Contabilitatea Rezervelor

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Contabilitatea Rezervelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Zburlan Marian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Argument

Rezervele constituie o parte a capitalului propriu si se formeaza ca prelevari sau repartizari din profit sau din alte surse si se utilizeaza pentru acoperirea eventualelor pierderi pentru cresterea capitalului sau in alte scopuri.

In contabilitate rezervele sunt reflectate cu ajutorul contului 106 . Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta rezervelor constituite si a utilizarii acestora in conformitate cu normele legale. Contabilizarea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve pentru actiuni proprii, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.

Fiecare firma sau intreprindere pentru a nu risca prea mult constituie din profit rezerve care vor ajuta la acoperirea eventualelor pierderi sau prejudicii cauzate de diverse calamitati.

Mi-am ales aceasta tema deoarece am considerat ca rezervele sunt importante si ar trebui sa fie constituite de catre orice intreprindere.

Contabilitatea rezervelor

Rezervele sunt structuri de capital propriu destinate sa finanteze pe termen nelimitat activele intreprinderii avand in acest sens un obiectiv similar celui indeplinit de capitalul social. Ele constituie in primul rand la societatile de capital, datorita caracterului rigid, inflexibil si formalizat legal a capitalului social. Natura si structura rezervelor este eterogena fiinf influentata de destinatia, modalitatea de constituire si utilizare, de calcul, etc. care la randul lor, determina inregistrarea in contabilitatea curenta si reflectarea in situatiile financiare.

In prezent se deosebesc pentru societatile comerciale din România rezerve din reevaluare, din profit, din conversie, fiecarei categorii fiindu-i repartizat un cont sintetic:105 Rezerve din reevaluare, 106 Rezerve 107 Rezerve de conversie. Primele doua sunt structurate in continuare pe conturi divizionare si sunt, dupa functiune, conturi de pasiv, in timp ce ultimul nu este impartit pe subconturi si este un cont bifunctional.

CAPITOLUL I

Contul 105 REZERVE DIN REEVALUARE

Rezervele din reevaluare reprezinta diferenta dintre valoarea actuala si valoarea de inregistrare contabila a elementelor supuse reevaluarii, cu deosebire a imobilizarilor corporale, conform dispozitiilor legale.

Contul 105 Rezerve din reevaluare tine evidenta rezervelor din reevaluare imobilizarilor corporale si a altor reevaluari efectuate potrivit legii. Este un cont de pasiv. In creditul sau se inregistreaza

Constituirea si cresterea rezervelor rezultate din reevaluarea elementelor patrimoniale nemonetare, in primul rand a imobilizarilor corporale, iar in debitul sau de inregistreaza diminuarea sau lichidarea rezervelor , precum si a diferentelor in minus stabilite cu ocazia reevaluarii. Soldul creditor reprezinta rezerva din reevaluarea imobilizarilor corporale existente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Rezervelor.doc