Contractul de Leasing Financiar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Contractul de Leasing Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: CORNEL ISTRATE

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Operatiunile de leasing financiar sunt reglementate in legislatia romaneasca prin Ordonanta Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata in M.O. nr. 870 din 14 decembrie 2009, modificata si completata de Legea nr. 383/2009 precum si Legea nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Ordonanta Guvernului nr. 51/1997, republicata , defineste leasingul drept o operatiune comerciala prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun al carui proprietar este cealalta parti, denumite utilizator, la solicitarea acesteia , contra unei plati periodice, denumita rata de leasing. La sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.

Operatiunile de leasing financiar pot avea ca obiect bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a drepturilor de autor.

Operatiunile de leasing financiar cuprind trei faze:

- achizitionarea bunului de catre societatea finantatoare (societatea de leasing);

- restituirea treptata de catre beneficiar a creditului primit, folosind resursele financiare obtinute din exploatarea investitiei;

- dreptul beneficiarului ca la expirarea contractului sa-si exprime optiunea de a achizitiona bunul cu achitarea valorii reziduale ( diferenta dintre pretul platit de investitor si sumele restituite periodic de catre beneficiar).

Pentru efectuarea unei operatiuni de leasing, orice persoana fizica sau juridica trebuie sa trimita unei societati de leasing o oferta ferma insotita de lista cu bunurile ce vor constitui obiectul contractului de leasing si de acte din care sa rezulte situatia financiara a solicitantului finantarii. Societatea de leasing, analizand oferta, va putea fie sa accepte finantarea, fie sa o respinga.

Exista posibilitatea ca utilizatorul sa cumpere bunul si inainte de expirarea termenului de leasing, cu conditia indeplinirii tuturor obligatiilor contractuale si a incheierii unui acord in acest sens cu locatorul.

In cadrul leasingului financiar se utilizeaza termeni si notiuni specifice, astfel:

- valoarea de intrare – valoarea de achizitie a bunului de catre finantator (cost de achizitie);

- valoarea totala – valoarea totala de leasing plus valoarea reziduala;

- platile minime din cadrul contractului de leasing sunt platile pe care utilizatorul este sau poate fi obligat sa le efectueze pe durata contractului, cu exceptia chiriilor conditionale, a costului serviciilor si a taxelor suportate de catre locator si care se restituie acestuia; la acestea se adauga: pentru utilizator, orice suma garantata de el sau de o persoana afiliata lui; pentru societatea de leasing, orice valoare reziduala a carei plata este garantata de catre utilizator; de catre o persoana afiliata utilizatorului; sau de catre un tert independent cu capacitatea de a onora aceasta garantie.

Totusi, daca utilizatorul are posibilitatea de a cumpara activul la un pret mai mic decat valoarea justa a acestuia la data exercitarii optiunii de cumparare, astfel incat sa avem, chiar de la inceputul contractului, certitudinea rezonabila ca optiunea de cumparare va fi exercitata, platile minime aferente contractului de leasing includ sumele minime de plata pe durata contractului la care se adauga plata eferenta exercitarii optiunii de cumparare.

- Valoarea reziduala garantata este:

- pentru utilizator, partea din valoarea reziduala care este garantata de catre el sau de catre o persoana afiliata acestuia (valoarea garantiei este, in acest caz, suma maxima care ar putea deveni exigibila in orice circumstante);

- pentru locator, partea din valoarea reziduala care este garantata de catre utilizator sau de catre o persoana neafiliata locatorului si care dispune de capacitatea financiara de a-si asuma obligatiile.

- Valoarea reziduala negarantata este partea din valoarea reziduala a activului care face obiectul contractului de leasing a carei realizare de catre locator nu este asigurata sau care este garantata doar de catre o persoana afiliata locatorului.

- Investitia bruta intr-un contract de leasing este suma platilor minime aferente unui contract de leasing financiar, din punct de vedere al locatorului, la care se adauga orice valoare reziduala negarantata ce revine acestuia.

- pret de optiune – suma pe care trebuie sa o plateasca cumparatorul la sfarsitul contractului de leasing pentru a intra in posesia juridica a bunului

Contractele de leasing constituie titlu executoriu daca utilizatorul nu preda bunul la sfarsitul perioadei de leasing, daca utilizatorul nu a optat pentru cumpararea bunului sau pentru prelungirea contractului precum si in cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Leasing Financiar.doc