Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor

Referat
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2143
Mărime: 17.29KB (arhivat)
Cost: 3 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mates Dorel

Extras din document

Contabilitatea si fiscalitatea amortizarii imobilizarilor

Imobilizarile sunt prezentate prin active detinute de o intreprinderepe o perioada indelungata. Activele de natura imobilizarilor prezinta urmatoarele caracteristici:

-participa la mai multe cicluri economice

-nu se consuma la prima vedere

-nu-si schimba forma in urma procesului de productie.

In tara noastra imobilizarile sunt prezentate prin investitiile nemateriale, materiale si financiare. Cele mai reprezentative sunt investitiile materiale si cele nemateriale. Acestea sunt de fapt imobilizarile amortizabile. Prin amortizare, intelegem alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga sa durata de viata utila.

Valoarea amortizabila este reprezentata prin costul activului sau o alta valoare constituita costului in situatiile financiare din care s-a scazut valoarea reziduala.

Durata de viata utila reprezinta perioada in cadrul careia se estimeaza ca intreprinderea va utiliza activul in conditiile normale.

Costul reprezinta suma platita in numerar sau echivalente de numerar.

Valoarea reziduala reprezinta valoarea neta pe care o intreprindere estimeaza ca o va obtine pentru un activ, la sfarsitul duratei de viata utile a acestuia.

Valoarea contabila este valoarea la care un activ este recunoscut in bilant, dupa scaderea amortizarii cumulate pana la aceea data, precum si a pierderilor cumulate din depreciere.

Evaluarea amortizarii imobilizarilor presupune luarea in considerare a urmatoarelor criterii:

- durata de viata utila, este stabilita pe baza utilitatii pe care intreprinderea a estimat-o pentru activul supus amortizarii.

- durata limita de amortizare, este specifica imobilizarilor necorporale si trebuie sa corespunda perioadei in care beneficiile economice vor fii generate, fara sa depaseasca 20 de ani de la data la care activuleste pregatit pentru utilizare.

- volumul activitatii sau productia realizata, se utilizeaza in cazul cladirilor, constructiilor speciale, minelor, a caror durata de folosire este limitata de durata resurselor exploatabile si care nu pot primii alte utilizari dupa epuizarea resurselor.

- rata dobanzii, opereaza in cazul terenurilor cu destinatie economica, obtinute prin acte de vanzare-cumparare.

Parametrii contabili ai amortizarii - exprima marimile in functie de care se determina cuantumul cheltuielilor de exploatare, ce vor afecta rezultatul fiecarei perioade contabile.

Conform legislatiei din tara noastra acestia sunt:

1. Valoarea de intrare, este determinata de modalitati concrete de promovare a imobilizarilor. Aceasta poate fi reprezentata prin: costul de achizitie, costul de productie, valoarea de utilitate, volumul de aport.

-Costul de achizitie este aferent bunurilor procurate cu titlu onoros fiind format din: pretul de cumparare, taxele nerecuperabile, cheltuieli de transport aprovizionare.

-Costul de productie, corespunde imobilizarilor produse si utilizate in aceeasi intreprindere, compunandu-se din: costul de achizitieal materiilor prime si consumabilelor, celelalte cheltuieli directe de productie, precum si cota cheltuielilor indirecte.

-Valoarea de utilitate este aferenta imobilizarilor obtinute cu titlu gratuit, fiind stabilita in functie de pretul pietei, starea si amplasarea acestora.

-Valoarea de aport corespunde imobilizarilor aduse ca aport la capitalul social, stabilita in urma evaluarii efectuate potrivit legii.

-Valoarea justa, se utilizeaza in cazul imobilizarilor dobandite prin schimb cu alte active.

2. Norma de amortizare, este reprezentata de o marime procentuala calculata conform relatiei: na=1/Dvux100

unde: na=norma de amortizare

Dvu= durata de viata utila.

Din relatie rezulta ca norma de amortizare depinde exclusiv de durata de viata utila. Aceasta se poate exprima in numar de ani de utilizare si numar de produse sau unitati de produse similare care se asteapta a fii obtinute din utilizarea activului.

Norma de amortizare depinde de regimul de amortizare folosit. Astfel in cazul amortizarii degresive si accelerate, norma de amortizare este influentata de anumiti coeficienti de multiplicare, iar in cazul luarii in considerare a uzurii morale, de durata de utilizare recalculata tinand cont de influenta acesteia.

3. Durata la care incepe contabilizarea amortizarii. Potrivit legislatiei din tara noastra, amortizarea imobilizarilor se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune, pana la recuperarea integrala a valorii de intrare.

Momentul punerii in functiune de tipul imobilizarii si se refera la:

Preview document

Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 1
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 2
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 3
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 4
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 5
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 6
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 7
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 8
Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea si Fiscalitatea Amortizarii Imobilizarilor.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Amortizarii Imobilizarilor Corporale

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A CASEI DE ECONOMII ŞI CONSEMNAŢIUNI S. A. 1. 1. Scurt istoric a C. E. C. S. A. Casa de Depuneri şi...

Contabilitatea și Fiscalitatea Impozitelor și Taxelor

CAPITOLUL I CONSIDERATII INTRODUCTIVE 1.1. NECESITATEA IMPOZITELOR SI TAXELOR Satisfacerea nevoilor colective ale oricarei societati impune...

Specte Privind Relatia Contabilitate-fiscalitate in Romania

CAPITOLUL I SISTEMUL FISCAL.NOTIUNI GENERALE DESPRE IMPOZITE SI TAXE 1.TRASATURILE SI FUNCTIILE SISTEMULUI FISCAL Termenul de fiscalitate este...

Contabilitatea și Analiza Amortizării Mijloacelor Fixe

INTRODUCERE În majoritatea ţărilor Europei continentale acţiunea de organizare a contabilităţii, având la bază norme contabile armonizate, s-a...

Politici și Tratamente Contabile privind Evaluarea Inițială și Ulterioară a Imobilizărilor Corporale

Politici şi tratamente contabile privind evaluarea iniţială şi ulterioară a imobilizărilor corporale CAPITOLUL I – STADIUL CUNOAŞTERII IN DOMENIU...

Monografie Contabila

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asistam in ultimii ani la o evolutie rapida a sistemului contabil...

Plan de Afaceri - SC Bugs SRL Motru

Sinteza planului de afaceri S.C. Bugs S.R.L Motru cu sediul în Motru, str. Macului nr.8 , judeţul Gorj ,reprezentată prin Vionescu Razvan, Vaduva...

Contabilitatea Imobilizărilor

Imobilizarile sunt bunuri economice, parte a activului patrimonial, care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea...

Ai nevoie de altceva?