Contabilitatea si Fiscalitatea Impozitilui pe profit

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contabilitatea si Fiscalitatea Impozitilui pe profit.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Introducere
Cheltuieli deductibile
Cheltuieli nedeductibile
Concepte contabile şi reglementări fiscale.
Plătitori, termene de plată şi obligaţii ale contribuabililor
Bibliografie

Extras din document

Impozitul pe profit

Impozitul pe profit este un impozit direct ce se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra profitului impozabil.

Impozit minim pentru baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci, cazinouri si pariuri sportive

Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri realizate.

Reglementările legale privind impozitul sunt cuprinse de Codul fiscal şi de Normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, precum şi de mai multe acte normative:

- Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 35/2005 pentru aprobarea modelului şi conţinutul formatului 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”, 120 „Decont privind accizele”, 130 „Decont privind impozitul la ţiţeiul şi gazele naturale din producţia internă”;

- Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 281/2004 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul general consolidat”;

- Hotărârea Guvernului nr. 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele de perisabilitate la mărfuri în procesul de comercializare;

Anul fiscal

Anul fiscal este anul calendaristic. Cand un contribuabil se infiinteaza sau inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

Pentru determinarea impozitului pe profit este necesară determinarea profitului impozabil.

Profitul impozabil se calculează ca diferenţă între veniturile realizate din orice sursă şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile şi la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul şi alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Deci profitul impozabil (Pf.iz.) = venituri totale (Vt) – cheltuieli totale (Ct) – veniturile neimpozabile (V.inz) + cheltuieli nedeductibile (C.ned).

(Pf.iz.) = (Vt) – (Ct) – (V.inz) +(C.ned)

Veniturile şi cheltuielile care se iau în calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele înregistrate în contabilitate potrivit reglementărilor contabile date în baza Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte elemente similare veniturilor şi cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile nedeductibile conform prevederilor din Codul fiscal.

Atât în teorie, cât şi în practică se fac frecvent confuzii între „profitul contabil brut (Pt.ctb.br.), „profitul impozabil” (Pf.iz.), şi „profitul contabil net” (Pf.ctb.net).

Pentru profitul impozabil (Pf.iz.) se mai foloseşte şi termenul de „profitul fiscal” (Pf.fs.).

Profitul impozabil este un profit care se calculează numai din considerente de ordin fiscal (al impozitării), numai pentru a se stabili o mărire „curată”, „impozabilă”, si din care să se calculeze impozitul, fapt pentru care se mai numeşte şi „profit fiscal”.

Prin evitarea unor confuzii între „profitul impozabil” (pf.iz.), profitul contabil brut” (Pt.ctb.br.), şi/sau „profitul contabil net” (Pf.ctb.net) în cuprinsul acestei lucrări se va folosi şi noţiunea de „profitul fiscal” (pf.fs.) pentru o mai bună exprimare a profitului supus efectiv impozitării.

Profitul impozabil, numit şi profit fiscal, este profitul din care se calculează impozitul (pe profit) prin aplicarea cotei procentuale prevăzute de lege.

În legătură cu „profitul impozabil” numit şi „profit fiscal”, sunt de reţinut următoarele aspecte:

- nu există contul de „profit impozabil”, fapt pentru care „profitul impozabil” nu se înregistrează într-un cont; trebuie avut în vedere faptul că nici prin standardele internaţionale de contabilitate nu se prevede înregistrarea profitului impozabil într-un cont;

- nu apare înscris (înregistrat) nici în balanţa de verificare şi nici în bilanţul contabil;

- se calculează pe baza „registrului de evidenţă fiscală”.

Cheltuieli aferente determinării profitului impozabil pot fi încadrate în 3 categorii:

- Cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri.

- Cheltuieli cu deductibilitate limitată.

- Cheltuieli nedeductibile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea si Fiscalitatea Impozitilui pe Profit.doc