Contabilitate Creativa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitate Creativa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ionascu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

De-a lungul timpului, conceptului de contabilitate creativa i s-a asociat numeroase definitii, dar si mai important este faptul ca exista unele perceptii contradictorii asupra acestui concept.

Malo şi Giot atrag atenţia asupra faptului că nu trebuie să asimilăm, în mod automat, contabilitatea creativă cu ceva negativ. Inovaţia contabilă este necesară pentru a ţine pasul cu evoluţiile economice, juridice şi sociale. “La originea sa, contabilitatea creativă este virtuoasă: ea oferă contabilităţii mijloace care să-i permită să ţină pasul cu dezvoltarea crescândă a pieţelor şi proliferarea produselor financiare. Problema derivă din faptul că începe să se manifeste rapid perversitatea instinctivă a oamenilor de afaceri.”

Pe cand Stolowy reduce semnificaţia noţiunii de contabilitate creativă, precizând că: fraudele nu au nimic creativ, practica opţiunilor contabile există de multă vreme şi nu constituie contabilitate creativă, subiectivitatea inerentă evaluării este de neocolit şi există dintotdeauna, numai câteva mecanisme financiare generează o veritabilă contabilitate creativă. Caracterul distinctiv al contabilităţii creative, concluzionează autorul francez, ţine de imaginaţia contabilă pusă în operă pentru a traduce inovaţiile juridice, economice şi financiare pentru care nu există, la data lansării lor, soluţii contabile normalizate, precum şi de faptul că montajele ce decurg din această inginerie financiară sunt iniţiate în funcţie de incidenţa lor asupra bilanţului şi rezultatului întreprinderii.

Contabilitatea creativă este procesul prin care profesioniştii contabili îşi folosesc cunoştinţele în scopul manipulării cifrelor contabile, profitând de posibilitatea interpretării actelor normative şi de existenţa numeroaselor opţiuni în rezolvarea diferitelor probleme contabile.

Definitia cea mai sustantiala ii apartine lui Naser, considerând contabilitatea creativa ca fiind”:

a) procesul prin care, dată fiind existenţa unor breşe în reguli, se manipulează cifrele contabile şi, profitând de flexibilitate, se aleg acele practici de măsurare şi informare ce permit transformarea documentelor de sinteză din ceea ce el ar trebui să fie în ceea ce managerii doresc;

b) procesul prin care tranzacţiile sunt structurate de asemenea manieră încăt să permită «producerea» rezultatului contabil dorit”.

Contabilitatea creativă este o practică comună la nivel global care produce pe bandă rulantă situaţii financiare care se potrivesc unui anumit scop în spatele căruia se ascund interese financiare.Este adesea numită şi contabilitate agresivă căci implică manipularea cifrelor, nefurnizând informaţii contabile corecte, fiabile şi fără erori.Practic asistăm la o “transformare a cifrelor contabilităţii financiare din ceea ce sunt în ceea ce preparatorii situaţiilor financiare doresc să fie, profitând de regulile existente sau ignorând o parte sau toate regulile”

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Creativa.docx

Alte informatii

Academia de Studii Economice Facultatea de Contabilitate si Informatica de gestiune