Contabilitatea Institutiilor Publice

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Contabilitatea Institutiilor Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioana Milea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Institutiile publice reprezinta deci unitatile publice prin intermediul carora statul îsi exercita si îndeplineste functiile si serviciile sale în domeniul economic, social-cultural, de aparare, ordine publica, administrativ etc. Ele pot fi de importanta centrala, ca de exemplu: Parlamentul, Presedintia României, Guvernul, ministerele si alte institutii ale administratiei centrale autonome si locale. Institutiile publice locale cuprinzând autoritatile unitatilor administrativ-teritoriale, consiliile judetene, municipale, orasenesti si comunale, institutiile publice si serviciile publice cu personalitate juridica, indiferent de modul de finantare a activitatii acestora.

Ca sistem de finantare, institutiile publice pot fi:

- finantate integral din venituri bugetare, situatie în care veniturile pe care le realizeaza au obligatia sa le verse, în totalitate, la bugetul din care sunt finantate;

- finantate din mijloace extrabugetare (venituri proprii), cu completare din fonduri bugetare, sub forma subventiilor sau transferurilor bugetare (bugetul de stat sau bugetele locale). În aceasta situatie, veniturile proprii pe care le realizeaza institutiile în cauza se retin pentru autofinantare, iar cele nefolosite la sfârsitul anului se repartizeaza pentru anul urmator..

- finantate integral din mijloace extrabugetare, situatie în care de asemenea soldul acestora de la sfârsitul perioadei se reporteaza pentru exercitiul financiar urmator;

- finantate integral din fonduri speciale. Soldul acestora de la sfârsitul perioadei se reporteaza, de asemenea, pentru exercitiul financiar urmator;

În acest context, institutiile publice au caracteristici prin care se deosebesc de persoanele juridice patrimoniale, si mai ales de agentii economici astfel:

a) Sunt organisme prin intermediul carora statul îsi exercita rolul, atributiile si functiile sale în domeniul administrativ, social-cultural, aparare, ordine publica, siguranta nationala, justitie, asistenta sociala si economic;

b) Sunt organisme care în general nu desfasoara activitati productive, prin care sa realizeze bunuri materiale, ele produc utilitati sociale, administrative, justitie, ordine publica, aparare. Numai întâmplator, subunitati ale acestora pot realiza si produce utilitati si servicii de natura economica, situatie în care însa acestea se supun regulilor si principiilor dupa care functioneaza finantele private privind finantarea, si a corelatiei bugetul de stat a agentilor economici.

c) În functie de modul lor de finantare – integral din resurse bugetare sau partial, integral din mijloace bugetare sau fonduri speciale – veniturile proprii ale acestora se varsa integral la bugetul din care sunt finantate sau se reporteaza pentru anul urmator.

d) În general nu au indicatori de rentabilitate si eficienta economica, dar li se pot calcula indicatori de eficienta sociala, educationala, de cultura etc. Întrucât, însa contravaloarea mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar se trece pe cheltuieli la procurarea acestora, indicatorii de eficienta care se calculeaza sunt deformati în mare masura.

e) Institutiile publice nu calculeaza si înregistreaza uzura obiectelor de inventar sau amortizarea mijloacelor fixe în mod treptat, ci o singura data, la procurarea lor.

f) Îsi finanteaza activitatea pe baza bugetelor de venituri si cheltuieli sau numai pe baza bugetelor de cheltuieli.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Institutiilor Publice.doc

Alte informatii

un referat super...