Contabilitatea de Gestiune si Calculatia Costurilor

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Contabilitatea de Gestiune si Calculatia Costurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Obiectivele, functiile si rolul contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor.

Definitia si obiectivele contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor.

Obiectul contabilitatii de gestiune il constituie determinarea costurilor prestabilite, inregistrarea cheltuielilor ocazionate de activitate de productie, executarea de lucrari, prestari servicii, determinarea costului efectiv, stabilirea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, analiza acestora cat si determinarea rezultatelor analitice.

in cadrul contabilitatii de gestiune si calculatie a costurilor sunt evidentiate numai cheltuieli care au o anumita legatura (directe sau indirecte) cu activitatea desfasurata.

Contabilitatii de gestiune si calcularea costurilor mai este denumita si contabilitate analitica, deoarece da posibilitatea determinarii rezultatelor in mod analitic pe fiecare purtator de cost sau sector de activitate.

Obiectivele

Rezulta din obiectul de studiu si sunt urmatoarele:

determinarea costului prestabilit, standard antecalculat pe purtatori de cost si sectoare de activitate

colectarea cheltuielilor de productie, administrarea si determinarea costului efectiv

determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si cel efectiv, analiza acestora cat si determinarea rezultatelor analitice

determinarea costurilor ca baza a formarii preturilor de vanzare

Functiile contabilitatii de gestiune

Functia previzionala, presupune determinarea costurilor standard antecalculate, bugetare. Determinarea acestora se face pe baza normelor de consum si de munca stiintific fundamentate cat si pe baza analizei cheltuielilor inregistrate in ultimele perioade de gestiune (5-10 ani), valorile fiind luate in date comparabile.

Functia de inregistrare analitica curenta, presupune colectarea si inregistrarea tuturor cheltuielilor efectuate pe destinatii in mod analitic si in momentul efectuarii acestora. in acest fel orice cheltuiala efectuata, care priveste productia, va fi inregistrata in momentul efectuarii, pe baza documentelor justificative, care atesta efectuarea operatiunii.

Functia de analiza si control, se realizeaza numai cu conditia indeplinirii primelor doua functii. Presupune determinarea abaterilor dintre costul prestabilit si costul efectiv, recuperarea eventualelor pagube si luarea de masuri pentru a preintampina in viitor asemenea deficiente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea de Gestiune si Calculatia Costurilor.doc