Contabilitatea Intermediarilor - Biofarm SA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea Intermediarilor - Biofarm SA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Fatacean Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Biofarm (BER:BIOF), unul dintre primii sase producatori de medicamente din Romania si cel mai tranzactionat emitent de pe Radsaq in ultima perioada se listeaza la bursa de valori. Pasul facut in piata este unul major.

Prin aceasta listare Biofarm ajunge de la categoria de baza a Bursei ElectroniceRasdaq (BER) la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Transferul unei firme de pe Rasdaq la bursa aduce un castig important de vizibilitate pentru actiunile emise de aceasta (ne referim la listarea unui emitent de pe Rasdaq la cota bursei, si nu la mult mai numeroasele transferuride pe sistemul de tranzactionare al Rasdaq pe sistemul Arena al bursei, in perspectiva fuziunii celor doua piete); in cazul Biofarm, unul dintrecei mai vizibili emitenti de pe Rasdaq in ultima vreme, listarea la BVB esteun eveniment asteptat cu interes pe piata de capital.

In plus, aceasta listare vine sa completeze la un moment oportun ofertabursei de actiuni din domeniul farmaceutic, un domeniu foarte urmarit pemulte piete de capital. Bursa a pierdut in urma cu cativa ani un jucator foarte important din acest domeniu, Terapia Cluj-Napoca, ce a fost delistatde actionarul majoritar de la BVB; o evolutie similara pare a fidorita si in cazulactiunilor Sicomed Bucuresti (BVB:SCD), pentru care noul actionar majoritara initiat o oferta publica de cumparare; in acesteconditii cota burseiar ramane doar cu actiunile Antibiotice Iasi (BVB:ATB) din sectorul farmaceutic,un sector urmarit din ce in ce mai atent si de investitorii pe piata decapital din tara noastra.

Pe langa aceste consideratii, Biofarm a mai intrat in atentia investitorilor din un motiv. Actionarii majoritari ai societatii, societati cu profil similar dinStatele Unite si o persoana fizica—reprezentat al uneia din ele si fost Presedinteal Biofarm, au renuntat recent la pozitia majoritara in societate, prinvanzarea tuturor actiunilor detinute. Acest exit nu s-a realizat, insa, in favoareaunui investitor strategic sau financiar, asa cum se intampla de obicei,ci prin vanzarea actiunilor in piata, in favoarea unui numar mai mare de persoane fizice si juridice. Astazi cea mai mare detinere raportata in actionariatuleste de 13,6%.

Actuala societate Biofarm SA are la origini o firma infiintata in anul 1924.Biofarm a fost privatizata in 1997, moment din care a cunoscut modificarisuccesive importante ale structurii de detinere (detalii suplimentare sunt prezentate in capitolul despre capitalul social din prezentul raport). Actiunilefirmei au fost listate la Bursa Electronica Rasdaq incepand cu anul 1996.

Conducerea societatii este asigiurata in prezent de Domnul Danut Vasile incalitate de Presedinte si Director General.

Unul din primii cinci producatori romani,Biofarm detine o cota in totalul vanzarilorde medicamente din tara noastra de1,16% pe o piata in care reprezentantiigrupurilor straine au erodat in mod constant producatorilor romani dupa1989. Calculata ca pondere in totalul producatorilor romani de medicamente(ce reprezinta cam o cincime din totalul

vanzarilor pe piata), cota de piata a Biofarmeste de 5,73%. Vanzarile Biofarm pe 2004 se ridica la 12,3 mil USD, pe o piata estimata la 1.057,0 mil USD.

Calculata ca volum (mii unitati vandute), cota de piata a societatii este de3,44%, valoare ce reflecta structura actuala a pietei de medicamente,caracterizata prin volume mai mari ale vanzarilor medicamentelor cu preturi mai reduse pentru producatorii locali. Primii jucatori straini pe piata noastra sunt reprezentantii grupurilor multinationale GlaxoSmithKline, Novartis,Pfizer si Hoffman la Roche. Cei mai mari producatori locali sunt, in ordine,Sicomed, Terapia, Antibiotice si Europharm.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Intermediarilor - Biofarm SA.doc