Contabilitate de gestiune și calculația costurilor

Referat
7.2/10 (9 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 4192
Mărime: 23.14KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Neagu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. dr. HORIA ION NEAMTU

Extras din referat

1.) Definitia si obiectivele contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor

Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor este acea parte a contabilitatii care se ocupa in principal cu inregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor de productie si de desfacere pe destinatii, respectiv pe activitati, sectii, faze de fabricatie, comenzi, produse etc. in raport de posibilitatea de identificare a acestora cu decontarea productiei obtinute precum si cu calculul costului efectiv al productiei obtinute respectiv produse finite, lucrarilor executate si serviciilor prestate inclusiv al productiei in curs.

In literatura de specialitate americana, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor mai poarta denumirea de contabilitate manageriala si este definita ca fiind procesul de inregistrare, prelucrare, analiza, interpretare si transmitere a informatiilor financiare interne utilizate de catre manageri in vederea bugetarii, evaluarii si controlarii activitatii intreprinderii, precum si a asigura corecta estimare a resurselor.

Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor este o contabilitate interna creata pentru a furnzia managerilor informatii necesare in vederea conducerii intreprinderii. Ea este necesara pentru a controla activitatea interna a unitatii si in primul rand pentru controlul procesului de productie.

In literatura franceza de specialitate, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor mai este cunoscuta si sub denumirea de contabilitate analitica si are drept obiectiv cunoasterea costurilor functiilor intreprinderii, determinarea bazelor de evaluare ale anumitor elemente ale bilantului, ca si calculul costului productiei obtinute pentru compararea cu pretul de vanzare si stabilirea pe aceasta baza a rentabilitatii activitatii unitatii patrimoniale ,furnizarea informatiilor necesare pentru stabilirea previziunilor de costuri, respectiv pentru elab. bugetelor de costuri, a calculatiillor standard, normate sau planificate,determinarea abaterilor costurilor efective de la cele prestabilite in vederea analizei acestora, stabilirea cauzelor abaterilor respective si adoptarea deciziilor care se impun pe baza acestor abateri, furnizarea informatiilor necesare pt stab preturilor de vanzare si furnizarea tuturor informatiilor necesare pt conducerea activitatii interne a unit patrimoniale resp a laturii valorice a proc de Q adica a activit de expl.

In concluzie, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor are ca obiectiv principal inregistrarea cheltuielilor de productie si calcularea costurilor astfel incat conducerea intreprinderii de la diverse esaloane sa poata controla activitatea interna a acesteia, sa examineze conditiile interne ale exploatarii. Pentru a raspunde acestor obiective organizarea contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor este lasata la latitudinea fiecarei unitati patrimoniale si ea se organizeaza in functie de specificul activitatii si particularitatile procesului de productie pe de o parte, iar pe de alta parte de necesitatile de informare ale organelor de decizie-nu inseamna ca tinerea ei nu este obligatorie.

In precizarea si delimitarea obiectivelor contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor trebuie sa se porneasca de la cele doua coordonate care definesc costul unitar in calitatea sa de indicator determinat prin calcul. Din acest punct de vedere costul reprezinta un raport intre forma baneasca a cheltuielilor pe care le efectueaza o intreprindere pentru obtinerea si desfacerea productiei sale intr-o anumita perioada de gestiune sau intr-o anumita perioada de timp si cantitatea de bunuri materiale, lucrari si servicii care formeaza aceasta productie exprimata in anumita unitati de masura.

