Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6380
Mărime: 39.74KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marian Covlea
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ „DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE RELAŢII ECONOMICE INTERNAŢIONALE

Cuprins

  1. 1. Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu cu incasare la vedere 3
  2. 2. Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu pe credit comercial 8
  3. 3. Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu pe credit comercial pe termen scurt 10
  4. 4. Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu pe credit comercial pe termen mediu si lung 13
  5. 5. Contabilitatea provizioanelor specifice exportului de mărfuri pe cont propriu 17
  6. 6. Bibliografie 20

Extras din referat

Contabilitatea exportului de marfuri pe cont propriu –

prezentare generala

Exportul de mărfuri reprezintă o componentă a activităţii de comerţ exterior care include totalitatea operaţiilor prin care mărfurile produse sau prelucrate într-o ţară se vând în alte ţări.

Ca entităţi participante la activitatea de comerţ exterior, societăţile de comerţ exterior pot realiza exportul de mărfuri pe cont propriu sau în comision. Atât exportul de mărfuri pe cont propriu, cât şi exportul de mărfuri în comision poate fi cu încasare la vedere şi pe credit comercial.

1. Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu cu încasare la vedere

În modalitatea exportului de mărfuri pe cont propriu, societăţile de comerţ exterior au calitatea de cumpărător - vânzător. Ele cumpără mărfuri de la unităţile producătoare şi le vând la extern în numele, pe contul şi pe riscul lor. Ca o consecinţă a acestei activităţi, rezultatele exportului de mărfuri pe cont propriu se reflectă în gestiunea societăţii de comerţ exterior.

Relaţiile economice dintre societăţile de comerţ exterior şi unităţile producătoare se realizează pe bază de contracte interne, iar cele cu clienţii externi se realizează pe bază de contracte externe.

Pentru diferite prestări de servicii, societăţile de comerţ exterior încheie separat contracte economice cu unităţi de acest gen, cum ar fi societăţi prestatoare de servicii de expediţii, de control al mărfurilor, etc.

Elementul esenţial al contractelor încheiate îl constituie preţul mărfurilor.

Preţul mărfurilor cumpărate de la unităţile producătoare se negociază, de regulă, în condiţia franco - fabrică, iar în anumite cazuri în condiţia franco - frontiera - română.

Circuitul mărfurilor poate urma însă diferite trasee cu implicaţii corespunzătoare în reflectarea contabilă a operaţiilor, cum ar fi:

− unitate producătoare - societate de comerţ exterior - client extern;

− unitate producătoare - client extern;

− unitate producătoare - societate de comerţ exterior – diverşi terţi (pentru prelucrare) - societate de comerţ exterior - client extern.

Preţul mărfurilor vândute clienţilor externi se negociază în diferite condiţii de livrare, cele mai reprezentative fiind condiţiile FOB (franco portul românesc de încărcare) şi CIF (franco portul străin de descărcare).

În funcţie de condiţia de livrare stabilită se diferenţiază nivelul şi structura preţului extern. Astfel, în condiţia de livrare FOB preţul extern cuprinde doar preţul mărfii corespunzător valorii internaţionale negociate, iar în condiţia de livrare CIF preţul extern cuprinde pe lângă preţul mărfii şi transportul extern şi asigurarea mărfurilor pe parcursul extern. În toate cazurile, la preţurile prezentate se mai pot adăuga diverse elemente cum ar fi: dobânzi - dacă vânzarea se face pe bază de credit comercial, diverse comisioane de control sau expediţie a mărfurilor şi altele.

Aşadar, rezultă două concluzii şi anume:

a) în condiţia de livrare FOB se diferenţiază două componente ale preţului extern: FOB brut, în care preţul extern cuprinde preţul mărfurilor şi alte componente ca dobânzi, comisioane, cote de service etc. şi FOB net în care preţul extern cuprinde doar preţul mărfurilor;

b) în condiţia de livrare CIF se diferenţiază, de asemenea, două componente ale preţului extern, privite însă pe un plan mai cuprinzător şi anume: preţul mărfurilor (adică valoarea FOB net) şi celelalte componente cum ar fi transport, asigurare, comisioane, dobânzi, etc.

Din punct de vedere financiar, decontarea mărfurilor se face pe fluxul circulaţiei mărfurilor şi anume: la cumpărare societatea de comerţ exterior achită unităţilor producătoare contravaloarea mărfurilor în lei din resurse proprii sau din credite bancare, iar la vânzare societatea de comerţ exterior încasează de la clienţii externi contravaloarea mărfurilor în valută. Valuta încasată se transformă în lei la cursul de schimb valutar al zilei. Datorită faptului că încasarea mărfurilor de la extern are loc în majoritatea cazurilor ulterior facturării, cu ocazia încasării de la extern se calculează diferenţa de curs valutar după relaţia:

Diferenţa de curs valutar = Valuta încasată x (Cursul de schimb valutar la încasare - Cursul de schimb valutar la facturare)

Diferenţa de curs valutar rezultată poate fi favorabilă, în situaţia în care cursul de schimb valutar la încasare este mai mare decât cursul de schimb valutar la facturare şi nefavorabilă în situaţia inversă. În contabilitate, diferenţa de curs valutar se va reflecta ca venit financiar în situaţia în care este favorabilă, sau ca cheltuială financiară în situaţia în care este nefavorabilă.

