Conturile Contabile

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conturile Contabile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Contul contabil reprezinta elementul specific al metodei contabile care se foloseste în scopul ordonarii, gruparii si sistematizarii specifici a informatiei economico-financiare privitor la existenta si miscarea elementelor patrimoniale pe valori individualizate, pe perioade de timp, si sfere organizatorice bine determinate în expus valoare si dupa necesitatea si-n expresie cantitativa.

Bilantul contabil sa dovedit incompatibil de a reflecta în dinamici, existenta si miscarea elementelor patrimoniale, ca urmare economico-financiare pe procesul perioadei de gestiune, deoarece bilantul se întocmeste la un moment dat. Astfel a aparut necesitatea folosirii termenului economic de cont care este capabil de a înregistra nu numai existenta elementelor patrimoniale la un moment dat, dar si miscarea lor pe parcursul perioadei de exercitare în rezultatul operatiilor economice avute loc.

Între contul contabil ca procedeu specific si instrument de lucru curent s bilantul contabil ca instrument de raportare, generalizare si sinteza exista urmatoarele diferente metodologice:

1. Bilantul contabil prezinta instrumentul de reprezentare globala a patrimoniului, pe când contul este un instrument de reprezentare individuala a elementelor patrimoniale. (în bilant gasim mijloace fixe, iar contul spune ce avem noi de atâte)

2. Bilantul contabil reflecta situatia patrimoniului la un moment dat pe când contul reflecta situatia individuala în dinamica a fiecarui element patrimonial.

3. Bilantul contabil se întocmeste si se exprima numai în unitati valorice-lui, iar contul se poate exprima nu numai valoric dar si cantitativ. (cont materiale – 180, dar ce avem aici).

Fiecare cont are un anumit continut economic, care este determinat de natura elementelor patrimoniale, continutul economic a l contului poate sa reprezinte:

1. Un mijloc economic (mijloace fixe) casa, productia gata;

2. Un proces economic – productie desfacere;

3. O sursa de finantare (propriu sau atrasa)

4. Un rezultat financiar (pierderi sau profit)

Raportat la patrimoniul agentului economic continutul economic al conturilor este reprezentat de:

1. Element patrimonial de activ;

2. Element patrimonial de pasiv;

3. elemente extra bilantiere (nu apartin agentului economic, temporar se gaseste în posesia lui (facem ulei, ne aduce rasarita))

Reiesind din continutul economic exista 2 categorii de conturi:

1. Conturi patrimoniale;

2. Conturi extra bilantiere

La rândul sau conturile patrimoniului se împart în 2 categorii:

1. cont de activ;

2. cont de pasiv;

Cont de activ – reflecta existenta si miscarea bunurilor economice, adica elementele patrimoniale de activ (active nemateriale, materiale, investitii, mijloace curente)

Cont de pasiv – reflecta existenta si miscarea elementelor patrimoniale de pasiv (drepturile si obligatiunile agentului economic) – capital statutar, resurse, datorii financiare.

Contul – ca procedeu specific al metodei contabile are o forma grafica proprie, menita sa asigure adecvata a elementelor patrimoniale pe care îl reprezinta, atât ca existenti cât si ca miscare pe parcursul fiecarei perioade de gestiune.

Cea mai simpla reprezentare grafica a conturilor are forma literei T cuprinzând cele 2 parti stucturale de baza, respectiv partea sintetica – debit (el datoreaza) si partea dreapta – Credit (el crede)

Debitorul contului înseamna:

a) Existenta initiala a unui element de activ (Si – sold initial (ramasite));

b) Cresterea sau majorarea unui element de activ;

c) Micsorarea unui element de pasiv;

Creditul Contului înseamna:

a) Existenta initiala unui elemente de pasiv (Si);

b) Cresterea sau majorarea unui element de pasiv;

c) Micsorarea unui element de activ;

Schematic continutul debitului si creditului conturilor de activ si pasiv este urmator:

Structura Contului cuprinde urmatoarele elemente:

1. Simbolul si denumirea contului (nr. lui);

2. Debitul si creditul contului;

3. Data înregistrarii în cont a operatiei economice, finantarea;

4. Continutul operatiei economico-financiare;

5. Rulajele contului;

6. Soldul final.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conturile Contabile.doc