Obiectivele contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor se refera deci la cele doua coordonate: A.) cheltuielile de productie si de desfacere exprimate in bani

B.) productia care le-a ocazionat determinata organizatoric si cantitativ

Aceste doua elemente constituie obiective de studiu pentru contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor in raport de natura sa, de rolul care-i revine si de scopul urmarit. Astfel, in cazul cheltuielilor de productie si de desfacere contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor cuprinde in sfera sa de studiu urmatoarele aspecte:

- modul de formare a cheltuielilor de productie si desfacere a intreprinderii stabilind criteriile de delimitare a lor in raport cu alte consumuri care intervin in unitatea productiva

- grupara si compartimentarea cheltuielilor de productie si de desfacere in raport cu factorii care le genereaza si cu caracterul lor

- metodele de contabilitate de gestiune si calculatia costurilor

- precizarea scopului si limitelor contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor

In ceea ce priveste a doua componenta in raport de care este definit costul unitar,productia, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor o studiaza din doua puncte de vedere diferite:

- in calitate de activitate sau proces care se desfasoara intr-un anumit cadru tehnico organizatoric, cadru ce serveste la delimitarea cheltuielilor pe locuri de cheltuieli sau centre de costuri

- in calitate de rezultat material concret ale consumarii productive a elementelor fundamentale ale procesului de munca sau ca produse, lucrari si servicii care constituie purtatorii de costuri.

In calitate de activitate, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor studiaza:

- principiile de constituire si de delimitare a locurilor de cheltuieli in calitatea lor de categorii specifice

- particularitatile centrelor de costuri in raport cu factorii care determina numarul, nomenclatura si dimensiunea lor

- raportul intre centrele de costuri si costuri

In ceea ce priveste purtatorii de costuri, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor studiaza:

- structura si componenta purtatorilor de costuri

- caracteristicile purtatorilor de costuri in raport cu natura lor

- posibilitatile si conditiile de comensurare a lor in scopul exprimarii costurilor

Deci obiectivele contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor se crcumscriu ca sfera de cuprindere la nivelul unitatilor productive si prestatoare de servicii. Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor, ca disciplina stiintifica de sine statatoare, are o terminologie proprie, specifica, al carei continut trebuie definit exact si care este intr-o continua perfectionare.

2.) Functiile si rolul contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor

Functii

In acceptiunea generala a cuvantului, contabilitate de gestiune si calculatia costurilor reprezinta pe de o parte o disciplina stiintifica care are ca obiectiv studiul costului de productie si al metodelor de calcul al acestuia adica forma sintetica deexprimare a chelt de Q in raport de purtatorii lor, iar pe de alta parte tehnica de inregistrare si calcul a costurilor adaptata cerintelor conducerii activitatii productive. In dubla sa calitate, contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor are functii diferite.

Astfel disciplina contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor are in primul rand functia de a crea o teorie a costurilor si de a elucida problematica metodelor de calcul a lor, inclusiv a tehnicilor de prognoza in raport cu necesitatile/cerintele conducerii intreprinderii. Daca disciplina de contabilitate de gestiune si calculatia costurilor isi indeplineste rolul sau de stiinta, tehnica inregistrarii si determinarii costurilor are functiile sale:

- functia previzionala a contabilitatii de gestiune si calculatia costurilor – care este cea mai importanta functie si consta in furnizarea informatiilor necesare prestabilirii nivelului si structurii costurilor pentru fiecare produs in parte, precum si pentru intreaga productie programata a se fabrica de intreprindere. Terminologia folosita pentru exprimarea marimilor prestabilite in materie de costuri este diferita: cheltuieli de productie, costuri planificate, standarde etc.Important este ca aceste marimi sa fie stabilite stiintific luand in considerare, pe cat posibil, toti factorii care determina nivelul lor.

- functia de inregistrare analitica-curenta a cheltuielilor de productie pe perioade de gestiune, adica de colectare a chelt de Q si de calcul a indicatorilor ceruti de metodele de calculatie folosite. Aceasta functie presupune determinarea cheltuielilor de productie pe purtatori si pe locuri de cheltuieli in baza documentelor justificative cu ajut conturilor ctb curente. In raport de cheltuielile colectate urmeaza determinarea indicatorilor efectivi ceruti de metoda de contabilitate de gestiune si calculatia costurilor in scopul de a vedea in ce masura au fost indeplinite sarcinile prestabilite.

