Contabilitate Consolidata

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitate Consolidata.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Victoria Bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Cap 1.Introducere în studiul grupurilor de societăţi 3
1.1. Caracteristici generale 3
1.2. Definirea grupurilor de societăţi 4
1.3. Forme specifice grupurilor de societăţi 6
Cap 2.Tipologia grupurilor de societăţi 8
2.1. Dimensiunea grupului 8
2.2. Teritoriul în care îşi desfăşoară activitatea 8
2.3. Natura activităţilor desfăşurate 8
2.4. Structura 8
2.5. Legăturile 9
2.6. Determinarea procentajelor de control şi procentajelor de interes 10
2.7. Metode de consolidare 11
Cap 3. Interpretări ale noţiunii de grup de societăţi.Concluzii 12
Bibliografie 14

Extras din document

Cap 1.Introducere în studiul grupurilor de societăţi

1.1.Caracteristici generale

În cadrul economiei contemporane se poate observa un fenomen de dezvoltare şi „înflorire” a numeroase grupuri de societăţi care au uneori un singur obiectiv fix sau, alteori diverse şi multiple obiective.Consecinţa acestui fenomen este aceea că în societatea modernă, nu există sector de activitate în care să nu fi pătruns grupurile multinaţionale cu tentă mondială sau chiar globalizantă.

Pentru a duce la îndeplinire strategia lor de dezvoltare, aceste societăţi „ţes” o adevărată reţea de relaţii multilaterale, care variază de la cele mai simple la cele mai complexe, de la cele mai profunde la cele mai superficiale, schema lor organizaţională fiind, de cele mai multe ori dificil de desluşit de către un neiniţiat.

Grupurile de societăţi, omniprezente în toate sectoarele de activitate, s-au impus ca o realitate economică greu de neglijat, deşi, din punct de vedere juridic, nu sunt considerate ca fiind o realitate juridică.

Globalizarea ca fenomen mondial, a dezvoltat un element care, ulterior, a constituit unul dintre principalii săi propulsori: corporaţiile internaţionale.

Mai mult decât guvernele statelor lumii şi organizaţiile neguvernamentale, constituirea şi dezvoltarea corporaţiilor multinaţionale au condus la accentuarea globalizării prin integrarea proceselor din străinătate în cadrul unei singure unităţi. Grupurile multinaţionale au transformat „ideea” de globalizare în practici binecunoscute.

Grupurile de societăţi au devenit, în secolul XX, principalii investitori pe pieţele financiare internaţionale, factor de crestere a interdependenţei economice la nivel global. Pentru multe ţări aflate în curs de dezvoltare, investiţiile străine directe efectuate de companiile multinaţionale, reprezintă principala sursă a infuziilor de capital. Aceste investiţii leagă pieţele financiare şi de producţie din diverse ţări prin intermediul transferurilor de capital fizic, tehnologic şi management performant. Această integrare a pieţelor financiare şi de producţie conduce, în final, la integrarea pieţei forţei de muncă.

Conform rapoartelor date publicităţii de Organizaţia Naţiunilor Unite, la sfârşitul mileniului trecut un număr de 50.000 de companii cu 300.000 de filiale în toatălumea au controlat o treime din activitatea sectoruşui privat.

Implicaţiile grupurilor multinaţionale asupra globalizării nu sunt, însă, numai de natură benefică.Aprovizionarea cu factori de producţie din afara ţărilor de origine şi redistribuirea locurilor de muncă pe o piaţă globală sunt aspecte pe care guvernele le-au considerat drept nefavorabile.Consecinţa o reprezintă tendinţa de adoptare a unor proiecte legislative restrictive pentru fenomenul de „outsourcing”, atât în Statele Unite, cât şi în Europa. De asemenea, un alt dezavantaj este riscul global pe cre şi-l asumă un grup multinaţional, risc ce necesită o evaluare permanentă.

Companiile aleg extinderea internaţională din mai multe motive:accesul pe pieţele ţărilor- gazdă a filialelor, exploatarea diferenţelor existente în preţurile factorilor de producţie, politicile dezvoltate de ţările-gazdă, condiţiile existente pe pieţele respective.

Ca regulă, companiile cu o productivitate scăzută aleg o strategie de integrare prin extinderea la nivel internaţional care să le minimizeze codturile fixe de exploatare, pe când companiile cu productivitate ridicată caută ca prin strategia de integrare internaţională să-şi minimizeze costurile variabile de desfacere a produselor pe diverse pieţe.

1.2.Definirea grupurilor de societăţi

Grupurile de societăţi se manifestă ca o entitate economică formată dintr-un ansamblu de societăţi, fiecare cu personalitatea juridică proprie, unite între ele prin diverse legături, în virtutea cărora una dintre ele deţine unitatea deciziei şi exercită o influenţă sau un control asupra celorlalte, dominându-le.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Consolidata.doc

Alte informatii

a fost prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice Oradea