Contabilitate Armonizata - IAS 17 Leasing

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitate Armonizata - IAS 17 Leasing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cicilia Ionescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Scopul principal al IAS 17 îl constituie definirea şi prezentarea informaţiilor referitoare la operaţiunile de leasing financiar si operational. In literatura de specialitate, leasingul este privit ca o forma de comert si de finantare prin locatie de catre societatii specializate in aceste operatiuni (societati de leasing) a unor bunuri mobile (echipamente electronice de calcul, mijloace de transport, masini-unelte etc.) si imobile (cladiri cu destinatie speciala, industriala sau comerciala, administrative etc.) societatilor care recurg la această tehnică de comert, fie din specificul operatiunilor pe care le realizeaza, fie din faptul ca nu dispun de suficiente fonduri proprii ori imprumutate pentru a le cumpara. Operatiunile de leasing financiar sunt un exemplu specific al contabilitatii bazata pe principiul prevalentei economicului asupra formei juridice a tranzacţiilor.

Exemplu

Atât societatea A, cât şi societatea B au un împrumut curent în valoare de 50.000 milioane lei, iar capitalul şi rezervele au o valoare de 100.000 milioane lei.

Societatea A împrumută 100.000 milioane lei de la bancă, împrumut pe care îl utilizează pentru a achiziţiona o clădire. Banca solicită o ipotecă asupra proprietăţii pentru a asigura împrumutul. Rata dobânzii pentru împrumut este de 70% iar rambursarea acestuia se va face în 10 ani, plătindu-se 70.350 milioane lei la sfârşitul fiecărui an, inclusiv dobânda.

Societatea B devine parte într-un contract de leasing financiar, alături de o bancă, pentru o clădire. Societatea se angajează prin contract să plătească rate în valoare de 70.350 milioane lei pe parcursul a 10 ani, având opţiunea de a cumpăra respectiva clădire, la sfârşitul celor 10 ani, pentru suma de 1.000 lei.

Ca substanţă, cele două tranzacţii sunt identice.

Dacă societatea B nu recunoaşte activul în valoare de 100.000 mil. lei şi datoria în valoare de 100.000 mil. lei, atunci bilanţurile celor două societăţi vor fi diferenţiate. Pe baza acestei presupuneri, ratele de îndatorare vor fi (Împrumuturi totale / Capital total + Împrumuturi totale):

Societatea A 60%

Societatea B 33%

Din punctul de vedere al băncii, se poate considera că rata de îndatorare de 60% este ridicată şi banca poate refuza acordarea în continuare a creditelor către societatea A dar, datorită faptului că societatea B pare să aibă o rată de îndatorare foarte mică, banca poate fi tentată să acorde creditul acesteia din urmă.

Prin modificarea formei tranzacţiei cu banca, prin contractarea, mai degrabă, a unui leasing decât a unui împrumut, societatea B a împrumutat 100.000 milioane lei fără a evidenţia impactul asupra ratei sale de îndatorare. IAS 17 va obliga societatea B să prezinte informaţiile referitoare la activ şi la împrumut în acelaşi fel ca şi societatea A, care contabilizează tranzacţia conform principiului de prevalenţă a economicului asupra juridicului.

Standarul urmareste prescrierea politicilor contabile si a prezentarilor adecvate operatiunilor de leasing financiar si operational, atat pentru locator, cat si pentru locatar.

Standardul trebuie aplicat in contabilizarea tuturor tranzactiilor de leasing, cu exceptia:

- contractelor de leasing privind exploatarea sau utilizarea mineralelor, petrolului, gazelor si altor resurse neregenerabile

- contracte de acordare a licentei pentru bunuri ca: filme cinematografice, inregistrari video, piese de teatru, manuscrise, brevete si drepturi de autor:

Standardul nu este considerat baza pentru evaluarea :

- investitiei imobiliare detinute de locatar, respectiv inchiriata de locatar in baza unui contract de leasing financiar, pentru care se utilizeaza modelul valorii juste prevazut de IAS 40 ” Investitii imobiliare

- activelor bilologice detinute in baza unui contract de leasing financiar de catre locatari, respectiv inchiriate de catre locatori, pentru care se aplica modelul prezentat de IAS 41 Agricultura

Leasingul este un acord prin care o persoana numita locator cedeaza unei alte persoane numite locatar, in schimbul unei plati sau serii de plati, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioada convenita de timp.

Leasingul irevocabil reprezinta operatiunea de leasing care este revocabila doar in conditiile in care:

- survine un eveniment contingent a carui producere este putin probabila;

- se obtine permisiunea locatorului;

- locatarul contracteaza cu acelasi locator un nou leasingprivind acelasi bun sau unul echivalent;

- in momentul platii de catre locatar, a unei sume suplimentare, astfel ca, la inceputul contractului de leasing, continuarea lui este certa, intr-o masura rezonabila.

Inceputul contractului de leasing reprezinta cea dintai data dintre data contractului de leasing sau data angajamentului partilor de a respecta principalele prevederi ale leasingului. La aceasta data leasingul este clasificat ca operational sau financiar, sunt determinate sumele ce vor fi recunoscute la data inceperii duratei contractului de leasing.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Armonizata - IAS 17 Leasing.doc

Alte informatii

proiect Contabilitate Armonizata - IAS 17 LEASING