Contabilitate Armonizata - Evaluarea

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitate Armonizata - Evaluarea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. EVALUAREA. NOTIUNE. CONTINUT

Într-o societate care încurajeaza detinerea de proprietate privata si care se angajeaza în lucrari publice multiple, apare de fiecare data o necesitate de evaluare a proprietatii; de fapt evaluarile de proprietate sunt utilizate în activitatile economice, guvernamentale, juridice si sociale, etc.

Evaluarea este un procedeu al metodelor contabilitatii, comun si altor stiinte economice, prin care se realizeaza exprimarea valorii cu ajutorul etalonului banesc, a existentei, miscarii si transformarii patrimoniului unitatii economice, în scopul reflectarii lui în contabilitate si celelalte surse de date ale sistemului informational economic.

Deoarece ideea evaluarii proprietatii s-a dezvoltat în ultimele decenii de la o ocupatie de afaceri la o profesie, anumite concepte au aparut si s-au clarificat. Cuvântul „proprietate” este înteles ca lucruri fizice si drepturi legale de proprietate ale entitatilor corporale si necorporale; tinde, de altfel, sa înlocuiasca vechiul „patrimoniu”. Evaluarea include trei categorii de operatiuni:

- estimarea costului de productie sau de înlocuire a proprietatii fizice

- previziunile puterii de cumparare monetare a anumitor categorii de proprietate

- determinarea valorii proprietatii.

Importanta evaluarii consta în faptul ca exprimarea valorii este folositoare în cele mai diferite domenii ale economiei: în planificarea si programarea economica si în evidenta economica, în urmarirea si controlul îndeplinirii obiectivelor planificate si programarea economica nationala la toate nivelurile si în cadrul tuturor organismelor acesteia.

Contabilitatea foloseste evaluarea atât pentru înregistrarea curenta a operatiunilor economice, cât si pentru centralizarea si generalizarea datelor sale informationale.

Continutul evaluarii patrimoniului unitatii economice consta în conjugarea a doua categorii de marimi determinate si anume:

- elementele patrimoniale supuse evaluarii care sunt exprimate cantitativ

- elementele banesti concretizate sub forma diferitelor costuri, preturi, tarife sau valori cu ajutorul carora se exprima valoric elementele cantitative ale patrimoniului respectiv.

Elementele patrimoniale ale unitatii economice supuse evaluarii sunt toate mijloacele, sursele si procesele economice ale acestor unitati exprimate cantitativ.

Elementele banesti ale evaluarii se constituie într-un sistem de costuri, preturi, tarife sau valori, care îmbraca forme specifice elementelor patrimoniale supuse evaluarii si se particularizeaza în functie de caracteristica diferitelor momente ale procesului de evaluare.

2. COSTURI, TARIFE, PRETURI, VALORI

Evaluarea patrimoniului unitatii economice se bazeaza pe un sistem de elemente banesti care, dupa continutul si modul de formare, se grupeaza astfel: costuri, preturi, tarife, valori.

1. Costurile – sunt elemente banesti care arata cât s-a cheltuit pentru procurarea unor bunuri, servicii, lucrari necesare unitatii patrimoniale. Având în vedere faptul ca bunurile pot fi procurate cu titlu oneros sau din productie proprie, costurile îmbraca forme specifice celor doua procese economice – de achizitie si de productie, iar pentru evaluarea productiei vândute se foloseste costul complet sau de desfacere.

- costul de achizitie al unui bun este format din: pretul de vânzare consemnat în factura, taxe nerecuperabile, cheltuieli de transport-aprovizionare, eventuale taxe nedeductibile alte cheltuieli accesorii necesare aducerii în unitate sau punerii în functiune si, dobânzile datorate pentru împrumuturi de finantare a achizitiei unui activ pe termen lung, conform IAS 23 „Costurile îndatorarii”, si diferentele de curs valutar aferente investitiei nete a unei întreprinderi românesti într-o entitate externa, conform IAS 21 „Efectele variatiei cursurilor de schimb valutar”

- costul de productie al unui bun cuprinde: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumate, manopera directa, energia consumata în scopuri tehnologice si alte cheltuieli directe inclusiv cota parte din cheltuielile indirecte determinata rational ca fiind legata de obtinerea bunului

- costul complet sau costul de desfacere cuprinde: costul de productie al produsului, cheltuieli de desfacere si cheltuieli generale de administratie

2. Preturile – elemente banesti care arata ce suma sau valoare se încaseaza pentru produsele vândute, lucrarile executate sau serviciile prestate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Armonizata - Evaluarea.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR-CONTABIL SPECIALIZAREA: “CONTABILITATE ARMONIZATA” – MASTERAT ON-LINE AN I SEMESTRUL I