Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2828
Mărime: 24.53KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Camelia Mihalciuc
Documentul cuprinde : Abordari contemporane privind contul de profit si pierdere si Repere privind conceptul de performanta financiara. A fost prezentat la Stiinte economice si administratie publica - Finante Banci, Universitatea Stefan cel Mare Suceava

Extras din document

1. Generalitati (definitie,importanta)

Bilantul contabil este considerat documentul ce descrie pozitia unei inteprinderi la un moment dat,indicand si marimea rezultatului Apare insa necesara prezenta unui alt instrument de modelare contabila care sa explice modul de constituire a rezultatului si sa permita desprinderea unor concluzii legate de performantele activitatii inteprinderii.Acest instrument este cea de-a doua componena a situatiilor financiare si anume contul de profit si pierdere.

Aparitia contului de profit si pierdere ca document ce explica variatia patrimoniului ,este atestata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea si conditionata intr-o masura semnificativa de evolutia bilantului contabil.

In “Cadrul de pregatire si prezentare a situatiilor financiare” denumit uzual Cadru conceptual, IASC a definit elementele care masoara performanta intreprinderii:

- veniturile

- cheltuielile

In aceasta optica,inteprinderea devine un centru de calcul economic,calculul avand la baza:

- valorile produse si vandute pe piata clientilor,denumite generic VENITURI;

- valorile utilizate pentru obtinerea unor venituri, care sunt constituite in costuri angajate pe alte piete, denumite CHELTUIELI.

Din comparara celor doua marimi valorice se obtine un rezultat.

Organismul international de normalizare contabila (IASC) , considera contul de rezultate ca un component al ansamblului de situatii financiare destinate procesului de informare financiara.

Acesta poate fi o marime valorica pozitiva,denumita profit, atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile,sau o marime valorica negativa, denumita pierdere, atunci cand veniturile sunt mai mici decat cheltuielile.

In prezentarea contului de profit si pierdere sunt conturate doua modele de expunere a cheltuielilor si veniturilor: unul ia in considerare natura economica a acestora,celalalt pleaca de la functiile sau activitatile unei interprinderi (deci de la destinatia veniturilor si cheltuielilor).

Contul de profit si pierdere sintetizeaza fluxurile economice, respectiv veniturile si cheltuielile perioadei de gestiune.

Veniturile sunt cresteri de avantaje economice in cursul perioadei de gestiune (exercitiul financiar) sub forma de cresteri de active sau de diminuari de datorii care au ca rezultat cresterea capitalurilor proprii, sub alte forme decat noile aporturi de capital. Astfel spus un venit este orice crestere de capitaluri proprii sub alte forme decat noile capitaluri. Astfel spus, un venit este orice crestere de capitaluri proprii, alta decat cresterea capitalului.

In aceasta definitie se cuprind veniturile care provin din activitatea curenta a intreprinderii sau venituri propriuzise (vanzari, onorarii, comisioane, dobanzi, etc) cat si alte venituri si plusuri de valori sau castiguri (plusurile de valoare din reevaluarea activelor, profiturile din cedarea imobilizarilor, etc)

Cheltuielile sunt definite de cadrul conceptual al IASC ca diminuari de avantaje economice, in cursul unui exercitiu sub forma diminuarii activelor sau cresterii datoriilor si care au generat o scadere de capitaluri proprii alta decat distribuirile catre proprietarii de capital. Deci orice diminuare de capitaluri proprii alta decat reducerea de capitaluri social sau distribuirea de dividende constituie o cheltuiala. Se pot distinge:

- cheltuieli propriu-zise care rezulta din activitatea curenta (cum sunt costul vanzarilor, cheltuielile de personal, etc.

- pierderile si minusurile de valoare (rezultand din catastrofe

naturale, din vanzarea activelor imobilizate, din variatia cursului imobiliar, etc) si care pot sa rezulte sau nu din activitati curente ale intreprinderii.

Pentru ca rezultatul contabil sa masoare corect performanta intreprinderii este necesara respectarea principiului conectarii cheltuielilor la venituri, adica din momentul contabilizarii unui venit in contul de rezultate trebuie sa se contabilizeze si toate cheltuielile care au contribuit la obtinerea venitului respectiv.

2.Abordari contemporane privind contul de profit si pierdere

(i) O prima grupa de abordari priveste interpretarea performantei atat dintr-o perspectiva financiara ,cat si dintr-una patrimoniala.

Unul dintre cele mai motivante obiective care justifica existenta uneiintreprinderie ste obtienrea de profit.Virgil Madgearu definea intreprinderea ca fiind “o unitate economica ce produce sau cumpara pentru ca prin vanzarea a ceea ce a produs sau cumparat sa obtina un castig”

Preview document

Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 1
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 2
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 3
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 4
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 5
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 6
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 7
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 8
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 9
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 10
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 11
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 12
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 13
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 14
Contul de Profit și Pierdere și Dimensionarea Conceptului de Performanță Financiară - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Contul de Profit si Pierdere si Dimensionarea Conceptului de Performanta Financiara.doc

Alții au mai descărcat și

Contul de Profit si Pierdere – Sursa de Analiza a SC PetroProject SA

Introducere Obiectivul acestei lucrări este de a propune ca instrument, pentru satisfacerea nevoilor proprii de informare şi fundamentarea...

Contabilitatea Veniturilor și Cheltuielilor

CAPITOLUL 1: APROFUNDARI PRIVIND CONTABILITATEA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR CONFORM STANDARDELOR INTERNATIONALE DE CONTABILITATE 1.1 DEFINITII...

Contul de Profit si Pierdere - Modele, Analiza si Interpretare

CAPITOLUL 1 MODELE ALE CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE Întocmirea contului de profit şi pierdere, ca şi a bilantului contabil, constituie, de...

Contabilitatea TVA-ului

ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA 1.1. Continutul, particularitatile si rolul contabilitatii În acceptiunea moderna, contabilitatea, rolul...

Masurarea Performantelor Financiare cu Ajutorul Contului de Profit si Pierdere la SC Dual Con SRL

INTRODUCERE Lucrarea “ MASURAREA PERFORMANTELOR FINANCIARE LA SC DUAL CON SRL ” imbina abordarea teoretica cu un studiu de caz ilustrativ pentru...

Tehnici de Contabilitate Creativă

1. Concepte generale privind practicile de contabilitate creativă Contabilitatea creativă este procesul prin care profesioniştii contabili îşi...

De la Contul de Profit si Pierdere la Rezultatul Global

1. Informatia – element vital in afaceri Din antichitate ne-au parvenit diferite liste de cheltuieli sau de provizii, fara ca ele sa fie...

Modele Privind Sitatiile Financiare Anuale Conform IAS1 si Directiva a IV-a

Capitolul 1: Introducere Obiectivul situaţiilor financiare este de a oferi informaţii despre activitatea unei entități, necesară unei largi game...

Ai nevoie de altceva?