Conceptul de concurență

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3219
Mărime: 19.20KB (arhivat)
Publicat de: Irina L.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Intre agentii pietei se deruleaza numeroase relatii economice: ei coopereaza si conlucreaza pentru a-si realiza anumite scopuri comune; in acelasi timp, ei sunt in competitie. Conlucrarea si competitia dintre agentii economici sunt fatete ale aceleasi realitati: piata. Concurenta este o competitie in care fiecare actioneaza din interes economic.

Concurenta este denumirea data relatiilor dintre subiectii care actioneza pe piata in vederea realizarii propriilor interese in conditii de libertate economica.

Concurenta in deplinatatea sa exista atunci cand si acolo unde pretul se formeaza liber, agentii cererii si ofertei sunt numerosi, iar libertatea lor este aparata si garantata de un sistem democratic.

In toate tarile concurenta se desfasoara pe baza unui cadru legal, adaptabil la realitati in care sunt prevazute: regulile desfasurarii concurentei; organismele abilitate sa o supravegheze; sanctiunile care se aplica celor care o incalca etc.

Economia de piata moderna se bazeaza pe conservarea principiului libertatii de concurenta intre cei care exercita aceeasi activitate, urmareste acelasi scop sau un scop asemanator. Concurenta este privita ca o conditie si o garantie a progresului. Dar, libertatea concurentei isi are limitele in practicile comerciale cinstite, partenerii avand datoria sa respecte un minimum de moralitate. Depasirea acestor limite transmite concurentei caracterul neloialitatii si angajeaza raspunderea celui care savarseste acte de o asemenea calificare.

Aparitia tot mai frecventa a abuzurilor si a formelor comerciale anticoncurentiale, in lupta pentru puterea economica, pentru dominatia pietei a facut ca problema respectarii si apararii concurentei reale sa faca obiectul reglementarilor legale si procedurilor de urmarire si sanctionare, de reprimare a abuzurilor de la regulile normalitatii concurentei.

Mecanismul economiei de piata functioneaza pe baza legii cererii si ofertei avand ca ax central pretul, care asigura autoreglarea echilibrului pietei. Dar, pentru ca pretul sa-si poata indeplini misiunea „suprema” de regulator al pietei, formarea lui trebuie sa aiba loc in conditiile mediului concurential normal.

Concurenta este un mod de manifestare a economiei de piata, in care pentru un bun omogen, existenta unui singur producator practic, devine irealizabila. Ea se concretizeaza in comportamentul individualizat al agentilor economici din aceeasi ramura, sector sau domenii de activitate, supus obiectivului maximizarii profitului pe seama utilizarii capitalului investit.

Cunoscand conditiile de functionare a pietei asigurate de transparenta acesteia, fiecare agent economic este preocupat pentru conducerea activitatii sale astfel incat firma lui sa fie cea mai competitiva, iar castigul net sa fie cel mai bun.

Conditiile de exercitare a concurentei se refera la:

- existenta mai multor producatori specializati in producerea si livrarea unui anumit bun;

- indeplinirea cerintelor de competitivitate a produsului respectiv, privind performanta pe aceeasi piata;

- individualizarea interesului de exploatare eficienta a capacitatii de productie si de utilizare rationala a resurselor materiale, financiare si umane;

- autonomizarea conducerii si gestiunii prin pretul liber;

- respectarea disciplinei legale comerciale si fiscale;

- devansarea sau cel putin echilibrarea cererii de catre oferta.

In absenta concurentei, orice întreprindere- singura pe piata-si-ar fixa in mod liber pretul sau , fara confruntarea cu alti producatori si fara sa tina seama de optiunile clientilor.

Cand in economie un bun este fabricat de mai multi producatori, nici unul dintre ei nu poate sa influenteze in mod izolat piata. Toti influenteaza piata aflandu-se in competitie. Ca urmare ei trebuie sa-si adapteze preturile la nivelul preturilor pietei. Pentru a-si atrage mai multi clienti producatorii pot proceda la coborarea nivelului pretului. Fenomenul se transmite, iar scaderea pretului, ca efect al concurentei, poate sa atinga cel mai coborat nivel, pana la cel de supravietuire, in care marja profitului este foarte mica. In acest caz, acei producatori care procedeaza la ridicarea pretului peste nivelul concurentei risca sa-si piarda in totalitate clientii si sa dea faliment.

