Contabilitatea Stocurilor

Imagine preview
(4/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Contabilitatea Stocurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dumitru Marian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Contabilitatea stocurilor este tratata de Standardul International de Contabilitate numarul 2 „Contabilitatea stocurilor”, tratând aceasta chestiune în contextul costului istoric.

Principalele elementele tratate sunt:

1. recunoasterea unui activ, inclusiv aplicarea principiului prevalentei economicului asupra juridicului;

2. definitia “costului”;

3. conceptul de “valoare realizabila neta”;

4. evaluarea la cea mai mica valoare dintre cost si valoarea realizabila neta;

5. prezentari suplimentare.

1. Recunoasterea unui activ

Un activ este “o resursa controlata de o întreprindere, ca rezultat al unor evenimente trecute si care se asteapta sa genereze beneficii economice viitoare catre întreprindere”. Activele trebuie sa fie recunoscute atunci când:

a) este probabil sa genereze beneficii economice viitoare catre sau dinspre întreprindere; si

b) elementul are un cost sau o valoare care poate fi evaluata în mod credibil.

În mod normal, recunoasterea stocurilor nu pune probleme. Totusi, exista cazuri în care forma legala a tranzactiilor nu reflecta realitatea economica. În asemenea cazuri, trebuie utilizat principiul prevalentei economicului asupra juridicului pentru a determina daca stocurile respective trebuie sa fie recunoscute ca active.

Exemplu – Stocuri în consignatie

Detinerea stocului în regim de consignatie este destul de comuna în anumite domenii de activitate, cum ar fi afacerile cu masini. Detinerea stocurilor în consignatie implica pastrarea dreptului de proprietate legal, asupra stocurilor, de catre producator, chiar daca au fost trimise comerciantului. Întrebarea de baza este daca riscurile si avantajele aferente detinerii stocurilor au fost transferate, în realitate, comerciantului, chiar daca dreptul de proprietate legal nu a fost transferat. Cu alte cuvinte, a cumparat deja comerciantul acele bunuri, pe baza unor termene de creditare pe termen lung, sau este vorba, mai degraba, de faptul ca au fost “împrumutate” de la producator?

Pentru a putea vedea daca riscurile si avantajele au trecut, în realitate, la comerciant, trebuie raspuns la o serie de întrebari:

- poate comerciantul sa vânda oricare dintre stocurile pe care le are în consignatie fara permisiunea producatorului?

- poate comerciantul sa returneze oricare dintre stocurile pe care le are în consignatie fara a trebui sa plateasca penalitati?

- poate producatorul sa ceara returnarea stocurilor în orice moment?

- poate producatorul sa schimbe pretul stocurilor?

Exemplu: S.C. ALFA S.R.L. are închiderea exercitiului financiar pe 31 decembrie. Pe 30 septembrie 2002, S.C. ALFA S.R.L. a primit o macara foarte mare, spre revânzare, de la un constructor. Suma pe care trebuie sa o plateasca S.C. ALFA S.R.L. constructorului depinde de momentul în care S.C. ALFA S.R.L. vinde macaraua unei terte parti, suma crescând în timp:

mii lei

30 septembrie 2002 20.000

30 septembrie 2003 24.000

30 septembrie 2004 28.800

30 septembrie 2005 34.560

Dupa aceasta data 41.472

(Cresterea de pret anuala este distribuita proportional pe parcursul anului.)

Contractul stabileste ca macaraua ramâne în proprietatea producatorului pâna când:

- S.C. ALFA S.R.L. o vinde unei terte parti, sau

- S.C. ALFA S.R.L. cumpara ea însasi macaraua, sau

- S.C. ALFA S.R.L. returneaza macaraua producatorului daca ramâne nevânduta dupa cel putin trei ani (O returneaza în aceeasi stare în care au primit-o) si cu dobânda si platile compensatorii necesare.

În eventualitatea în care, dupa 30 septembrie 2005, S.C. ALFA S.R.L. returneaza macaraua, firma va avea de platit producatorului:

- 21.472 - compensatie pentru pierderea dobânzii (aferenta sumei pe care ar fi primit-o producatorul pentru vinderea macaralei) pâna la data de 30 septembrie 2005, plus 3% pe luna dupa 30 septembrie 2005 si

- 20.000 - compensatie pentru faptul ca macaraua a devenit usor învechita.

La închiderea de an de la 31 decembrie 2002, S.C. ALFA S.R.L. a contabilizat forma legala a acestui contract, deci nu a reflectat macaraua în situatiile sale financiare, având în vedere ca nu are dreptul de proprietate legal asupra ei. Totusi, care este continutul economic al acestei tranzactii?

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea Stocurilor.doc