Contabilitatea Accizelor si Altor Taxe in Republica Moldova

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea Accizelor si Altor Taxe in Republica Moldova.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Accizele sunt reglementate de titlul IV al Codului fiscal. Acciz – reprezintă un impozit general de stat pentru limitarea producţiei, importului şi consumului unor produse (din alcool, tutun, a unor obiecte de lux).

În categoria mărfurilor supuse accizelor intră şi alte mărfuri: cafeaua, icrele, alcoolul, ţigările, benzina, îmbrăcămintea din blană, aparatele video, articolele din metale preţioase, de giuvaiergerie, autoturismele.

Obiect al impunerii sunt mărfurile supuse accizelor.

Plătitori ai accizelor sunt persoanele fizice şi juridice care prelucrează şi/sau fabrică, importă mărfuri supuse accizelor.

Baza impozabilă pentru mărfurile supuse accizelor o constituie:

- volumul în expresie naturală;

- valoarea mărfurilor, fără a ţine cont de accize şi T.V.A.;

- valoarea în vamă a mărfurilor importate, determinată conform legislaţiei vamale, precum şi impozitele şi taxele ce urmează a fi achitate la momentul importului, fără a ţine cont de accize şi T.V.A.

Dacă suma accizului achitată la mărfurile supuse accizelor utilizate în procesul de prelucrare şi/sau de fabricare pentru obţinerea altor mărfuri supuse accizelor, depăşeşte suma accizului calculată la mărfurile supuse accizelor expediate din încăperea de acciz, diferenţa se raportează la cheltuieli în perioadele fiscale în care a avut loc expedierea mărfurilor supuse accizelor din încăperea de acciz.

Cotele accizului, modul şi termenii de achitare.

Cotele accizului se stabilesc în baza art.122 al Codului Fiscal.:

a) în sumă absolută la unitatea de măsură a mărfii;

b) ad valorem în procente de la valoarea mărfurilor, fără a ţine cont de accize şi T.V.A. sau de valoarea în vamă a mărfurilor importate, luând în considerare impozitele şi taxele ce urmează a fi achitate la momentul importului, fără a ţine cont de accize şi T.V.A.;

Persoanele juridice şi persoanele fizice care preconizează să se ocupe sau care se ocupă cu prelucrarea/şi sau fabricarea mărfurilor pasibile impunerii cu acciz sânt obligate să primească certificat de acciz până la începerea activităţii în cauză, să păstreze mărfurile supuse accizelor în încăperile de acciz. Plătitorii de accize sunt obligaţi să deţină registrul de evidenţă a mărfurilor ce se expediază pentru fiecare încăpere de acciz.

Subiecţii care expediază (transportă) mărfuri supuse accizelor:

- calculează accizele pornind de la volumul mărfurilor în expresie naturală sau de la valoarea acestora (în funcţie de cotă - în sumă absolută sau ad valorem în procente);

- achită accizele la momentul expedierii (transportării) mărfurilor din încăperea de acciz conform cotelor stabilite în codul fiscal.

Mărfurile supuse accizelor, cum ar fi votca, lichiorurile şi alte băuturi spirtoase, vinurile din struguri, din fructe şi pomuşoare, vinurile din struguri saturate cu dioxid de carbon, divinurile (coniacurile), articolele din tutun comercializate, transportate sau depozitate pe teritoriul Republicii Moldova sau importate pentru comercializare pe teritoriul ei, precum şi mărfurile supuse accizelor procurate de la agenţii economici rezidenţi aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, sânt pasibile marcării obligatorii cu timbru de acciz.

Marcarea se efectuează în timpul fabricării mărfurilor supuse accizelor, până la importarea acestora, iar în cazul mărfurilor fabricate pe teritoriul Republicii Moldova - până la momentul expedierii (transportării) acestora din încăperea de acciz.

Modul de procurare şi de utilizare a timbrelor de acciz este stabilit de către Serviciul Fiscal. Plătitorului i se permite trecerea în cont a accizelor achitate la mărfurile supuse accizelor, utilizate în procesul de prelucrare şi/sau de fabricare pentru obţinerea altor mărfuri supuse accizelor, la momentul expedierii (transportării) mărfurilor finite, supuse accizelor din încăperea de acciz.

Trecerea la cont a accizelor se permite numai:

- în limita cantităţii de mărfuri supuse accizelor folosite la prelucrarea şi/sau fabricarea altor mărfuri supuse accizelor, la expedierea (transportarea) lor ulterioară;

- în cazul prezenţei documentelor ce confirmă achitarea accizelor la mărfurile supuse

accizelor utilizate.

În cazul în care mărfurile supuse accizelor sânt depuse la maturare, subiectului impunerii i se permite trecerea în cont a accizului în limitele cantităţii de mărfuri supuse accizelor, utilizate la fabricarea de mărfuri similare supuse accizelor, la momentul expedierii (transportării) acestor mărfuri similare supuse accizelor din încăperea de acciz şi în cazul prezenţei documentelor ce confirmă achitarea accizelor la mărfurile supuse accizelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Accizelor si Altor Taxe in Republica Moldova.doc