În ceea ce priveşte serviciile prestate, acestea se decontează cu unităţile prestatoare, în valută, operaţie care conduce ca şi în cazul decontării cu clienţii externi la calcul de diferenţe de curs valutar, cu ocazia plăţii, după relaţia:

Diferenţa de curs valutar = Valuta plătită x (Cursul de schimb valutar la plată - Cursul de schimb valutar la facturare)

Diferenţa de curs valutar rezultată în cazul plăţilor este favorabilă atunci când cursul de schimb la plată este mai mic decât cursul de schimb la facturare şi nefavorabilă în situaţia inversă. De asemenea, se reflectă ca venit sau ca cheltuială financiară.

Trebuie precizat faptul că sumele datorate unităţilor prestatoare de servicii se includ în preţul extern la acelaşi nivel fără a se obţine rezultat financiar. Datorită faptului că valoarea serviciilor prestate ce se decontează în valută unităţilor prestatoare nu este aducătoare (producătoare) de rezultate financiare se pune problema dacă această componentă a preţului extern să se constituie sau nu ca o componentă a cifrei de afaceri a societăţilor de comerţ exterior.

Preview document

Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 1
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 2
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 3
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 4
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 5
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 6
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 7
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 8
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 9
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 10
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 11
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 12
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 13
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 14
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 15
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 16
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 17
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 18
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 19
Contabilitatea exportului de mărfuri pe cont propriu - prezentare generală - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Exportului de Marfuri pe Cont Propriu - Prezentare Generala.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Creanțelor și Datoriilor Comerciale

CAP. 1: CONTABILITATEA CREANŢELOR 1.1 Definirea şi gruparea creanţelor Legea care reglementează atât creanţele cât si datoriile este Legea...

Organizarea Contabilității Importului de Mărfuri

INTRODUCERE Potrivit conceptului de dezvoltare durabilă a societăţii, comerţul are o importanţă strategică pentru dezvoltarea echilibrată şi...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Suport curs contabilitate și gestiune fiscală

1 Notiuni introductive 1.1 Abordari conceptuale privind Contabilitatea si Gestiunea fiscala A gestiona eficient resursele economice şi...

Contabilitatea operațiunilor de comerț exterior

Cap. 1: BAZELE ORGANIZARII CONTABILITATII ÎN COMERTUL EXTERIOR 1.1. Conceptul si formele comertului exterior Comertul, în general, reprezinta...

Contabilitate în Comerț și Turism

CAPITOLUL I ORGANIZAREA GENERALĂ A CONTABILITĂŢII ÎN COMERŢ ŞI TURISM 1.1. TRĂSĂTURILE ECONOMICO-FINANCIARE ALE ACTIVITĂŢII DE COMERŢ INTERIOR...

Comerț Exterior

Contabilitatea a cunoscut înca de la aparitia sa schimbari profunde. Ca si mediul economico-social în ansamblul sau, în prezent aceasta parcurge o...

Te-ar putea interesa și

Studiul privind Rolul Managementului în Activitatea Bancară

CAPITOLUL I Managementul in activitatea bancară 1.1. Sectorul bancar modern - evoluţie şi factori de influentă Originea activităţii bancare se...

Contabilitatea Operațiunilor de Export în Comerțul Exterior

CAPITOLUL 1 CONTABILITATEA COMERŢULUI EXTERIOR NECESITATE ŞI SPECIFICITATE 1.1.COMERŢUL EXTERIOR – DEFINIRE, FUNDAMENTARE, ROL Comerţul...

Contabilitatea operațiunilor de import-export

INTRODUCERE Scurt istoric al comertului international. Teorii ale comertului international. Comertuli international a aparut din necesitatea mai...

Studiu de caz la o societate comercială

CAP. I PREZENTAREA SOCIETĂŢII S.C. Antibiotice S.A. Iaşi este unicul producător din România de antibiotice prin biosinteză şi semisinteză, de...

Studiul contabil privind modalitățile de export derulate de firme

INTRODUCERE Piața internațională este mult mai mare decât piața locală. Ratele de creștere în multe piețe de peste mări depășesc cu mult creșterea...

Evaluarea performanțelor personalului în cadrul SC Conpet SA

OPORTUNITATE Fără oameni nu se pot face afaceri. În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse, terenuri clădiri, mecanisme,...

Contabilitatea exportului de mărfuri în comision

Contabilitatea exportului de marfuri 1. Structuri privind exportul de marfuri Definita relativ simplu? ca totalitatea operatiunilor...

Contabilitatea unei firme de comerț exterior - Distribution San Jose SRL

CAPITOLUL I GENERALITĂŢI ASUPRA CONŢINUTULUI ŞI ROLULUI COMERTULUI EXTERIOR 1.1. Comerţul exterior – definire, fundamentare, rol Comerţul...

Ai nevoie de altceva?