- functia de control si analiza comparativa a nivelului si structurii chelt de productie si implicit a costurilor calculate pe baza lor-infaptuirea acestei functii este legata de indeplinirea celorlalte doua si serveste la optimizarea deciziilor in procesul de conducere a laturii valorice a Q cu conditia de a exercita atat controlul cat si analiza in mod operativ, adica concomitent cu desfasurarea procesului de productie. Aceasta functie confera contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor calitatea de instrument principal in actiunea de prospectare, identificare si mobilizare a rezervelor interne care rezida in modul de folosire a factorilor procesului de munca, modul cum se gospodaresc intreprinderile in general

Aceste functii ale contabilitatii de gestiune si calculatiei costurilor se intregesc si se completeaza reciproc, avand din punctul de vedere al scopului caracter inseparabil.

Preview document

Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 1
Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 2
Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 3
Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 4
Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 5
Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 6
Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate de Gestiune si Calculatia Costurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Calculația costurilor - SC Iasitex SA

1.1 Definerea calculatiei costurilor Necesitatea cunoasterii rezultatelor, nu numai la nivel global, ci pe fiecare activitatea consumatoare de...

Proiect Contabilitate de Gestiune la S.C. Romradiatoare S.A.

INTRODUCERE Trecerea de la o economie de tip centralizat la o economie libera constituie una din marile provocari carora unitatea economica...

Gestiune financiară a întreprinderii - SC Orizont SRL

PREZENTAREA SOCIETATII Societatea comerciala ORIZONT S.R.L. a luat fiinta in data de 3 Martie 1996, cu sediul in STRADA TRAIAN NR 470 telefon...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitate de Gestiune

Schimbarile survenite in mediul economic, modernizarea tehnologiei, nevoia de informatii pertinente in procesul decizional,atingerea obiectivelor...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Te-ar putea interesa și

Practică SC Nadin SRL Vaslui

Capitolul I. PREZENTAREA GENERALĂ A S.C.NADIN S.R.L. VASLUI S.C.NADIN S.R.L. Vaslui . este o societate comercială cu capital privat, 100% român şi...

Contabilitate de Gestiune și Calculația Costurilor

CAP1.Notiuni teoretice. 1.Definirea calculatiei costurilor În contextul procesului de globalizare economică şi implicit a dezvoltării mediului...

Contabilitate de gestiune și calculația costurilor - metoda pe comenzi

CAPITOLUL I 1.Scopul si obiectivele lucrarii de specialitate Încadrarea costului de productie printre cei mai semnificativi indicatori cu...

Calculația costurilor și contabilitatea de gestiune

CAPITOLUL I CADRUL TEORETIC AL CALCULAŢIEI COSTURILOR ŞI CONTABILITĂŢII DE GESTIUNE 1.1 Rolul contabilităţii de gestiune şi calculaţiei...

Lucrare Practică privind Calculația Costurilor în Contabilitatea de Gestiune

Introducere Contabilitatea este ştiinţa care se ocupă de teoria şi practica înregistrării şi evidenţei fondurilor materiale şi financiare....

Calculația Costurilor în Contabilitatea de Gestiune

Introducere Contabilitatea reprezintă o formă de reprezentare a unei organizaţii (o întreprindere de producţie, o bancă, o asociaţie caritabilă, o...

Calculație costurilor - contabilitate de gestiune

1. Definirea calculatie costurilor Organizatia contabilitatii interne de gestiune, in concondanta cu necesitatile de informare permanenta a...

Sistemul informațional privind contabilitatea de gestiune și calculația costurilor în condițiile aplicării metodei globale - studiu de caz la SC Apevita SA

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA METODEI, CONDIŢII DE IMPLEMENTARE, MODELE DE CALCUL A COSTULUI Cheltuielile de calculaţie constituie un ansablu de...

Ai nevoie de altceva?