Contabilitatea Marfurilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea Marfurilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 44 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Goguta Ioana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Cap.1 Delimitari si structuri contabile privind marfurile
Cap.2 Metode de organnizare a contabilitatii marfurilor
1. Metoda inventarului permanent:
• Metoda inventarului permanentla cost de achizitie
• Metoda inventarului permanent la cost standard
• Metoda inventarului permanent la prêt de vânzare
2. Metoda inventarului intermitent
Cap.3 Contabilitatea sinteza si analitica a marfurilor la pret cu
amanuntul
Cap.4 Documente specifice contabilitatii marfurilor la pret cu amanuntul
1. CHITANTA
2. Factura
3. Monetar
4. NOTA DE RECEPTIE SI CONSTATARE DE DIFERENTE
5. DISPOZITIE DE LIVRARE
6. JURNAL PENTRU CUMPARARI

7. JURNAL PENTRU VÂNZARI
Cap.5 Particularitati ale contabilitatii marfurilor la o întreprindere comerciala cu amanuntul.
A. CAZUL INVENTARULUI PERMANENT
B. CAZUL INVENTARULUI INTERMITENT

Extras din document

Pentru a-si realiza obiectul de activitate în vederea obtinerii de profit, orice întreprindere cu activitate industriala, comerciala, de servicii sau de alta natura, efectueaza în mod curent tranzactii de cumparari si vânzari de bunuri si servicii.

Operatiile curente de cumparari si vânzari de bunuri si servicii dau continut functiei comerciale a unei firme si se efectueaza pe baza politicilor de cumparari si vânzari stabilite de managerii firmei.

In capul societatilor comerciale cu obiect de activitate comercializarea marfurilor la pret cu amanuntul numarul tranzactiilor de cumparari si vânzari este nelimitat în cursul unei perioade de gestiune luata în considerare, deoarece marfurile sunt acele elemente de stocuri care se achizitioneaza în vederea revânzarii fara a suferi modificari sau cu modificari neesentiale .

Derularea operatiunilor de cumparari si vânzari de marfuri se face de regula plecând de la pretul de vânzare din care se exclud reducerile comerciale operate, adica pretul definitiv negociat între vânzator si cumparator. Marfurile la pret de vânzare cu amanuntul presupun o evaluare initiala la pret de vânzare , ajungându-se la valoarea pretului cu amanuntul prin aplicarea marjei brute.

Cap.1. Delimitari si structuri contabile privind marfurile

Mãrfurile reprezintã o categorie importantä de stocuri, care, în circuitul lor de la producätori pãna la consumatori, genereaza un volum foarte mare de operatii economico-financiare ce se efectueazã prin intermediul unui numãr deosebit de mare agenti economici, cu diferite profiluri de activitate comerciala. Astfel, se poate considera cã existã 3 categorii importante de unitãti patrimoniale cu profil comercial si anume: en gros sau cu ridicata, en detail sau cu amãnuntul si mixte.

Unitãtile comerciale en gros sunt cele care asigura desfãsurarea acestei forme de circulatie a märfurilor, efectuand operatiuni de cumpãrare a bunuribor de consum, in cantiati mari si foarte mari, de la producätorii si furnizorii interni si externi, precum si de vãnzare a lor in partizi (loturi) mari catre alti agenti economici, de regulã cu profil comercial en detail inclusiv de alimentatie publicã. Vânzãrile se pot efectua si catre alte unitãti patnimoniale, de asemenea, cu profil comercial gros.

Unitatile comerciale cu profil en detail realizeaza aceasta forma de circulatie a marfurilor efectuând cumpararea acestor bunuri, de regulã, de la unitatile en gros, dar si de la producatorii si furnizorii interni, in partizi (loturi) mici sau re1ativ mici, precum si vânzarea lor catre populatie, inclusiv prin unitati de alimentatie publicã. Märfurile se vãnd in starea in care au fost cumpãrate sau dupã o prelucrare prealabilã in vedere consumului în unitati operative special amenajate (restaurante, bufete s.a.).

Unitätile comerciale mixte efectueaza atât operalii comert en gros, cat si en detail.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Marfurilor.doc

Alte informatii

am primit nota 10