Contabilitatea Datoriilor si Creantelor privind Personalul, Asigurarea si Protectia Sociala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Contabilitatea Datoriilor si Creantelor privind Personalul, Asigurarea si Protectia Sociala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Argument

Mi-a facut o deosebita placere sa realizez aceasta lucrare cu tema "Contabilitatea datoriilor si creantelor privind personalul, asigurarea si protectia sociala",astfel sa evidentiez o parte din multitudinea de informatii primite de-a lungul celor patru ani de studiu a contabilitatii.

Consider ca alcatuirea acestei lucrari , culegerea de materiale necesare realizarii ei, efortul depus pentru buna structurare îmi vor fi de folos si la alte documente referitoare la contabilitatea datoriilor si creantelor salariale si sociale, acte ce le voi întocmi în timpul carierei mele de contabil.

Aceasta este prima mea lucrare pe care am realizat-o privitor la cele studiate la contabilitate si îmi doresc sa fi îndeplinit toate standardele cerute.

Am lucrat cu multa atentie, placere si devotament deoarece mi-a placut foarte mult tema dezbatuta în aceasta lucrare.

Contabilitatea este mai mult decât o materie in plus in orarul nostru de elevi, e o materie de viitor, iar atâta timp cât vor exista firme si asociatii va exista si contabilitatea.

Ma bucur ca am avut placuta ocazie sa studiez aceasta materie si sa colaborez cu profesori bine pregatiti.

Cuprins :

Argument 2

Cap.I. Delimitari si fundamente teoretice privind datoriile si creantelor salariale si sociale .4

1.1.Delimitari si structuri privind decontarile cu tertii .4

1.2.Caracterizarea datoriilor salariale si sociale .5

Cap.II. Contributia angajatului la bugetul asigurarilor si protectiei sociale 8

2.1.Baza de calcul a contributiei angajatului la bugetul asigurarilor si protectiei sociale 8

2.2. Reflectarea în contabilitate a contributiei angajatului la bugetul asigurarilor si protectiei sociale 11

Cap.III.Contributia angajatorului la bugetul asigurarilor si protectiei sociale .15

3.1.Fondul de salarii 15

3.2.Reflectarea în contabilitate a contributiei angajatorului la bugetul asigurarilor si protectiei sociale 16

Cap .IV.Studiu de caz privind contabilitatea datoriilor si creantelor salariale si sociale .19

Bibliografie 26

Cap.I. Delimitari si fundamente teoretice privind datoriile si creantele salariale si sociale.

1.1Delimitari si structuri privind decontarile cu tertii

Tertii reprezinta în contabilitate persoanele fizice sau juridice cu care unitatea patrimoniala intra în relatii pentru realizarea obiectului sau de activitate ( de exemplu :furnizori, clienti, salariati, bugetul statului .etc).Prin categoria de decontari cu acesti terti sunt delimitate toate datoriiile si creantele a caror durata de decontare este pe termen scurt.

Din punct de vedere financiar-contabil, datoriile reprezinta surse straine de finantare pe termen scurt care functioneaza din momentul nasterii angajamentelor fata de terti si pâna în momentul platii lor.Toate datoriile ale caror termene de decontare depasesc un an sunt purtatoare de dobânda.Datoriile se pot concretiza în forme complexe si variate în cadrul unor relatii de decontare ale unitatii patrimoniale care genereaza obligatii fata de persoane fizice sau juridice (furnizori, clienti, salariati etc) pentru livrarile sau prestatiile ca echivalent al acestora, fie în cadrul unor obligatii banesti ce decurg din reglementari legale (impozite si taxe la buget, contributii la asigurari si protectia sociala etc).

Ansamblul obligatiilor în relatiile cu tertii constituie relatiile cu creditorii unei unitati patrimoniale.Creditorul reprezinta persoana care în cadrul unui raport patrimonial a avansat o valoare economica si urmeaza sa primeasca un echivalent valoric sau o compensatie.

Creantele reprezinta drepturi cuvenite unui titular de patrimoniu sub forma unui echivalent valoric pentru valorile eonomice avansate temporar altor persoane fizice sau juridice.Acest echivalent ce urmeaza sa-l primeasca poate reprezenta o suma de bani, o lucrare sau un serviciu.De exemplu : pentru marfurile vândute clientilor echivalentul valoric consta într-o suma de bani egala cu valoarea marfii facturate, în schimb pentru un avans de bani acordat salariatiilor care care se deplaseaza în interes de serviciu, echivalentul valoric primit consta în munca prestata care este evaluata prin însumarea cheltuielilor privind transportul, cazarea si diurna delegatului.

Ansamblul relatiilor unei unitati patrimoniale cu tertii ca persoane fizice sau juridice generate de operatiile privind valorile economice avansate temporar pentru care urmeaza sa primeasca echivalentul valoric sau contraprestatie, constituie debitorii unitatii patrimoniale respective.

Evidenta relatiilor de decontare cu tertii se tine cu ajutorul conturilor din clasa a 4-a din Planul de conturi general, denumita Conturi de terti.

Prin Planul general de conturi sunt delimitate urmatoarele categorii de datorii si creante pe termen scurt :

Datorii si creante - comerciale

- salariale

- sociale

- fiscale

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Datoriilor si Creantelor privind Personalul, Asigurarea si Protectia Sociala.doc

Alte informatii

Notiuni teoretice si aplicatii practice privind datoriile salariale si sociale