Coborarea pretului sub incidenta concurentei intre producatori se bazeaza pe posibilitatile pe care le au fiecare dintre rivali de a reduce costul unitar. Nivelul costului de concurenta definit ca fiind pretul cu cel mai mic nivel nominal, trebuie sa se situeze deasupra costului.

Concurenta intre producatori exercita o permanenta presiune asupra scaderii preturilor de vanzare. Concurenta contribuie la largirea pietei in ceea ce priveste cantitatea ceruta de consumatori, care este cu atat mai mare, cu cat pretul este mai mic.

Cunoasterea concurentei de catre intreprinderile producatoare a condus la identificarea unor tipuri de strategii de atragere a interesului pietei.

Este vorba in mod deosebit de urmatoarele:

- strategia efortului concentrat destinat atragerii clientelei particulare pentru un produs particular, pentru care se ofera cele mai bune servicii;

- strategia diferentierii bunurilor intr-o gama superioara pentru cucerirea interesului clientilor pentru un produs particular;

- strategia dominatiei globale prin costuri cu care se asigura concurenta preturilor imbatabile, neexcluzandu-se calitatea produsului si a serviciului oferit clientilor.

Obiectivele concurentei

Concurenta are loc atunci cand exista libertatea de a patrunde pe o piata si cand, in acelasi timp, pe acea piata exista mai multi vanzatori alternativi.

Concurenta poate avea loc intre firme mari sau firme mici, firmele rivale putand intra in competitie pe piete locale, regionale, nationale sau mondiale.

Cele mai importante scopuri ale concurentei sunt:

- satisfacerea cererii consumatorilor;

- promovarea inovatiei;

- alocarea eficienta a resurselor;

- limitarea puterii economice si politice;

- justa distributie a veniturilor.

Piata este cea mai buna inovatie in organizarea cererii si a ofertei, si in intarirea si stabilirea diferitelor preferinte ale agentilor economici- fara folosirea concurentei. Concurenta constituie mijloacele necesare prevenirii si/sau diminuarii puterii economice concentrate in mainile statului si ale persoanelor si intreprinderilor private. De aceea, concurenta reprezinta un mijloc important pentru organizarea societatii.

Preview document

Conceptul de concurență - Pagina 1
Conceptul de concurență - Pagina 2
Conceptul de concurență - Pagina 3
Conceptul de concurență - Pagina 4
Conceptul de concurență - Pagina 5
Conceptul de concurență - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Conceptul de concurenta.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza și Cercetarea Concurențiilor Întreprinderii Elko pe Piața IT

Concurenta reprezinta un fenomen deosebit de important pentru sanatatea unei economii, intrucat ea genereaza motive pentru ca actorii unei piete sa...

Proiectarea produselor noi - napolitane cu cremă de portocale

ETAPA I: DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU 1.1. Scurt istoric al firmei JOE. Nestlé, cu sediul central în Vevey, Elveţia, a fost fondată în 1866 de...

Concurența Bancară

Cap. I Evolutia sistemului bancar românesc dupa anul 1990 Banca este locul care te împrumuta cu bani, daca faci dovada ca nu ai nevoie de ei...

Piața și Mecanismele Sale

Un rol important în economia moderna îl ocupa piata cu mecanismele ei, studierea carora permite nasterea interrelatiilor dintre productie si...

Biscuiți de Post cu Semințe de Floarea Sorelui Umpluti cu Dulceață de Gutui

I.DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU În lumea mărfurilor alimentare are loc o evoluţie asemănătoare celei din biologie, manifestându-se o permanentă...

Berea cu aromă de ananas

I.1 Istoric firma Scurt istoric despre bere si intreprinderea “ Bere-Unitanc” Berea este una din cele mai vechi produceri. Se presupune ca inca...

Proiectarea și promovarea cozonacului cu ciocolată albă și migdale

I. DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU 1.1.Scurt istoric al firmei. Grupul Vel Pitar este liderul pietei romanesti a produselor de panificatie si...

Infracțiuni privind concurența comercială

1. Cadrul general al reglementarii. 1.1.Consideratii generale.Concurenta este un element definitoriu al economiei de piata si reprezinta motorul...

Ai nevoie de altceva?