Contabilitate nationala si informatia statistica

Imagine preview
(9/10 din 8 voturi)

Acest referat descrie Contabilitate nationala si informatia statistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Contabilitate, Marketing, Statistica

Extras din document

Evenimentul în context statistic trebuie înteles într-un sens precis. Asocierea unei cifre cu un fenomen (economic sau de alta natura) necesita o actiune umana, sau mai exact o interventie asupra fenomenului însusi. Vom numi aici eveniment însasi interventia, adica actul datorita caruia se pot culege una sau mai multe date, considerate reprezentative, asupra fenomenului de masurat.

Un asemenea eveniment poate exista independent de însasi intentia de a masura.

Se poate constata ca, în raport cu masurarile dorite, nu exista decât un numar limitat de circumstante compatibile cu evenimentele masurabile.

În asemenea cazuri, aceste evenimente exista deja, înaintea manifestarii intentiei de colectare statistica. Nu mai este deci necesara provocarea lor, ci numai acordarea de mijloace complementare de înregistrare si prelucrare a informatiilor care rezulta.

Se pot distinge astfel doua mari categorii de fenomene:

— fenomenul de masurat este înregistrat de agentul care este interesat,

cel mai adesea pentru propriile sale nevoi de informatie. Trebuie asadar ordonate toate înregistrarile de tip contabil (nu numai contabilitatea fluxurilor monetare, generala sau analitica tinuta, de exemplu, de toate entitatile administratiei publice, ci si informatiile care privesc alte caracteristici cum ar fi: traficul unui port, bolnavii îngrijiti într-un spital, tonele transportate pe calea ferata, numarul de candidati la bacalaureat etc).

— fenomenul de masurat este obiectul declaratiei obligatorii din partea

agentului care este interesat, declaratie care este adresata în general

unui serviciu administrativ pentru controlul activitatii, prelevarii

impozitelor, obtinerii unor avantaje etc. Aici, varietatea acestor

evenimente este foarte mare si dam în continuare câteva exemple: înregistrarea la starea civila a nasterilor sau deceselor, declaratii fiscale diverse (venituri, declaratii vamale, etc), înmatricularea unei masini, înscrierea la Oficiul fortei de Munca etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate nationala si informatia statistica.doc