajere, rezidiuri din fabricarea produselor de origine animala sau vegetala anumite substante minerale etc.

În categoria mijloacelor circulante materiale pentru productie din considerente de ordin practic, impuse de simplificarea operatiilor de planificare si evidenta a lor se includ si materialele de natura obiectelor de inventar de mica valoare sau scurta durata care deservesc mai multe cicluri de exploatare.

Din categoria obiectelor de inventar fac parte: sculele, uneltele, mobilierul marunt precum si bunurile asimilate acestora: echipamentul de protectie, echipamentul de lucru, SDV-urile, modelele, matritele etc.

Spre deosebire de imobilizarile corporale, materialele de natura obiectelor de inventar nu îndeplinesc cumulativ conditiile de durata si valoare,fiind una sau alta, mai mare, sau mai mica. Valoarea materialelor de natura obiectelor de inventar se include în cheltuielile întreprinderii Ia darea lor în folosinta .

Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici a Materiilor Prime si a Materialelor.doc

Alte informatii

Capitolul. 1 Caracteristici a materiilor prime si a materialelor