Conturile de Operatiuni - Operatiunile de Repartitie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Conturile de Operatiuni - Operatiunile de Repartitie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Neculai Tabara

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

Introducere 3
Operatiunile de repartitie 4
Clasificarea operatiunilor de repartitie 4
Absenta unui tablou analitic al repartitiei 10
Concluzii 10
Bibliografie 11

Extras din document

Introducere

Operatiunile sunt fluxuri economice, grupate în functie de sectoarele institutionale. Acestea pot fi clasificate potrivit naturii activitatii economice, ceea ce constituie obiectul conturilor de operatiuni. Conturile de operatiuni sunt conturi ecran, care disimuleaza relatia bilaterala existenta între cele doua sectoare. In schimbul acestei pierderi de informatie, ele permit o descompunere mai detaliata decât cea oferita de conturile de sectoare.

Structura schematica a unui cont de operatiuni se prezinta astfel:

Operatiunea

Utilizari Resurse

Sectoare

institutionale

emitatoare

Sectoare

institutionale

receptoare

Exista trei mari categorii de operatiuni:

- Operatiuni asupra bunurilor si serviciilor;

- Operatiuni de repartitie;

- Operatiuni financiare.

Pentru prima si a treia categorie exista tablouri specifice, care se bazeaza pe nomenclaturi diferite de cele ale conturilor de operatiuni sau mai detaliate: Tabloul Intrari-Iesiri si Tabloul Operatiunilor Financiare, care ofera informatii suplimentare si cadrul contabil care permite previziuni specifice.

In general, operatiunile asupra bunurilor si serviciilor si operasiunile de repartitie au asociata o operatiune financiara.

Operatiunile de repartitie

Operatiunile de repartitie sunt operatiunile care descriu formarea si circulatia veniturilor. Din procesul de productie, se obtin, în acelasi timp, bunuri si servicii, precum si venituri. Originea veniturilor o constituie crearea de valoare adaugata, în cadrul unitatilor de productie: venitul primar este repartizat între unitatile institutionale. Repartitia primara a venitului este descrisa în conturile de exploatare. Unitatile institutionale redistribuie între ele acest venit primar: formarea venitului disponibil de care dispune unitatea institutionala dupa repartitia secundara a venitului este descrisa în contul de venit al fiecarei unitati.

Operatiunile de repartitie sunt înscrise de doua ori la utilizarile contului de la care se varsa sumele si la resursele contului primitor, ceea ce înseamna ca fiecare cont de operatiune este, în mod necesar, echilibrat. Operatiunile de repartizare a venitului si cele privind elementele patrimoniului sunt operatiuni de repartizare a capitalului. Pentru aceste operatiuni nu exista un tablou sintetic.

Clasificarea operatiunilor de repartitie a veniturilor

1. Remuneratiile salariatilor

Remuneratia salariatilor în SCN cuprinde toate varsamintele în bani si avantaje oferite în natura angajatilor, cu titlu de remuneratie a muncii îndeplinite de salariati în cursul perioadei.

Aceasta operatiune se descompune în:

- salarii si adaosuri brute, înainte de deducerea partii cotizatiilor sociale din sarcina salariatiilor, inclusiv diversele prime si avantaje în natura;

- cotizatii sociale efective în sarcina salariatiilor, respectiv varsaminte efectuate de acestia catre asigurarile sociale. Aceste cotizatii sunt considerate ca un element al remuneratiei salariatiilor, pe care acestia trebuie apoi sa o verse asigurarilor sociale. Cotizatiile sociale apar ca un salariu indirect, care face obiectul unei prelevari la sursa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Conturile de Operatiuni - Operatiunile de repartitie.doc

Alte informatii

FEAA, iasi