Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1015
Mărime: 8.83KB (arhivat)
Publicat de: Olimpia Stancu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Operaţiile de încasări si plăţi la FRC Corabia se efectuează atât în numerar, cât şi prin intermediul conturilor deschise de unitatea patrimonială - SDFEE Slatina – la Trezoreria Corabia şi la Banca Comercială Română - Agenţia Corabia, ceea ce este cunoscut sub denumirea de decontări fără numerar sau prin virament.

De altfel, tendinţa generală este ca decontările în numerar să-şi piardă treptat popularitatea şi să fie înlocuite cu alte mijloace de plată cunoscute sub denumirea de instrumente de plată fără numerar.Aceasta elimina dezavantajele folosirii numerarului în sensul ca sumele mari în numerar necesită spaţii voluminoase de depozitare şi prezintă riscuri în manevrare , cum este cazul distrugerilor accidentale, furturilor s.a.

In vederea realizării unui asemenea deziderat s-a actualizat cadrul legislativ privind cecul, cambia si biletul la ordin, avându-se în vedere standardele internationale şi studiul actual de dezvoltare a sistemului de plăţi din ţara noastră.

Conturile deschise la bănci asigura efectuarea categoriilor de operaţii care se referă la : valorile de încasat, cum sunt cecurile si efectele comerciale depuse la bănci, disponibilitaţile în lei si devize, creditele bancare pe termen scurt, precum si dobânzile aferente disponibilitaţilor si creditelor bancare.

Pentru fiecare din categoriile de operaţii amintite se utilizează câte un cont sintetic de gradul I sau II , asa cum se prezintă în continuare , în ordinea în care sunt simbolizate în Planul general de conturi, în grupa 51 ’’Conturi la bănci’’.

1.CONTABILITATEA VALORILOR DE ÎNCASAT

În categoria valorilor de încasat sunt incluse efectele comerciale remise spre încasare , inclusiv spre scontare.

Organizarea contabilitaţii valorilor de încasat se realizează cu ajutorul contului sintetic cu aceeaşi denumire şi simbol 511, care se dezvoltă în următoarele conturi sintetice de gradul II : 5112 ‘’Cecuri de încasat ‘’, 5113 ‘’Efecte de încasat ‘’ si 5114 ‘’ Efecte remise spre scontare’’. Aceste conturi de bilanţ au funcţie contabilă de activ si implicit solduri finale debitoare, care reprezintă valoarea cecurilor si a efectelor comerciale depuse la bancă spre încasare, înscriindu-se la două posturi bilanţiere, primul la ‘’Casa si conturi la bănci’’, iar celelalte două la ‘’Investiţii financiare pe termen scurt ‘’ şi aceasta datorită continutului lor economic.

2.CONTABILITATEA OPERAŢIILOR EFECTUATE PRIN CONTURILE CURENTE DE LA BĂNCI

Conturile deschise la bănci asigura, pe de o parte , concentrarea disponibilitatilor banesti , iar pe de altă parte efectuarea plăţilor fără numerar sau altfel spus prin virament. Pentru urmărirea în contabilitate a acestor operaţii se utilizează la FRC CORABIA contul sintetic 5121‘’ Conturi curente la bănci în lei ‘’ si 5125 ‘’Sume în curs de decontare’’

Conturile amintite au functia contabilă de activ şi implicit solduri finale debitoare, care reprezintă disponibilitaţile băneşti existente in conturile de la bănci , înscriindu-se în grupa activelor circulante din cadrul bilanţului contabil (B), subgrupa IV ‘’Casa si conturile la banci’’.

Contul 5121 ‘’Contul la bănci în lei’’ funcţionează astfel : în debit se înregistrează sumele în lei aferente încasărilor prin banca, prin creditul conturilor care arată natura încasărilor.În credit se reflectă plăţile care se efectuează prin bancă, în lei, prin debitul conturilor corespunzatoare naturii acestora.

Preview document

Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia - Pagina 1
Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia - Pagina 2
Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia - Pagina 3
Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia - Pagina 4
Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia - Pagina 5
Contabilitatea Operațiilor Efectuate prin Conturile de la Bănci La FRC Corabia - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Operatiilor Efectuate prin Conturile de la Banci La FRC Corabia.doc

Ai nevoie de altceva?