Contabilitatea Altor Valori

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea Altor Valori.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vasloban Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Normele contabile includ în grupa operaţiunilor de casă şi gestiunea altor valori asimilate lichidităţilor, cum ar fi cecurile de călătorie. Cecul de călătorie reprezintă un titlu de plată emise, de regulă, de organisme specializate, pentru o sumă fixă si într-o monedă determinată. Aceste instrumente servesc la plata serviciilor turistice sau de altă natură, iar la cererea posesorului pot fi preschimbate în moneda locală a ţării în care are loc deplasarea. Cecurile de călătorie au în general o valabilitate nelimitată în timp, sunt acceptate ca instrument de plată pentru servicii şi ca instrumente de incasare în cazul preschimbării în bani sau a onorării lor de către emitent.

Contabilitatea cecurilor de călătorie se realizează cu ajutorul contului de activ 109 “Alte valori”, care se dezvoltă în conturi analitice pe monede în care au fost emise şi în care se face plata. Contul 109 “Alte valori” se debitează cu valoarea cecurilor de călătorie cumpărate de la clientelă, se creditează cu valoarea cecurilor de călătorie cumpărate şi remise emitenţilor pentru incasare. Soldul debitor al contului reprezintă valoarea cecurilor cumpărate şi remise spre incasare emitenţilor.

Principalele operaţiuni care se efectuează cu cecurile de călătorie din momentul emiterii şi până în momentul încasării contravalorii de la emitent sunt:

1. Emiterea cecurilor de călătorie si darea lor în consignaţie pentru a fi vândute de către alte instituţii de credit

2. Primirea în consignaţie şi vânzarea cecurilor de călătorie

3. Cumpărarea cecurilor de călătorie de la clientelă, remiterea spre încasare şi încasarea contravalorii acestora de la emitent

Înregistrarea operaţiunilor privind cecurile de călătorie în conturile de bilanţ nu intervine decât în momentul vânzării sau cumpărării acestora, precum şi în cadrul operaţiunilor de decontare cu emitentul.

Emiterea cecurilor de călătorie se poate face de către instituţia de credit, însă datorită extinderii utilizării sale, au apărut organisme specializate, agreate pe plan European sau mondial, ca societăţi solvabile. Emiterea cecurilor de călătorie înseamnă tipărirea lor şi nu face obiectul contabilităţii patrimoniale, ci al unei evidenţe extracontabile, ca imprimate de valoare. Apoi imprimatele de cecuri se dau în consignaţie spre vânzare altor instituţii de credit sau altor unităţi specializate în comercializarea unor astfel de instrumente şi numai în mod excepţional, o mică parte dintre ele se vând de către emitent clienţilor săi. Cecurile date sau primite în consignaţie nu fac nici ele obiectul contabilităţii patrimoniale, ci se reflectă extracontabil sau în conturi în afara bilanţului.

Vânzarea cecurilor, care reprezintă punerea lor în circulaţie – pentru că până la acest moment ele reprezentau doar imprimate special evidenţiate cu ajutorul conturilor în afara bilanţului – se evidenţiază cu ajutorul conturilor bilanţiere.

Vânzarea cecurilor de călătorie se reflectă ca o creştere de activ (a disponibilităţilor băneşti) şi ca o creştere de datorii, respectiv:

a) în contabilitatea unităţii care le-a primit în consignaţie:

% = 1621 “Alte sume datorate”

101 “Casa”

111 “Cont curent la BNR

2511 “Conturi curente”

Pentru vânzarea lor se încasează comisioane de la cumpărător (înregistrate în debitul aceloraşi conturi de lichidităţi sau în debitul conturilor curente ale clienţilor în corespondenţă cu contul 7085 “Venituri privind mijloacele de plată”). Contravaloarea datoriei faţă de emitentul cecurilor se achită, de regulă, din contul curent la BNR (1621, 111).

b) în contabilitatea emitentului:

Sumele incasate din vânzări proprii sau cele primite din vânzarea în consignaţie se înregistrează ca datorii faţă de posesorii cecurilor, care vor fi remise spre onorare prin instituţii de credit, în corespondenţă cu conturile de lichidităţi încasate, astfel:

% = 1621 “Alte sume datorate”

101 “Casa”

111 “Cont curent la BNR”

Cumpărarea cecurilor de călătorie de către unităţile bancare de la clientelă, respectiv, achitarea serviciilor turistice în contul prestatorului se înregistrează astfel:

109 “Alte valori” = 2511 “Conturi curente”

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Altor Valori.doc