Contabilitate de Gestiune si Calculatia Costurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitate de Gestiune si Calculatia Costurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. Obiectivele, funcţiile şi rolul contabilităţii de gestiune şi calcularea costurilor.

Definiţia şi obiectivele contabilităţii de gestiune şi calcularea costurilor.

Obiectul contabilităţii de gestiune îl constituie determinarea costurilor prestabilite, înregistrarea cheltuielilor ocazionate de activitate de producţie, executarea de lucrări, prestări servicii, determinarea costului efectiv, stabilirea abaterilor dintre costul prestabilit şi costul efectiv, analiza acestora cât şi determinarea rezultatelor analitice.

În cadrul contabilităţii de gestiune şi calculaţie a costurilor sunt evidenţiate numai cheltuieli care au o anumită legătură (directe sau indirecte) cu activitatea desfăşurată.

Contabilităţii de gestiune şi calcularea costurilor mai este denumită şi contabilitate analitică, deoarece dă posibilitatea determinării rezultatelor în mod analitic pe fiecare purtător de cost sau sector de activitate.

Obiectivele.

Rezultă din obiectul de studiu şi sunt următoarele:

- determinarea costului prestabilit, standard antecalculat pe purtători de cost şi sectoare de activitate

- colectarea cheltuielilor de producţie, administrarea şi determinarea costului efectiv

- determinarea abaterilor dintre costul prestabilit şi cel efectiv, analiza acestora cât şi determinarea rezultatelor analitice

- determinarea costurilor ca bază a formării preţurilor de vânzare

Funcţiile contabilităţii de gestiune.

a) Funcţia previzională, presupune determinarea costurilor standard antecalculate, bugetare. Determinarea acestora se face pe baza normelor de consum şi de muncă ştiinţific fundamentate cât şi pe baza analizei cheltuielilor înregistrate în ultimele perioade de gestiune (5-10 ani), valorile fiind luate în date comparabile.

b) Funcţia de înregistrare analitică curentă, presupune colectarea şi înregistrarea tuturor cheltuielilor efectuate pe destinaţii în mod analitic şi în momentul efectuării acestora. În acest fel orice cheltuială efectuată, care priveşte producţia, va fi înregistrată în momentul efectuării, pe baza documentelor justificative, care atestă efectuarea operaţiunii.

c) Funcţia de analiză şi control, se realizează numai cu condiţia îndeplinirii primelor două funcţii. Presupune determinarea abaterilor dintre costul prestabilit şi costul efectiv, recuperarea eventualelor pagube şi luarea de măsuri pentru a preîntâmpina în viitor asemenea deficienţe.

Rolul contabilităţii de gestiune

Constă în:

- determinarea costului unitar şi total pe purtător şi pe sector, utilizând procedee şi metode de calculaţie specifice activităţii desfăşurate

- rolul rezidă în posibilitatea comparării în dinamică a costurilor unui anumit produs, întrucât structura de cost se menţine

- este instrumentul important în planificarea şi prognoza activităţii, în întocmirea bugetului cheltuielilor de producţie, ca parte componentă a bugetului de venituri şi cheltuieli al unităţii

- cunoaşterea costurilor dă posibilitatea luării de măsuri în modificarea proceselor tehnologice, în scopul reducerii cheltuielilor de producţie

- cunoscând structura antecalculată (standard) a costurilor pe purtător şi pe sectoare pot fi înlăturate în urmărirea curentă a cheltuielilor, acele feluri de cheltuieli, care nu au legătură cu producţia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate de Gestiune si Calculatia Costurilor.doc