Contabilitatea Decontarilor cu Furnizorii

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Contabilitatea Decontarilor cu Furnizorii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Achim Ioana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Cumpararile de bunuri si servicii genereaza datorii catre furnizori, a caror stingere urmeaza sa se faca in perioadele urmatoare.

Dupa natura cumpararilor efectuate distingem:

- datorii din cumparari de bunuri si servicii destinate activitatii de exploatare;

- datorii din cumparari de imobilizari;

Dupa modalitatea stingerii datoriilor distingem:

- datorii din cumparari pe credit comercial, a caroro stingere se face pe baza de instrumente de decontare obisnuite;

- datorii din cumparar pe credit cambial, a caror stingere se face pe baza de efecte de comert de tip cambial

Dupa scadenta datoriilor distingem:

- datorii exigibile, al caror termen de plata este indicat in documentele furnizorilor si respectiv ale celor de decontare cu acestia;

- datorii neexigibile pentru cumparari ce nu sunt insotite de facturile furnizorilor si a caror termen se va preciza ulterior de catre furnizori;

Datoriile fata de furnizori sunt datorii de exploatare ce apar ca urmare a derularii operatiilor de aprovizionare a unitatilor patrimoniale cu cele necesare in vederea desfasurarii in bune conditii a activitatii lor. Obligatiile unitatilor patrimioniale fata de furnizorii lor se ridica la nivelul valorii bunurilor, lucrarilor si serviciilor primite, inclusiv cota de T.V.A.* aferenta. In situatia in care furnizorul acorda reduceri comerciale, valoarea de inregistrare a obligatiei este la nivlul netului comercial, plus cota de T.V.A. aferenta. Cu alte cuvinte, valoarea de inscriere a datoriei intrate in patrimoniu este valoarea ei nominala de rambursare. Specificam faptul ca in momentul transferlui de proprietate pentru bunuri, respectiv im momentul realizarii lor pentru lucrari si servicii.

Factura este documentul de baza utilizat pentru conemnarea transferului de proprietate sau a realizarii lucrarilor sau serviciilor.

Datoriile in devize se inregistreaza in contabilitate in lei la cursul in vigoare la data efectuarii tranzactiei. Diferentele de curs valutar intre data inregistrarii datoriei si cea a platii se inregistreaza drept cheltuieli sau venituri financiare, dupa cum diferentele de curs valutar sunt nefavorabile sau favorabile.

La data inchiderii conturilor, datoriile in devize neachitate vor fi regularizate in functie de cursul valutar al ultimei zile din decembrie, utilizand conturile 476 „ Diferente in conversie – Activ „ pentru diferentele nefavorabile ( in situatia cresterii cursului valutar) sau 477 „ Difrente in conversie – Pasiv „ pentru diferentele favorabile ( in situatia scaderii cursului valutar_.

La inceputul anului urmator, pentru datoriile in devize, se reiau inregistrarile de regularizare printr-o formula contabila inversa, anulandu-se.

Stingerea obligatiilor fata de furnizori se face prin achitarea contravalorii datoriilor cu numerar, prin operatiuni de decontare fara numerar sau prin efecte comerciale.

Pentru de contarile cu furnizorii si pentru operatiile asimilate acestora se folosesc urmatoarele conturi:

401 „Furnizori”

403„ Efecte de platit”

404 „ Furnizori de imobilizari”

405 „ Efecte de platit pentru imobilizari”

408 „ Furnizori – facturi nesosite”

409 „Furnizori – debitori”

CONTUL 401 „ FURNIZORI ”

Contul 401 „ Furnizori ” reflecta datoria agentului economic ca urmare a primirii de :

Materii prime si materiale

Obiecte de inventar

Animale si pasari

Marfuri

sau ca urmare a lucrarilor si serviciilor executate pentru activitatea de exploatare de diferiti terti. Acest cont tine evidenta decontarilor atat cu furnizorii interni, cat si cu cei externi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Decontarilor cu Furnizorii.doc

Alte informatii

contine teoria generala despre furnizori