Contabilitatea Mijloacelor Fixe

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea Mijloacelor Fixe.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. Notiunea de mijloace fixe, tipurile si criteriile acestora

La mijloacele fixe se refera bunurile materiale, care sunt folosite pe parcursul mai multor cicluri de productie, mentinându-si forma naturala, si care îsi reporteaza valoarea asupra produsului nou-creat în mod esalonat (treptat) prin intermediul uzurii calculate. Conform prevederilor Codului Fiscal valoarea minima a mijloacelor fixe constituie 3000 lei. Obiectele mai ieftine (cu exceptia mijloacelor de transport, uneltelor si masinilor agricole, ovinelor, suinelor si caprinelor adulte etc.) se refera la obiectele de mica valoare si scurta durata.

Mijloacele fixe, în functie de componenta naturala si substantiala, se subdivizeaza în urmatoarele grupe:

" Cladiri (blocuri ale sectiilor de productie, biroul întreprinderii, depozitele;

" Constructii speciale (sonde de petrol, gaze naturale, poduri, drumuri, fântâni arteziene, lacuri, îngradituri, etc.);

" Instalatii de transmisie (retele electrice, transmisii, conducte cu toate dispozitivele intermediare pentru transformarea energiei si transmisia substantelor lichide sau gazoase);

" Masini si utilaje (masini si utilaje de forta, de lucru, aparate si instalatii de masurare si reglare, tehnica de calcul);

" Mijloace de transport;

" Unelte si scule, inventar de productie si gospodaresc;

" Animale de productie si de reproductie;

" Plantatii perene;

" Alte mijloace fixe;

În conformitate cu S.N.C. 16, se considera mijloace fixe activele materiale care corespund concomitent urmatoarelor cerinte:

" Au o valoare unitara care depaseste limita stabilita de legislatia în vigoare (3000 lei);

" Sânt destinate pentru utilizare mai mult de un an în activitatea de productie, comerciala sau alte activitati, pentru executarea lucrarilor si prestarea serviciilor, fie pentru darea în arenda sau în scopuri administrative;

" Sânt controlate de întreprindere, adica se afla în proprietatea acesteia sau sânt primite în arenda finantata;

" Nu sunt destinate vânzarii;

" Pot genera avantaje economice viitoare;

" Sunt perfectate cu documente care confirma procurarea si punerea în functiune a acestora;

Contabilitatea mijloacelor fixe se tine, pornind de la valoarea lor initiala, care se poate modifica doar în cazul reevaluarii sau reînzestrarii tehnice a obiectelor.

Prin valoare initiala se subîntelege valoarea procurarii (inclusiv cheltuielile de transport si aprovizionare, taxele vamale) sau ridicarii în gospodarie. Exista, de asemenea, valoare de bilant, care se determina prin calcul, scazând din suma uzurii acumulate din valoarea initiala.

Pentru generalizarea informatiei privind existenta si miscarea mijloacelor fixe aflate în patrimoniul întreprinderii, precum si a celor arendate pe termen lung, este destinat contul 123 Mijloace fixe. Este un cont de activ, în debitul caruia se reflecta valoarea de intrare a mijloacelor fixe puse în functiune, procurate sau construite, valoarea corectata a mijloacelor fixe iesite, ca rezultat al investitiilor capitale ulterioare si valoarea reevaluata. În credit  valoarea de bilant a mijloacelor fixe iesite, casarea sumei uzurii calculate pe parcursul duratei de utilizare a mijloacelor fixe si valoarea bunurilor obtinute din lichidarea mijloacelor fixe. Soldul este debitor si reprezinta valoarea mijloacelor fixe existente la finele perioadei de gestiune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Mijloacelor Fixe.doc