Controlul Financiar si Inspectia Fiscala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Controlul Financiar si Inspectia Fiscala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Alberta Chitu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

CONTROLUL FINANCIAR

Activitatile grupate sub denumirea generica de „control financiar” se refera la examinarea modului in care se realizeaza din punct de vedere financiar obiectivele si programele asumate de diferite entitati publice, cu scopul de a preintampina sau a descoperi eventualele nereguli, erori, deficiente, de a le remedia si a le putea evita in viitor.

Capitolului 28 privind “Controlul Financiar” cuprinde doar un numar restrans de reglementari si se refera mai degraba la principiile generale, acceptate la nivel international, ale gestiunii si controlului financiar riguros. Comisia Europeana are sarcina de a evalua sistemele de control financiar existente in tarile candidate in ce priveste cinci elemente principale:

1) Controlul financiar intern public (CFIP) este unul dintre elementele centrale ale sistemului de control financiar si cuprinde activitatile de control financiar din sectorul public, inclusiv controlul exercitat de agentiile guvernamentale de la nivel central si local, implicand sistemele de aprobare ex-ante si pe cele de audit intern ex-post. O caracteristica de baza a unui sistem de control financiar public intern eficient o constituie liniile clare de demarcatie dintre gestiunea si controlul financiar (GCF) si auditul intern, care garanteaza ca gestiune si control financiar, inclusiv controalele ex-ante, functioneaza corespunzator (asa-numita independenta functionala a auditorilor interni).

In domeniul CFIP, principalul criteriu de evaluare il reprezinta existenta cadrului legislativ (legislatia primara si cea de punere in practica), dezvoltarea functiei de audit intern si a mecanismului de control ex-ante in toate unitatile de venituri si cheltuieli, precum si asigurarea independentei functionale a auditorilor independenti.

2) Auditul extern vizeaza capacitatea tarilor candidate de a confirma independenta corpului lor de control extern in ce priveste luarea deciziilor asupra modului de abordare a activitatii de audit si alegerea modului de investigare, precum si raportarea fara restrictii sau interferente din partea guvernului sau a altor organisme. De asemenea, de o importanta cruciala pentru tarile candidate este capacitatea lor de a asigura o activitate de audit independenta pentru contabilitatea financiara a tuturor fondurilor publice, indiferent de provenienta lor. O importanta deosebita o are existenta mecanismului formal in ce priveste reactia adecvata a Parlamentului la rezultatele auditului.

3) Masurile de control referitoare la sursele proprii ale UE implica faptul ca organismele responsabile pentru colectarea si controlul surselor proprii trebuie sa cunoasca cerintele necesare asigurarii executarii corecte a sarcinilor lor. In acest context, o importanta deosebita o are asigurarea oportunitatii controalelor fiscale si a eficientei administratiei vamale (acest aspect fiind abordat si in cadrul capitolelor de

negociere 10, 25 si 29).

4) Finantarea UE pentru pre-aderare si viitoarele instrumente structurale: utilizarea corecta, controlul, monitorizarea si evaluarea finantarii din partea UE constituie un element important in evaluarea capacitatii tarilor candidate de a aplica acquis-ul corespunzator acestui capitol. Intrucat nu ar trebui sa existe nici o diferenta in ceea ce priveste controlul bugetului national si cel destinat resurselor UE, procedurile controlului financiar intern public (controlul financiar ex-ante si auditul intern) ar trebui sa se aplice in acelasi mod tuturor fondurilor publice, indiferent de provenienta lor. Referitor la procedurile de control intern legate de fondurile de pre-aderare UE, Comisia Europeana a solicitat tarilor candidate sa stabileasca un control ex-ante adecvat si mecanisme de audit intern independente din punct de vedere functional, sa puna la dispozitie resurse umane cu experienta si calificare adecvate si sa elaboreze manuale de procedura si rapoarte de audit pentru fiecare instrument de pre-aderare. Un indicator important este existenta procedurii de recuperare a fondurilor UE utilizate incorect sau neutilizate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Financiar si Inspectia Fiscala.DOC

Alte informatii

A fost prezentat in cadrul facultatii CIG din cadrul ASE-ului,am obtinut nota 9.